27.05.2015
LJ
19° / 10°

Uradno: Finančna kriza povzročila več samomorov

Strokovnjaki za zdravje so ugotovili, da se je število samomorov med letoma 2007 in 2009 povečalo po obdobju padanja, kar pripisujejo tudi finančni krizi.

samomor
Nezaposlenost in strah pred izgubo službe močno vplivata na poslabšanje zdravja.

Finančna kriza je skoraj zagotovo povzročila rast števila samomorov po Evropi ugotavljajo strokovnjaki za zdravje. Analiza, ki so jo pripravili ameriški in britanski raziskovalci, je pokazala, da se je število samomorov med aktivnim prebivalstvom med letoma 2007 in 2009 povečalo v devetih od deset analiziranih držav.

Rast števila samomorov med letoma 2007 in 2009 se je gibala med 5 in 17 odstotki pri ljudeh starih manj kot 65 let, rast števila samomorov pa je nastopila po obdobju, ko se je število samomorov zmanjševalo, so raziskovalci ugotovili pri analiziranju gibanja samomorov v desetih evropskih državah.

V obdobju med 2007 in 2009 se je nezaposlenost povišala za tretjino. Med desetimi preiskovanimi državami je število samomorov upadlo le pri naših severnih sosedih Avstrijcih, ki jih finančna kriza ni tako zelo prizadela. Med državami, kjer se je v tem obdobju število samomorov povečalo je najslabši rezultat zabeležila Grčija, Finska pa jo je odnesla z najmanjšo rastjo števila samomorov.

Eden izmed raziskovalcev Dr. David Stuckler je dejal: 'V obdobju smo zabeležili popoln preobrat. Samomori so pred recesijo upadali, nato pa se je njihovo število začelo povečevati v skoraj vseh evropskih državah. Skoraj gotovo je ta rast števila samomorov povezana tudi s finančno krizo.' Ob tem pa je še dodal, da obstaja možnost, da bo opaziti še več posledic na zdravju ljudi zaradi krize, kot je povečanje števila srčnih obolenj in več rakavih obolenj, kar pa se lahko pojavi šele čez nekaj let.

Pomočnik izvršnega direktorja centra za mentalno zdravje Centre for Mental Health Andy Bell je dejal, da vedo, da nezaposlenost in strah pred nezaposlenostjo močno vplivata na poslabšanje zdravja. 'Ta raziskava je pokazala kako pomembno je, da se poskrbi za mentalno zdravje ljudi, ki so ostali brez službe, in za tiste, ki se bojijo, da bodo ostali brez službe.'

finančna kriza
Število samomorov je zraslo tudi zaradi finančne krize, so ugotovili strokovnjaki.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes