24.05.2015
LJ
19° / 10°

Varčevali za otroke in ostali brez dodatka

Na račun ukinitve določenih socialnih transferjev za vse prosilce, ki so uvrščeni v zgornja dva dohodkovna razreda, namerava vlada letos privarčevati 3,4 milijona evrov. A prosilci nas opozarjajo, da so v višji razred napredovali večinoma zaradi svojih skromnih prihrankov. Rekorderjev, o katerih govori vlada, je le peščica.

Približno 60.000 upravičencev bo z uveljavitvijo interventnega zakona ostalo brez otroškega dodatka, brez pravice do denarne pomoči ob rojstvu otroka in brez dodatka za veliko družino. Toliko prosilcev je namreč uvrščenih v zgornja dva dohodkovna razreda oziroma imajo več kot 64 odstotkov neto povprečne mesečne plače na osebo, ki je v letu 2010 znašala 966,62 evra.

Vrtec
(Foto: Thinkstock)

S tem ukrepom namerava vlada v letu 2012 privarčevati 3,4 milijona evrov, naslednje leto pa naj bi bil prihranek na ta račun 19,5 milijona evrov. Na vprašanje ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, zakaj ravno ta meja, smo dobili odgovor, da "so se za rezanje sedmega in osmega razreda odločili glede na celoten namen zakona, torej da se ne poseže v pravice posameznikov in družin, ki pomoč države najbolj potrebujejo." Po podatkih ministrstva je bilo leta 2011 v zgornjih dveh razredih 60.000 upravičencev, ki bodo očitno nosili večji del bremena varčevalnih ukrepov.

Na ministrstvu opozarjajo, da sprememba pri otroških dodatkih velja za vnaprej, kar pomeni, da interventni zakon v odločbe, ki jih posamezniki že imajo, ne posega.

Ministrstvo opozarja, da bodo učinke nove socialne zakonodaje vrednotili proti koncu leta, takrat pa se bo tudi pokazalo, koliko od teh prosilcev, ki bodo letos ostali brez omenjenih socialnih transferjev, bo zaradi izpada dohodka ob oddaji nove vloge uvrščenih v nižji dohodkovni razred in s tem spet upravičenih do otroškega dodatka oziroma do pomoči države.

Varčevali za prihodnost in ogrozili sedanjost

V včerajšnji izjavi za medije je generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš s prstom pokazal na tiste posameznike, ki so v prejšnjih letih zaprosili za socialno pomoč, a do nje niso bili upravičeni, saj se je izkazalo, da so imeli na računih ogromne prihranke. Zato so z novo zakonodajo in z novim sistemom poskrbeli, da se v odločbi za socialne transferje upoštevajo prav vsi dohodki in nepremičnine, tudi vsi prihranki, ki jih imate na bančnem računu, pa čeprav gre za sredstva, ki ste jih skozi leta varčevali na primer za šolanje svojih otrok. Prav ti prihranki namreč v novi socialni zakonodaji najbolj vplivajo na poslabšanje položaja prosilcev socialnih transferjev.

varčevanje
(Foto: iStockphoto)

Vlada kaže na posameznike z velikimi prihranki, a udarja v veliki večini po tistih, ki imajo na računih večinoma manjše vsote privarčevanega denarja. Med temi prihranki so večinoma sredstva, ki jih starši mesečno ali pa nekajkrat letno nakazujejo na varčevalne račune svojih otrok, da bi jim zagotovili varnejšo prihodnost.

Starši so s tem ukrepom dvakrat kaznovani

Najprej, ker se jim plača šteje kot dohodek, potem pa, ker so del tega dohodka nakazali otroku na njegov hranilni račun, ki je postal del mase za izračun letnega fiktivnega dohodka. Še vedno seveda govorimo o enem dohodku.

Če vzamemo zelo konkreten primer, ki nam ga je posredovala naša bralka, potem je zadeva naslednja: Če ste v lanskem letu zaslužili na primer 8000 evrov neto in se od tega na otrokov varčevalni račun položili 600 evrov, potem je vaš dohodek še vedno 8000 evrov in ne 8.600 evrov. Le kaj naši vladi ni jasno, se sprašuje omenjena bralka?

Seveda pa je tudi takšnih mnenj veliko, ki menijo, da je vladni ukrep smiseln in pravičen, saj so prihranki namenjeni temu, da jih porabimo, ko je kriza.

Tisti, ki lahko, bodo otroke izpisali iz vrtca

Tudi v vrtcih priznavajo, da je z novo zakonodajo veliko prosilcev uvrščenih v dva razreda višje pri plačilu vrtca. Mnogi, ki so bili še lansko leto uvrščeni v šesti razred in so bili zaradi stanovanjskega kredita dodatno uvrščeni še razred nižje, so ob prejetju letošnje odločbe ugotovili, da vrtcu od januarja dalje dolgujejo tudi po več sto evrov poračuna. Zaradi uvrstitve v sedmi razred morajo plačati mesečno tudi do 60 evrov več vrtca, saj so izgubili kar dva razreda (poleg napredovanja iz 6. v 7. razred, še občinski ’popust’ na račun stanovanjskega kredita).

V trgovini z otrokom - 2
(Foto: iStockphoto)

V vrtcih so že zaznali predčasne izpise. Predvsem otroke izpisujejo tisti starši, katerih otrok gre septembra v šolo in bodo te tri mesece poiskali neko vmesno rešitev za varstvo, privarčevani denar pa bodo raje namenili za kakšen dan dopusta. Večina drugih se bo morala z dražjimi oskrbninami sprijazniti, saj si ne morejo privoščiti izpisa otroka iz vrtca. S tem bi namreč morali pustiti službo, kar pomeni, da bi družina ostala brez glavnega vira dohodkov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
Klukec77 06.06.2012 10:52:28
Izračun je napačen in članek posledično zavajujoč. Če ima bralka letni dohodek 8.000 € in je od tega 600 € nakazala na otroški varčevalni račun, se ji k dohodku, ki se upošteva v izračunu, prištejejo le hipotetične obresti (natančneje: povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 let), kar znese 20,46 €, torej je v izračunu upoštevan dohodek 8.020,46 € in ne 8.600 €.
wizeman 08.06.2012 10:16:04
Tvoj odgovor je napačen in posledično zavajujoč. Tako vsaj piše v moji odločbi. In še veliko več. Če tega prihranka ne dvignem z banke, ga bodo za prihodek šteli še naslednje leto. In tako naprej.....
 
darccub 04.06.2012 22:59:56
Pa imamo! Če jaz nimam krave naj je nima še sosed. Zraven sosedove krave so mi pobrali spotoma še kuro, sosedu pa je kura ostala.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes