21.01.2017
LJ
/ -11°

Škode zaradi naravnih katastrof najvišje v štirih letih

Škoda, ki so jo v letu 2016 povzročile naravne katastrofe, je bila najvišja od leta 2012, je sporočila največja pozavarovalnica na svetu Munich Re. Glede na leto poprej se je povišala na 175 milijard dolarjev (168 milijard evrov).

po potresu na Japonskem - 4
Po potresu na Japonskem (Foto: AP)

Najdražji naravni katastrofi minulega leta sta bila dva potresa na japonskem otoku Kjušu 14. in 16. aprila, ki sta povzročili za 31 milijard dolarjev škode. Poplave, ki so junija in julija prizadele Kitajsko, so se uvrstile na drugo mesto z 20 milijardami dolarjev povzročene škode. Medtem ko je bila finančna škoda občutno višja, pa se je število smrtnih žrtev glede na leto 2015 znižalo, in sicer s 25.400 na 8700.

Največ katastrof od leta 1980 je sicer prizadelo Severno Ameriko, našteli so 160 dogodkov. V regiji je največ škode povzročil orkan Matthew, ki je povzročil za 10,2 milijarde dolarjev škode. Majski uničujoči požari v Kanadi so stali okoli štiri milijarde dolarjev, poletne poplave na jugu ZDA pa so prizadejale za okoli 10 milijard dolarjev škode.

V Evropi je bila medtem najbolj uničujoča serija neviht konec maja in v začetku junija, ki je povzročila poplave in skupno za šest milijard dolarjev škode. Od vseh izgub so jih 34 odstotkov povzročile poplave, medtem ko je bil v zadnjih 10 letih povprečni delež poplav pri 21 odstotkih.

Okoli 70 odstotkov vse zabeležene škode je bilo nezavarovane. Na Kitajskem je bilo nezavarovanih kar 98 odstotkov škod, ki so jih povzročile poletne poplave. V ZDA je bil ta odstotek pri 75 odstotkih in v Evropi pri 47 odstotkih. 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes