27.05.2015
LJ
20° / 11°

Šokantne številke, zaradi katerih nastajajo sramotne razlike!

Američani so se spoprijeli s številkami. Koliko moraš zaslužiti, da bi zase lahko rekel, da si bogat, ter kakšna je razlika med tistim, ki zasluži milijon na leto, in tistim, ki jih zasluži petdeset.

ferrariji
Zares ste bogati šele, ko zaslužite 800.000 evrov na leto.

Bogati naj bi vsi sodili v eno kategorijo. Tudi v očeh države je tako. Pri nas je očitno tako, da med bogate sodijo vsi, katerih dohodninska osnova znaša več kot 15.681 evrov. No v medijski hiši CNBC menijo, da je za to, da si lahko rečeš, da si bogat, treba zaslužiti vsaj 250.000 dolarjev na leto. Torej vsaj 205.000 evrov na leto, oziroma 17.000 evrov bruto na mesec. Prav veliko Slovencev s tolikšnim zaslužkom ne bomo našli.

A pozor, govorimo zgolj o spodnji meji. V resnici so v svojem članku zapisali, da se jim zdi bolj primerna meja okrogel milijon dolarjev (821.000 evrov) na leto. Ob tem ugotavljajo, da tudi med bogatimi obstajajo razlike. Običajni bogati večino svojega dohodka ustvarijo s svojim delom. Znaten del dohodka so tudi dobički iz kapitalskih naložb, a se ta odstotek vsako leto manjša. Če so še leta 2000 kar tretjino svojih dohodkov dobili zaradi pametno vloženega denarja na kapitalskih trgih, pa se je do danes ta odstotek znižal na le 17 odstotkov.

Med tem pri super bogatih, kot pri CNBC imenujejo tiste, ki so v letu 2009 zaslužili več kot 271 milijonov dolarjev, plača in nadomestilo za delo predstavljajo le 9 odstotkov vseh prihodkov. Drugo so kapitalski dobički, rente, dohodki iz oddajanja premoženja v najem ...

Iz tega sledi, da so super bogati zaradi tega veliko bolj ranljivi v primeru recesije. Študija, ki jo je objavil Roberton Williams iz ameriškega centra za davčno politiko, je pokazala, da se je kar 72 odstotkov super bogatih Američanov, ki so se uvrstili na lestvico 400 najbolj bogatih, na tej lestvici pojavilo le enkrat in nikoli več. V večini primerov gre za ljudi, ki so se na lestvico uvrstili, ker so uspešno prodali podjetje ali delež v njem, ali drugače unovčili kapitalske dobičke.

Dohodki super bogatih naj bi se v času recesije tudi veliko bolj znižali v primerjavi z dohodki 'zgolj' bogatih. Premoženje super bogatih za kar 40 odstotkov, medtem ko dohodki bogatih zgolj za 18.

Škoda, ker so odstotki precej varljiva stvar, kajti če podatke pogledamo na ta način, se še najbolj gode zaposlenim Slovencem, ki se jim je bruto plača v mesecu maju 2012 celo malce zvišala.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes