22.05.2015
LJ
13° / 9°

Ponižujoče! Bo morala na letališču vsakič dokazovati, da je slepa?

Neki slepi Angležinji je nizkocenovni letalski prevoznik prepovedal vstop na letalo, saj ni imela zahtevanih dokumentov za svojega psa.

Bela palica
(Foto: Reuters)

Angležinja Joanna Jones je slepa od svojega 16. leta. Nekajkrat letno potuje iz Anglije, kjer živi, na Severno Irsko, kjer živita njena starša. Pred nekaj dnevi pa do Irske ni prišla, saj so ji pri EasyJetu zavrnili vstop na letalo! In razlog? Njena psica Orla ni imela dokazila, da je pes vodnik!

Jonesova je letalsko karto rezervirala več mesecev prej, ob nakupu pa je povedala, da z njo potuje tudi pes, zaradi česar so ji rezervirali dva sedeža. Ob prihodu na letališče pa so od Jonesove zahtevali, da pokaže psičkin potni list: ''Najprej so me vprašali po Orlinem potnem listu, ki pa ga ne potrebuje za potovanje po domači državi.'' Nato so od nje zahtevali, naj jim pokaže kakršenkoli dokument, na katerem piše, da je Orla pes vodnik: ''Takšnega dokumenta nisem imela, zato pa sem jim pokazala njeno ovratnico in povodec, opozorila pa sem jih tudi na dejstvo, da sem slepa.'' Birokrati pa se niso dali. Dejali so ji, da brez dokumentov ne sme leteti!

Zakonsko gledano pa so imeli pri EasyJetu prav, saj morajo slepi zaradi varnosti ostalih potnikov ob vkrcanju na letalo dokazati, da je pes šolan. Gre pa še za eno tistih neživljenjskih pravil, ki jih nihče ne upošteva, saj od Jonesove v 12 letih še nikoli niso zahtevali dokazil o njenem psu. Joanna Jones je še povedala, da bo EasyJet tožila, zavzela pa se bo tudi za spremembo nesmiselnega pravila.

Kako pa je s potovanjem s psi vodniki v Sloveniji? Iz Adrie Airways so nam sporočili, da mora biti ''vsak pes vodnik za slepe ali slabovidne in za gluhe in naglušne popolnoma izšolan za ta namen in mora nositi nagobčnik. Odvisnost od psa vodnika mora potnik dokazati z zdravniškim potrdilom. Psi vodniki se prevažajo brezplačno v potniški kabini ali prtljažnem prostoru letala.''

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Kdo je po vašem mnenju boljši voznik?

calculate
glossary
indexes
indexes