30.05.2015
LJ
25° / 11°

Slovenec s 16 milijoni € prosil za socialno pomoč!

Nova socialna zakonodaja povzroča nemalo težav. Največ zaradi počasnega reševanja vlog, veliko pa tudi zaradi sprememb pri upoštevanju dohodkov, saj se med dohodki upoštevajo tudi zneski na bančnih računih. Neki prosilec socialne pomoči je imel na računu milijone evrov.

Zaradi številnih težav, ki jih prinaša nova socialna zakonodaja, se bodo v četrtek sestali predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve z direktorji centrov za socialno delo (CSD). Kot je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš, bodo govorili o ključnih težavah, ki so nastale z novo socialno zakonodajo, ki je velja skoraj pet mesecev.
Gre predvsem za možnost okrepitve ekip, ki delajo na tem področju, je v izjavi za medije povedal Dominkuš. Po njegovih besedah so na nekaterih CSD nastale manjše organizacijske težave, zaradi katerih jim ministrstvo zagotavlja podporo.

varčevanje
(Foto: iStockphoto)

Po njegovih besedah je informacijski sistem po začetnih težavah sedaj stabiliziran. "Po začetnem pritisku, ki je bil vezan predvsem na denarne socialne pomoči, smo se lotili tudi drugih pravic in želimo v čim krajšem možnem času začeti ažurno reševati vse tisto, kar ljudje na centrih zdaj po novem zaprosijo," je pojasnil.

Za izjeme bo mogoče tudi obročno odplačevanje

Glede obročnega odplačevanja poračuna otroških dodatkov, ki je predviden z zakonom, a ga nov informacijski sistem ne omogoča, je Dominkuš povedal, da bo to v primerih, ko gre za hudo socialno stisko, informacijsko podprto od tega meseca. "Pred naslednjim izplačilom otroškega dodatka bo možno v najbolj kritičnih situacijah tak odlog tudi doseči oziroma uveljaviti," je pojasnil.

kovanci

Dominkuš je potrdil, da imajo CSD težave s tistimi socialnimi pravicami, ki so vezane na cenzus, saj ne morejo dobiti podatkov z Davčne uprave RS (Durs). Uprava namreč za leto 2011 še ni zbrala vseh podatkov o dohodkih državljanov. Povedal je, da naj bi bilo to po informacijah Dursa rešeno s prihodnjim mesecem, pogovarjajo pa se tudi, da bi to težavo v prihodnjih letih odpravili.

Rekorder s 16 milijoni evrov prihranka

Po Dominkuševih besedah ima med novostmi, ki se upoštevajo pri pridobivanju socialnih pomoči, največ vpliva na spremenjen položaj posameznikov stanje na njihovih bančnih računih. Kot je pojasnil, so zaznali primere, ko so imeli ljudje, ki so zaprosili za določene socialne pravice, na svojih računih tudi več deset ali 100.000 evrov. Dodal je, da je bilo poleg tega nekaj primerov ljudi, ki so svoje prihranke najprej dvignili s svojega računa, nato pa zaprosili za socialno pomoč. Najvišji prihranek, ki so ga odkrili pri prosilcu za socialno pomoč, je bil 16 milijonov evrov.

Vsi, ki ste uvrščeni v sedmi in osmi dohodkovni razred, boste z uveljavitvijo vladnih varčevalnih ukrepov ostali brez otroškega dodatka ter brez pomoči ob rojstvu otroka in dodatka za velike družine. Vlada je namreč 11. maja sprejela zakon za uravnoteženje financ, ki prinaša cel kup ukrepov, s katerimi se namerava vlada spopasti z gospodarsko in finančno krizo. Z ukrepi, ki prinašajo spremembe in dopolnitve kar 39 zakonov, namerava vlada zmanjšati proračunske izdatke, in sicer v letu 2012 za slabih 222 milijonov evrov.

Lojze

Vlada z novimi ukrepi uvaja 30-odstotno plačilo vrtca za drugega otroka, niža se starševsko nadomestilo, in sicer na 90 odstotkov, znižuje se tudi denarno nadomestilo za brezposelnost, znižujejo se tudi nadomestila za bolniško odsotnost do 90. dne začasne zadržanosti z dela na 90 odstotkov osnove, prav tako se ukinjajo otroški dodatki za vse, ki so uvrščeni v sedmi in osmi dohodkovni razred oziroma imajo povprečni mesečni dohodek na osebo višji od 64 odstotkov neto povprečne plače, ki je v letu 2010 znašala 966,62 evrov. Prav ta skupina prosilcev bo ostala brez pomoči ob rojstvu otroka ter brez dodatka za veliko družino.

Skupno število vlog, ki so jih CSD že vnesli, je nekaj več kot 300.000, na podlagi nove socialne zakonodaje pa so dodelili okoli 485.000 pravic. Dominkuš je komentiral tudi varnost osebnih podatkov, do katerih imajo pri preverjanju upravičenosti do socialne pomoči dostop CSD. Dejal je, da so v zvezi s tem v stalnem stiku z informacijsko pooblaščenko in varuhinjo človekovih pravic.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 24
timering 13.06.2012 08:33:46
Pa tk tako je..Pol pa še največji privatniki pa tajkuni dobijo zastonj vrtec!!! ABSURD
agram 12.06.2012 13:38:07
ja ja.."slučajno" so mu odkrili 16mio..veš da...po moje da je šel po socijalo pa je mislil da nikoli nauju zvedli za ta dnar...
 
darccub 04.06.2012 23:03:38
Lep kup peska v oči s temi 16. milijoni (jih je bolj malo) več je tistih s 630 EUR, ki so jim jih prav tako pobrali. Samo kure raje vidimo velike številke in imajo mir pred nami.
ferenČek 27.05.2012 20:23:04
Men se janša pahor kresalova in njene hude kazni res smilijo reveži imajo okoli 5000evr plače vozijo se v samih hudih avtih ampak njim je tako hudo zaradi nas delavcev da nam bi od 600evr še mal vzeli sej imamo dosti......sam da vam še povem delavec pošten ni videl plače temu se REČE MEZDA in zapomnite si to besedo.......Direktor lastniki dobijo plače vsi drugi dobijo mezdo v sloveniji zgolj nepošteno!!!!!!!!lp
 
dobives 27.05.2012 17:18:31
Vse bo v redu, dokler ne bo privzdignilo kakšen avtomobil polen poslancev.
 
Mircka 27.05.2012 09:00:24
Jaz sem na CSD februarja poslala novo vlogo zaradi spremembe dohodka.
Od decembra sem namreč na zavodu, dobim 430 € na mesec, mož ima penzijo in imava osnovnošolca in gimnazijca.
Do danes od njih še nisem dobila nobenega odgovora.
Kaj delajo mi ni jasno:((((
dobives 27.05.2012 17:22:50
Ne računaj na njih. V teh časih ne krize, temveč POHLEPA lahko računaš le nase.
xlady 26.05.2012 00:10:06
To so take buče, da res ni. Tisti, ki verjamete temu očitno niste nikoli prejemali denarne socialne pomoči. Premoženje se je preverjalo že pred 01/01-2012, preko DURS-a in preko bank. To je očitno vlada spet ene "bombice" spustila, da bodo lahko še bolj krute ukrepe sprejeli in naščuvali ljudi na tiste, ki so žal prejemniki denarne socialne pomoči.
darccub 04.06.2012 23:05:23
Raji fajn peska v oči, potem pa tako ali tako nič ne vidi in imaš/jo mir.
Roman Hren 25.05.2012 21:45:24
To, da so prejemali socialno pomoč ljudje, ki do nje niso bili upravičeni, je posledica slabega dela na ministrstvu. Bo kdo prevzel odgovornost? Dominkuš?
 
themetun 25.05.2012 21:44:28
Tale na zadnji sliki res spominja za Jankovića.
 
motorka57 25.05.2012 12:47:43
A ga je kdo od dacarjev obiskal? Od kod mu ta denar, ali bo že izplačane prejemke vrnu, banda pokvarjena !!!!!!!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes