29.05.2015
LJ
24° / 7°

Ugodno telefoniranje ne traja večno!

Razen rednih tarif in cen mobilni operaterji in ponudniki nudijo posebne pakete tistim uporabnikom, ki še niso dopolnili določene starosti, ali jo po drugi strani že presegli. Kaj storiti, ko ugodnosti zaradi takega ali drugačnega razloga potečejo?

mobilna telefonija stane
Pobrskajte med ponudniki in prihranite kak evro! (Foto: iStockphoto)

Mladina je praviloma tisti segment mobilnih uporabnikov, ki zahteva največ za najnižjo ceno. So najbolj dojemljivi za novosti in se posledično najlažje privadijo na nove tehnologije in jih tudi z veseljem uporabljajo.

Želijo telefone z najnovejšo tehnologijo in razen osnovnih storitev govorne telefonije in pošiljanja kratkih SMS sporočil uporabljajo tudi spletni dostop preko mobilnika, storitve elektronske pošte, sistemov takojšnjega sporočanja, čvekalnic, nadvse priljubljena je tudi uporaba zelo priljubljenih socialnih omrežij.

Upokojenci so po drugi strani manj zahtevni uporabniki. Telefon imajo zato, da so dosegljivi, da se počutijo varne in pomirjene. Všeč jim je občutek "virtualne bližine", ki jim ga daje telefon. Njihova raba telefona navadno ne presega klicanja iz imenika in mogoče pošiljanje kakšnega SMS sporočila.

Zaradi tega tudi ne opravijo veliko pogovorov, predvsem zaradi strahu, da bo račun previsok. Smse uporabljajo za komuniciranje s svojo družino, da jih, kot mislijo, ne "obremenjujejo preveč" s pogovori. Iz tega razloga je tudi povprečje poslanih kratkih sporočil pri upokojencih dokaj nizko.

Si.mobil

Med časovno omejene ponudbe sodijo paketi Orto, to so paketi Orto u nulo, Orto beri in Orto muziq, ki so namenjeni mladim od 12. do dopolnjenega 31. leta.

Osnova vsakega paketa so brezplačni klici v Si.mobilovo omrežje, pošiljanje sporočil SMS in MMS v vsa slovenska omrežja za 0 EUR ter surfanje po internetu. Dodana vrednost paketov je v storitvah in aplikacijah, ki omogočajo mladim komunikacijo s prijatelji ali glasbeno doživetje, kjerkoli in kadarkoli.

Uporabniki različnih starosti se strinjajo - brez mobilnikov si večina ne zna več predstavljati življenja!

Uporabnikom paketov Orto Si.mobil ponuja možnost opravljanja cenejših klicev v druga omrežja z Opcijo 201,s posebno ponudbo Orto4ever pa so ponudili možnost, da obdržijo ugodnosti paketa tudi po dopolnjenem 31. letu starosti. Vsi, ki so postali naročniki paketov Orto do 31. oktobra 2009 in so se vezali za 24 mesecev z nakupom mobilnega telefona ali bonusom na pogovore in storitve, bodo namreč lahko obdržali izbrani paket Orto za nedoločen čas.

V zvezi s starostno kontrolo so vzpostavili nekaj mehanizmov. Za naročnike, stare od 12. do 18. let, sklenejo naročniško razmerje starši ali zakoniti zastopniki, pri čemer mora biti nosilec pogodbe starejši od 27 let, osebe mlajše od 18 let pa so navedene kot uporabnik. To tudi pomeni, da z naročniškim razmerjem upravlja naročnik pogodbe; naročnik pogodbe dobi geslo za administriranje paketa preko klicnega centra in Si.asistenta oziroma na prodajnem mestu.

Če naročnik posreduje geslo uporabniku, lahko v tem primeru tudi uporabnik sam administrira svoj paket, torej uporablja storitve na klicnem centru in storitev Si.asistent na spletni strani, kjer je pogoj za dostop le geslo.

mobilna mladost
Mladina zahteva za najnižjo ceno največ in najboljše storitve. (Foto: iStockphoto)

Ko uporabnik dopolni 18 let, lahko pride do prenosa lastništva iz naročnika na uporabnika. Uporabniki, ki so starejši od 18 let, so navedeni v pogodbi kot naročniki, kar pomeni, da se ne more zgoditi, da je polnoletna oseba navedena kot uporabnik in ne naročnik.

Dva meseca pred dopolnjenim 31. letom starosti naročnik prejme dopis, v katerem ga obvestijo, da se njegovemu naročniškemu paketu izteka veljavnost in da bo na 31. rojstni dan (natančneje sedem dni po tem) samodejno prenešen na drug paket  z najnižjo mesečno naročnino). Uporabniku je seveda dana možnost, da lahko izbere kateri koli drug naročniški paket pred dopolnjenim 31. letom starosti ali po njem.

Samodejni prenos na paket Smart je brezplačen, prav tako tudi izbira katerega koli drugega naročniškega paketa; ne glede na to, ali je uporabnik vezan na podlagi Pogodbe o zagotovitvi posebne ugodnosti.

Mladi so najbolj dojemljivi za novosti in se posledično najlažje privadijo na nove tehnologije, saj jih tudi z veseljem uporabljajo.

Najugodnejši naročniški paket za mlade je Orto u nulo, ki ga je mogoče nadgraditi z Opcijo 201. Za zahtevnejše uporabnike, ki želijo tudi uporabljati storitev Blackberry in biti v nenehnem stiku s svojimi prijatelji prek 'chat' aplikacij, spremljati dogajanje na Facebooku, Flickerju in podobno, pa je namenjen Orto beri. Uporabniki, ki poleg govornih in podatkovnih storitev želijo tudi neomejeni dostop do več kot 1.500.000 melodij ter komunicirajo z glasbo, pa se lahko odločijo za paket Orto muziq, ki jim to omogoča.

Za upokojence Si.mobil nima posebne ponudbe, a se potrudijo vsem profilom uporabnikov ponuditi paket, ki najbolje ustreza njihovim uporabniškim navadam in pričakovanjem. Upokojencem priporočajo paket Simpl Plus z najugodnejšo tarifo, ki jim omogoča, da se z več kot pol milijona Si.mobilovih uporabnikov pogovarjajo brezplačno, po 0 evrov na minuto, v vsa ostala omrežja pa kličejo za 8 centov na minuto.

V primeru smrti naročnika, svojce prosijo, da jim dostavijo dokazila oziroma mrliški list, nato poskušajo doseči poravnavo odprtih obveznosti, svojcem pa v primeru podpisa Pogodbe o prodaji telefonskega aparata ni več treba vračati telefonskega aparata.

denar na grobu
Tudi takrat, ko uporabnik "odtelefonira" na drugo stran, je treba poravnati dolgove, ki ostanejo za njim. (Foto: iStockphoto)

Mobitel

Tudi družba Mobitel uporabnikom mobilnih telekomunikacij zagotavlja celovito in kakovostno ponudbo, prilagojeno različnim segmentom uporabnikov. Pripravili so posebno ponudbo za mlade z imenom Itak Džabest, za starejše Penzion plus ter člane različnih družbeno angažiranih organizacij, kot sta SOS paket in SOS plus paket.

Mobitelova ponudba Itak za mlade je namenjena izključno mladim v starosti od 15. do 31. leta, na kar uporabnike vedno in izrecno opozorijo. Ob sklenitvi naročniškega razmerja Itak Džabest se tako naročnik strinja s pogoji poslovanja in potrjuje, da je seznanjen s tem, da ga lahko Mobitel kadar koli pisno ali prek sporočila SMS pozove k predložitvi potrdila o izpolnjevanju pogojev. Če zahtevanih dokumentov ne predloži, s tem soglaša, da se naročniško razmerje iz Itak Džabest spremeni v drugi najugodnejši splošni naročniški paket, trenutno je to osnovni paket.

Skladno s splošnimi pogoji poslovanja so na Mobitelu konec meseca maja letos vse naročnike naročniškega paketa Itak Džabest, ki so do 31. maja 2009 dopolnili 31 let, pisno obvestili, da za izbrani paket ne izpolnjujejo več vseh potrebnih pogojev. Hkrati so jim skladno s pogoji poslovanja, ponudili več možnosti pri izbiri novega naročniškega paketa.

Upokojenci ne opravijo veliko pogovorov, predvsem zaradi strahu, da bo račun previsok.

Naročniki Itak Džabest se lahko ob izteku odločijo za kateri koli drugi Mobitelov naročniški paket, za katerega izpolnjujejo pogoje, ter svojo izbiro posredujejo pisno z obrazcem za spremembo naročniškega paketa. Razen tega imajo vsi, ki se za nov paket ne morejo odločiti, na voljo še možnost samodejne spremembe naročniškega razmerja v Paket 22 (veljavno od 1. maja 2010 dalje), ki za 22 evrov mesečno ponuja spekter različnih storitev v Mobitelovem omrežju, ki so že vključena v mesečno naročnino.

Starejšim uporabnikom nudijo Penzion plus paket, ki je oblikovan skladno s potrebami in življenjskim slogom uporabnikov, starejših od 60 let ter upokojencev. Penzion plus paket z ugodno ceno naročnine in storitev omogoča uporabo vseh storitev in tehnologij, ponuja tudi mobilnike z velikimi tipkami in izpisom na zaslonu ter enostavno uporabo, posebnež v ponudbi je namizni mobilni telefon Jablotron, ki združuje prednosti stacionarnega telefona in mobilnih telekomunikacij, saj je po videzu in funkcionalnosti enak telefonom fiksnega omrežja, vendar povezava poteka preko mobilnega omrežja.

mobilna mladina
Jaz lahko dlje kot ti ... (Foto: iStockphoto)

Mobitel je prilagodil ponudbo tudi uporabnikom s posebnimi potrebami, tako ponujajo gluhim in naglušnim poseben naročniški paket, ki vključuje brezplačno videotelefonijo z možnostjo sporazumevanja v znakovnem jeziku, ugodna je tudi cena sporočil SMS in MMS.

Naročniki so skladno s pogoji poslovanja dolžni Mobitelu sporočiti spremembe podatkov. V primeru smrti so to dolžni storiti svojci, ki lahko naročniško številko prenesejo na drugega uporabnika ali naročniško razmerje prekinejo.

Tušmobil

S Tušmobila so nam odgovorili, da njihovi naročniški paketi, za razliko od ponudbe ostalih operaterjev, uporabnikov ne delijo glede na njihov socialni status ali starost, saj se vsakemu uporabniku prilagajajo individualno, glede na njegove komunikacijske potrebe in cenovna pričakovanja.

Mladina razen govorne telefonije in pošiljanja kratkih SMS nadvse rada uporablja tudi zelo priljubljena socialna omrežja.

Osnovne pakete lahko njihovi naročniki kadar koli razširijo in nadgradijo z naknadnim zakupom storitev, ki jih dodatno potrebujejo. Uporabniki Tušmobila, ki so hkrati člani Tuškluba, lahko, ne glede na naročniški paket ali predplačniško uporabo mobilnika, zbirajo brezplačne minute pogovorov z nakupi v trgovinah in franšizah Tuš.

Tušmobil mladim naročnikom priporoča tri pakete, ki poleg ostalih vsebin, kot so klici, SMS in MMS sporočila, vključujejo 1GB prenosa podatkov v Tušmobilovem omrežju. To so Tušmobil15 z mesečno naročnino 15 evrov, Tušmobilvesolje+, mesečna naročnina 20,10 evra in Tušmobil35 z mesečno naročnino 35 evrov.

Starejšim in upokojencem ponudijo naročniške pakete z nižjo mesečno naročnino, ki vsebujejo v naprej zakupljene klice v vsa slovenska omrežja, to sta paketa Tušmobil5 in Tušmobil10. Poudarjajo, da so to jesen vsi Tušmobilovi naročniški paketi še ugodnejši, naročniki lahko izbirajo med 25-odstotnim popustom na mesečno naročnino ali si izberejo mobilni telefon iz ponudbe za 1 evro.

babica klepeta
Vaši babici je verjetno najbolj všeč, če čveka po starem dobrem telefonu z žico. (Foto: iStockphoto)

T-2

V podjetju T-2 naročnikom ponujajo vse storitve brez vezave, brez priključnine in najnižjo naročnino, ne glede na to, za katere storitve se uporabnik odloči. Posebnih paketov ugodnosti nimajo, s cenami, ki niso vezane ne na starost ne na status in ne glede na katero koli drugo opredelitev, ponujajo vsem, tako fizičnim kakor tudi pravnim osebam, celoten spekter svojih storitev.

T-2 zatrjuje, da pri njih stranke že od prvega dne natančno vedo, kaj naročijo, storitve so po lastni izbiri in na koncu natanko to tudi plačajo. Naročnikom zagotavljajo preglednost, varnost in posodabljanje storitev z minimalnimi spremembami cen, ki se, če že, praviloma spreminjajo navzdol oziroma ne glede na dodatno zmogljivost ostajajo iste. Pri načinu prenosa VDSL so omejeni z zmogljivostjo omrežja, pri optičnem omrežju pa omejitev takorekoč ni.

T-2 ponuja dva ugodna paketa, ki omogočata najnižjo ceno za celoten paket storitev, ki jih ponujajo, to sta Brezčasni VDSL in Brezčasna optika. Paketa ponujata optimalno uporabo njihovih storitev, to so telefon,TV, internet in mobilna telefonija. Paketa sta ponujena vsem naročnikom brez omejitev in brez vezave, s tem tudi ni problemov pri spremembah naročnikov, ponudbe in razmerij, še navajajo pri T-2.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
FARES 15.09.2009 08:31:52
MENE NA MOBITELU NISO NIČ OPOZORILI!!!!!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes