30.05.2015
LJ
25° / 11°

Tu vas oropajo kot za šalo!

Začenja se počitniška in potovalna sezona in žeparji si že manejo roke. V turistično najbolj zanimiva mesta se stekajo trume turistov s polnimi denarnicami. Kje boste v največji nevarnosti?

1. Barcelona
Drugo največje mesto v Španiji je zasedlo nehvaležno prvo mesto. Glavna ulica Las Ramblas je pravi raj za žeparje in glede na izkušnje turistov kraj, kjer imate največ možnosti, da ostanete brez svojega denarja. Glede na omenjeno raziskavo naj bi bilo žeparjenje na tej ulici vsaj tako popularen in sprejemljiv šport kot nogomet.

Barcelona
Las Ramblas, žeparski raj (Foto: iStockphoto)

2. Rim
Italija je poznana po hrani, vinu, umetnosti, arhitekturi in zgodovini. Po zaslugi Rima tudi po žeparjih. Največ jih boste našli oziroma bodo oni našli vas ob turističnih znamenitostih. Med njimi izstopata fontana Trevi in Panteon, pred kriminalom pa ni varen niti najbolj sveti del mesta Vatikan. V nevarnosti niso samo vaše denarnice, ampak tudi telefoni, fotoaparati in kamere.

3. Praga
Visoko na lestvico se je bliskovito povzpela Praga, ki se je po padcu komunističnega režima hitro nalezla tudi vseh slabosti, ki jih prinaša zahodnjaški način življenja. V Pragi je na udaru predvsem znameniti Karlov most, ne zaostajajo pa niti ostale znamenitosti, ki se nahajajo na prostem.

4. Madrid
Tudi španska prestolnica ni imuna na nepridiprave. Sicer v malce manjšem obsegu kot središče Katalonije, toda glede na izkušnje turistov bistvene razlike ni. Center žeparjev naj bi bil vedno dobro obiskani bolšji trg, ne ustavijo pa se niti pred vrati muzejev in galerij. Bodite pozorni povsod!

5. Pariz
Zloglasnemu seznamu se ni uspel izogniti niti Pariz, mesto zaljubljencev. Kljub temu da se ga je zaradi vloge v obdobju razsvetljenstva in zaradi zgodnje uvedbe javne razsvetljave prijelo ime mesto luči, ima tudi svojo temno plat. V Parizu vsako leto nepozabne trenutke išče kar 45 milijonov turistov in skoraj deset odstotkov jih neprostovoljno prispeva v pokojninski sklad za nepridiprave. Poleg vseh krajev, ki veljajo za znamenitosti, se boste z žeparji najverjetneje srečali na metroju.

Pariz metro
Žeparji se dobro počutijo tudi na metroju. (Foto: iStockphoto)

6. Firence
Med velikimi imeni, kot so Leonardo da Vinci, Michelangelo, Donatello in Botticelli, se gibljejo tudi največji hitroprsti umetniki. Medtem ko bodo vaše oči počivale na največjih svetovnih umetninah, lahko vaš denar že potuje naprej brez vas.

7. Buenos Aires
Prestolnica in drugo največje mesto v Argentini naj bi arhitekturno spominjalo na Madrid, Barcelono in Pariz, toda očitno se v tem mestu izraža tudi ne tako zavidljivi del evropske kulture. Večina znamenitosti se nahaja na prostem, kar žeparjem olajša delo. Pri svojem delu so iznajdljivi in delujejo v skupinah.

8. Amsterdam
Ima 700.000 prebivalcev, milijon koles, največ muzejev na kvadratni kilometer in zavidljivo število žeparjev. Po nekaterih namigovanjih naj bi se veliko denarnic izgubilo v omamnem dimu, toda govorice niso preverjene.

Atene
Tudi bogovi vas ne morejo obvarovati pred žeparji. (Foto: iStockphoto)

9. Atene
Finančna pomoč za zasebni sektor se v glavno mesto Grčije steka že lepo število let. Ob največjih turističnih znamenitostih za to poskrbijo hitroprsti strokovnjaki. Na kakšen način bi se grški filozofi lotili te problematike, lahko le ugibamo, toda ko se boste zapodili proti svetišču boginje Atene, Akropoli, jo zaprosite še, naj vas obvaruje pred žeparji, ki prežijo v okolici.

10. Hanoj
Neslavno deseterico zaključuje prestolnica Vietnama Hanoj. Med 600 svetišči, templji, pagodami in prodajalnami na prostem se vedno nahaja ogromno turistov. In odprtih rok in žepov jih pričakajo kradljivci vseh vrst.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes