30.05.2015
LJ
25° / 11°

V tujino z avtomobilom le popolnoma pripravljeni!

Za vsako potovanje v tujino z motornim vozilom se je potrebno skrbno pripraviti. Preglejte veljavnost osebnih dokumentov in dokumentov za vozilo, ki jih potrebujete za posamezno državo. Trenutki površnosti doma vas lahko zdoma drago stanejo!

babica gre na pot
Srečno pot, babi! (Foto: iStockphoto)

Preverite, če za izbrano državo zadostuje nacionalno vozniško dovoljenje ali pa bodo, zlasti pri najemu vozila, zahtevali od vas prevod oziroma mednarodno vozniško dovoljenje. V primeru, da se na pot odpravljate z vozilom, ki ni vaša last, je priporočljivo, da si nabavite dovoljenje za vožnjo vozila v tujini.

Mednarodno vozniško dovoljenje (MVD) je dokument, ki je uradno priznan s strani organizacije Združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta, v nekaterih državah se zahteva, v nekaterih sploh ni potrebno, za mnoge države se priporoča, spet drugje se zahteva le za določene narodnosti.

Vsekakor je povsod v tujini priročen dokument in pomaga vozniku - tudi če ga država ne zahteva - ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj pogosto olajša in pospeši formalnosti. MVD je pravzaprav prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja, zato morajo imeti vozniki v tujini poleg mednarodnega s seboj tudi veljavno nacionalno vozniško dovoljenje.

Po priporočilih AMZS bi o MVD morali še posebej razmisliti tisti vozniki, ki pogosto potujejo z vozilom po različnih državah, še zlasti tisti, ki nameravajo v tuji državi najeti ali si izposoditi vozilo. MVD je tiskan v obliki knjižice, ki jo predpisuje Konvencija o cestnem prometu (Dunaj, 1968) in velja tri leta od dneva izdaje s tem, da je rok tudi krajši, če veljavnost slovenskega vozniškega dovoljenja poteče pred tem rokom.

Nekateri avtomobilski klubi izdajajo MVD v skladu z ženevsko konvencijo iz leta 1949, po kateri je veljavnost dovoljenja eno leto. Vendar lahko posamezne države omejijo veljavnost MVD za vsak posamezni obisk njihove države. V vsakem primeru je dolžina obiskovalčevega bivanja določena z veljavnostjo njegovega vizuma ali z drugim dovoljenjem za bivanje.

Za pridobitev MVD je potrebno predložiti:
- veljavno slovensko vozniško dovoljenje,
- potni list ali osebno izkaznico,
- fotografijo velikosti 35x45mm.

pobiralka cestnine

Dokumente za izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja lahko prinese tudi druga oseba, mednarodno vozniško dovoljenje na AMZS izdelajo takoj, cena izdelave je 22,96 evrov.

Če je oseba že v tujini, mora za pridobitev MVD poslati v Slovenijo originalno vozniško dovoljenje in osebni dokument ali kopijo, ki jo žigosa Slovenski konzulat v državi, kjer se nahaja.

MVD ne morete pridobiti, če imate v nacionalnem vozniškem dovoljenju vpisano prepoved in v primeru, če imate zaradi izgube ali kraje slovenskega vozniškega dovoljenja le začasno potrdilo.

Naštejmo države, ki niso podpisnice Konvencije o cestnem prometu) in ki poleg nacionalnega dovoljenja zahtevajo tudi MVD: Angola, Argentina, Avstralija, Barbados, Bangladeš, Čile, Dominikanska republika, Egipt, Indija, Indonezija, Jamajka, Jordanija, Kanada, Kenija, Koreja, Libanon, Malezija, Mehika, Namibija, Nigerija, Nova Zelandija, Panama, Peru, Singapur, Sudan, Sirija, Tajska, Tunizija, Venezuela, in ZDA.

V informacijo in zanimivost – Japonska. Slovenski vozniki, ki bi radi vozili ali najeli motorno vozilo na Japonskem, morajo zamenjati slovensko dovoljenje za japonsko pri enem izmed centrov za vozniške izpite prefekture, ki je najbližja njegovemu prebivališču.

To lahko storijo brez dodatnega praktičnega ali teoretičnega izpita, predložiti pa morajo potni list,  veljavno slovensko vozniško dovoljenje, uradni prevod slovenskega dovoljenja v japonščino (izda ga naše veleposlaništvo v Tokiju),  dokaz, da je v Sloveniji prebival še najmanj 3 mesece od dneva izdaje domačega vozniškega dovoljenja, registrsko kartico za tujce (Aliens' Registration Card) in eno fotografijo velikosti 3 cm x 2,4 cm. Razen tega mora voznik pri centru opraviti tudi pregled oči. Sayonara! :)

valute na poti

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
Xit 08.08.2010 13:50:29
MVD je kos papirja, ki je namenjen le temu, da nekdo služi. Zakaj niso naša vozniška dovoljenja že v originalu "mednarodna"? In če že ne znamo nardit "mednarodnega" vozniškega dovoljenja kot edinega vozniškega dovoljenja, bi lahko vozniki dobili še "mednarodno" verzijo skupaj z "nacionalno".
Klemen Pur 08.08.2010 10:48:05
MVD je nakako cista bedarija: sicer ne bom govoril v imenu vseh drzav, ki so nastete, ampak bom nastel samo tiste, ki ste jih navedli in v katerih NI POTREBNO IMETI TAKO IMENOVAN MVD - vse iz prakse, tudi ce si najamete avtomobil pri rent a cat:
Argentina, Avstralija, Barbados, Cile, dominikana, Egipt, Indija, Jamajka, Kanada, Mehika, Nova Zelandija, Panama, Peru, Singapur, Venezuela, ZDA - V VSEH TEH DRZAVAH SPREJMEJO SLOVENSKO VOZNISKO BREZ KAKRSNIHKOLI PROBLEMOV IN KOMPLIKACIJ - to je samo natega - metanje denarja v prazno, da potrebujete mednarodno voznisko dovoljenje.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes