16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Oklestite strošek registracije

V času, ko vsi govorimo samo še o krizi in varčevanju, je zelo pomembno, da se seznanimo z vsemi možnimi ugodnostmi, ki jih kot državljani imamo. Tokrat opozarjamo na ugodnost, do katere so upravičene velike družine.

Opozarjamo vas na popust, ki ste ga lahko deležni pri registraciji vozila, natančneje pri plačilu letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, če imate štiri ali več otrok.

Otroci v avtu
Veike družine so upravičene do olajšave pri plačilu cestnine. (Foto: Thinkstock)

To je olajšava za velike družine in je v veljavi že od leta 2008, ko je bil sprejet zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu (ZLDUVCP). Ta zakon v šestem členu navaja, za katera vozila se letna dajatev ne plačuje ali se plačuje nižja letna dajatev. V tretji točki tega zakona je namreč navedeno, da se za 50 odstotkov nižja letna dajatev plačuje za eno vozilo, ki je v lasti družine, ki ima štiri ali več otrok, pri čemer mora imeti vaš otrok status otroka do dopolnjenega 18. leta, starejša oseba pa, če se šola, dokler ima status učenca, dijaka, vajenca ali študenta na dodiplomskem študiju, vendar najdalj do dopolnjenega 26. leta starosti.

Zakon je v veljavi od 25. junija 2008, torej skoraj štiri leta, a še vedno precej velikih družin ni seznanjenih s to ugodnostjo. Po podatkih iz leta 2011 je bila v Sloveniji 6401 družina z najmanj štirimi otroki. V tem letu je po podatkih direkcije za ceste znižano cestnino plačala 1661 družina, kar je komaj četrtina.

Bralec nas je opozoril, da so ga letos prvič pri podaljšanju registracije vprašali, koliko otrok ima. In ker ima štiri otroke, je tako pri registraciji prihranil 50 evrov. Za nekoga morda majhen znesek, za štiričlansko družino pa dobrodošla spodbuda. Je pa opozoril, da je bil do nižjega plačila upravičen že v letu 2010 in 2011, a takrat za to ugodnost še ni vedel, prav tako ga na upravni enoti nihče od referentov ni opozoril na to možnost. A nič še ni prepozno! Za čas od 25. junija 2008 dalje, ko je zakon stopil v veljavo, lahko upravičenci do nižje letne dajatve na upravni enoti ali pri nosilcu javnega pooblastila podajo vlogo za vračilo pripadajočega sorazmernega deleža letne dajatve za leta nazaj.

Tehnični pregled vozil
Strošek registracije vozile nekaterim predstavlja veliko finančno breme. (Foto: POP TV)

Kot so za 24ur.com sporočili z direkcije za ceste, zavezanci, ki so plačali letno dajatev v polnem znesku med 25. 6. 2008 in 19. 11. 2008 ter tudi zavezanci, ki so po 19. 11. 2008 plačali letno dajatev v polnem znesku, lahko z vlogo zahtevajo vračilo pripadajočega sorazmernega deleža letne dajatve in so ob izpolnjevanju pogojev do njega upravičeni. Registracijska organizacija lahko začne obnovo postopka v šestih mesecih, ko je bila obveščena o novih dejstvih, po preteku petih let od vročitve odločbe zavezancu za letno dajatev, se obnova ne more začeti. "Vračilo sorazmernega deleža letne dajatve preko sistema MRVL (Register vozil in prometnih listin) je možno le do izteka veljavnosti prometnega dovoljenja, za katerega je bila plačana letna dajatev, na osnovi katere se zahteva vračilo. Po tem datumu je vračilo možno samo preko vloge naslovljene na direkcijo," so še sporočili z direkcije.

Letno lahko tako prihranite od 36 do 53 evrov, ta znesek pa uporabite pri plačilu zavarovanja. Višina prihranka je odvisna od tipa vašega vozila oziroma od prostornine motorja vašega jeklenega konjička. Nižjo letno dajatev za osebni avtomobil lahko uveljavi lastnik vozila, uporabnik osebnega avtomobila na osnovi pisnega soglasja lastnika vozila oziroma uporabnik osebnega avtomobila iz pogodbe o lizingu, pogodbe o zakupu ali prodaje s pridržkom lastninske pravice. Do nižje dajatve je upravičen tudi vaš polnoletni otrok, če ima status študenta in je lastnik osebnega vozila. Še enkrat pa opozorimo, da velja nižja dajatev samo za eno družinsko vozilo.

registracija

Nižja letna dajatev se uveljavlja neposredno v postopku plačevanja letne dajatve, če izpolnjujete pogoje, pa ugotavlja uradna oseba registracijske organizacije iz uradnih evidenc ali potrebne podatke oziroma dokazila pridobi po uradni dolžnosti. V primeru, da ne morete takoj dokazati, da ste upravičeni do nižjega plačila, lahko vplačate polno letno dajatev, hkrati pa vložite vlogo za vračilo preveč plačanega zneska.

In katere dokumente potrebujete, da dokažete svojo upravičenost? Potrdilo o skupnem gospodinjstvu, v katerem so poleg staršev navedeni njuni še najmanj štirje otroci v starosti do 18 let. Če je vaš otrok starejši od 18 let, pa morate priložiti potrdilo o šolanju. Ustrezen dokument je tudi odločba o dodatku za veliko družino s štirimi ali več otroki, iz katere so razvidni osebni podatki članov družine ter odločba o otroškem dodatku, iz katere so razvidni osebni podatki lastnika vozila ter da je član družine z najmanj štirimi otroki.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes