16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Želela prekiniti dodatno zavarovanje, a jo je čakalo grdo presenečenje!

V preteklih dneh se je veliko govorilo o podražitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in nekateri so ob prvem ogorčenju pričeli razmišljati celo o prekinitvi zavarovanja. A to ni tako enostavno, kot si predstavljate.

Zdravstveno zavarovanje

Na težave, ki nastanejo, ko želite prekiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nas je opozorila bralka na našem forumu, ki se s svojim partnerjem nahaja na delu v tujini in našega dopolnilnega zavarovanja ne potrebuje. Njeno pismo objavljamo v celoti:

'Z možem sva odšla v tujino. Želela sva prekiniti plačevanje dop. zav. pri omenjeni zavarovalnici (Vzajemna), vendar je bil njihov odgovor, da to ni mogoče, lahko samo zamrznejo obveznost plačevanja za eno leto. Prejšnji mesec so po enem letu samodejno pričeli pošiljati položnice , midva sva pa še kar v tujini in smo z muko podaljšali zamrznitev še za eno leto. Pravijo, da se odjaviti oz. odstopiti od pogodbe z njimi ne da, vse dokler plačujemo obvezno zdr. zav.

Obvezno zdr. zavarovanje in tudi vse ostale prispevke si plačujeva, saj sva zaposlena v slovenski firmi. Res me močno zanima, če je tako, kot pravijo na Vzajemni. Kaj pa v primeru, da bi želeli zamenjati zavarovalnico? Torej je to povsem nemogoče?'

Za odgovor smo povprašali odgovorne na Ministrstvu za zdravje, od koder so nam strokovnjaki iz direktorata za zdravstveno ekonomiko sporočili, da se glede na zakonodajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja sklepajo za najmanj eno leto. Zavarovanje lahko enostransko prekine zavarovalnica le v primeru, da zavarovanec ni plačeval premije. Zavarovanec in zavarovalec lahko po poteku enega leta od začetka veljavnosti zavarovanja enostransko prekineta pogodbo s trimesečnim odpovednim rokom.

Zavarovalni pogoji, objavljeni na spletni strani Vzajemne, tudi določajo primere prekinitve pogodbe, ki povzemajo zakonsko določene. Tako v drugem odstavku 8. člena pravijo, da sta začetek in trajanje zavarovanja opredeljena na polici. V 10. členu pa, da zavarovalna pogodba preneha pred potekom trajanja zavarovanja v naslednjih primerih:

- smrti zavarovanca,
- prenehanja statuta zavarovane osebe v OZZ in
- neplačevanja premije.

V 11. členu pogojev je povzeta možnost enostranske prekinitve s strani zavarovalca.

V odgovoru Ministrstva za zdravje je zapisano še: 'Tako ni zadržkov, da oseba ne bi enostransko prekinila pogodbe. Trditev, da se pogodbe prekiniti ne da, dokler je oseba zavarovana v OZZ, ne drži. V konkretnem primeru je mogoče šlo za nesporazum oz. so ju v zavarovalnici 'prepričali', da so za čas bivanja v tujini zavarovanje dali v mirovanje, saj se v tem obdobju premija ne plačuje niti ni jamstva zavarovalnice.'

O primeru naše bralke smo pisali tudi na zavarovalnico Vzajemna, kjer so nam iz službe za stike z javnostmi sporočili: 'Skladno s splošnimi pogoji velja, da zavarovalec lahko odpove zavarovalno pogodbo po poteku enega leta od začetka veljavnosti zavarovanja s trimesečnim odpovednim rokom, pred tem rokom pa v primerih, ko zavarovancu preneha status zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju. Pod enakimi pogoji lahko svoje soglasje k zavarovalni pogodbi prekliče tudi zavarovanec. Gospa lahko dodatna pojasnila oziroma informacije o postopku pridobi tudi na elektronskem naslovu info@vzajemna.si. Na podlagi njenih podatkov bomo preverili njen status zdravstvenega zavarovanja.'

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 53
to sem pa jaz 31.05.2014 22:24:39
zakajnemorem videti kdajej bil prispevek objavljen?
to sem pa jaz 31.05.2014 22:21:36
V besedilu so omenjeni členi nekegazakona ali pogodbe? če zakona katerega bi rad vedel.
to sem pa jaz 31.05.2014 22:23:16
Vsekakor pravilo da če skleneš dodatno zavarovanje, ga moraš pričeti plačevati takoj, zavarovanje pa začne veljati šele čez tri mesece ni pravično, vsekakor gre za goljufijo mogoče tudi v neskladju z ustavo.
 
gospakatja 27.06.2012 07:33:03
imaš dodatno:
- močno si poškoduješ roko (padec z motorjem) in greš v ZD. tam ti roko takoj oskrbijo, da več ne krvavi in ti rano zašijejo. dobiš napotnico za slikanje in hodiš še kaka 2 tedna na previjanje. vmes ti poberejo šive in dobiš v uporabo nosilno ovratno opornico.
nimaš dodatnega:
-močno si poškoduješ roko (padec z motorjem) in greš v ZD. tam ti roko oskrbijo, da več ne krvaviš (to je osnovna oskrba!!!!, ki reši le življenje!!!). če je zdravnica prijazna, ti bo rano še zašila, ni pa tega dolžna storiti.
evo, to je razlika med le osnovnim zavarovanjem in dodatnim: obveznosti zdravstvenega sistema napram zavarovancu so različne. osnovno zavarovanje zagotovi le osnovno oskrbo, dodatno pa polno oskrbo!!!!
beowulfsam 04.07.2012 16:01:15
In po kakem postopku ti naredijo, da ne krvaviš več, a ne zašijejo (če je neka življenje ogrožujoča rana, če jo že omenjaš)? Če boš samo povil to ni ok, ker je preveč krvi.
Fussy 21.06.2012 16:30:19
Pač nehaš plačevat dokler te sami vn ne vržejo takih itak tm ne marajo... :)
Moros 06.07.2012 13:20:14
pol pa pridjo rubežniki rubit zapadli dolg!!
 
LexLuthor 18.06.2012 11:05:47
Če imamo ZZZS, zakaj za vraga rabimo še Vzajemne, Triglave, Adriatice...? Aja, da se napaja več prašičev iz našega denarja, naivno vprašanje....
Jimi1 20.06.2012 22:23:13
Ja takšnih kot je "magister" Jaklič.....
 
dd1967 14.06.2012 15:04:39
sam imam iste izkušnje z Vzajemno,meni so tudi rekli da ne morem prekinit dodatnega zavarovanja,da to pač ne gre,sploh se nočejo pogovarjat,nobeden nič ne ve.Nisem odnehal dokler nisem naletel na eno prijazno njihovo uslužbenko in mi je povedala kako.Potem več ni bilo problema.
cokolinka 06.07.2012 11:58:44
dej pol še kle povej kako si do tega prišel ker jaz bi tudi to storila pa sploh nočejo slišat fulll, so nekorektni!!!! pa arogantni!!!

ko sem se prvič zaposlila so mi predlagal vzajemno, če bi vedla da so taki po tolikih leti sploh nebi šla k njim!!!
 
kavagre 14.06.2012 14:32:14
pa kaj si niso to nekoč zmislili na osnovi ZZZS da ustvarijo dodatni finančni vir ravno na tem, da si umislijo dodatno zavarovanje, ker ti prinese veliiiiko ugodnosti.... in sedaj MORAŠ!!! to plačevati ker je premalo in skoraj nepomembno tisto kaj plačuješ od plače. in so rekli da se bo zavarovalnica zelooooo opomogla ker so zdravila draga itd..... sedaj pa je na račun tega doplačevanja še vedno premalo denarja in spet mora narod not plačevati da bodo ti budžovani lahko velke plače imeli pa si velke dobičke delili, jaz pa še vedno čakam pol leta da pridem na vrsto pri zobozdravniku??? torej v bistvu nimam nekih zeloooo dobrih ugodnosti - vse to je pesek v oči - saj moramo verjeti temu kar nam tisti na visokih položajih blebetajo pa neke svoje finančne kalkulacije delajo....
kam gre svet???? počasi nam nič ne bo ostalo od plač, ker bomo samo neke dodatne storitve morali plačevati.....
LexLuthor 18.06.2012 11:13:36
počasi?
 
skrutm 14.06.2012 14:04:06
O tem, za koliko nas dodatne zavarovalnice "pokradejo" pri nas nihve ne upa govorit. Ne minister, ne Fakin. Menda za okoli 60.000.000 eur na leto. Toliko namrec potrebujejo za svoje delovanje. Ta denar, bi lahko porabili za zdravljenje ljudi, ki zdaj zvisijo, ce bi jih placevali direktno na ZZZS skupaj z OZZ.
Enkrat si nekdo zmisli, da bi lahko fajn sluzil s tem in je pri politiki zlobitral, d aso spremenili zakon in uvedli "dodatno zdravstveno zavarovanje" - beri: nateg. Te zavarovalnice ne predstavljajo popolnoma nobene konkurence saj vse ponujajo iste storitve, vse imajo pribljizno iste premije in to zavarovanje je nujno za dostojno zdravstveno oskrbo.
Zdaj bi pa zeleli se povecati delez (beri: zasluzek) teh zavaro
porka.malorka 14.06.2012 13:54:18
prvo kot prvo bi blo treba sprejet da mora biti zavarovalnica neprofitna organizacija
in vse se bi porihtalo
beowulfsam 04.07.2012 16:03:51
Ja, ker pri Rdečem Križu še niso nič ukradli hehe ;)
 
obo333 14.06.2012 13:47:07
Povsod kamor pogledaš v tem svetu samo negativizem. Ne vem kam gremo ljudje. Vsem gre vse na jetra in sam iščejo stvari, ki bi jih lahko spluval. Dejte za spremembo še kdaj kej pozitivnga najdt, pa se tm gor obeste in se imejte lepo ;) Dejmo mal pozitive v ta svet, da bo spoh še znosno, sej ni tok hudo.
Follow me 14.06.2012 13:59:14
Daj povedi kaj pozitivnega, da se bomo boljše počutili.
obo333 14.06.2012 14:10:43
mi je žal zate, če ti morm jest povedat, kaj je pozitivnega v tvojem življenju. Moraš sam najdt pozitivne stvari ;)
nixion 14.06.2012 14:41:17
Kaj pozitinega je na tem, da so podražli dodatno zdr. zav.??
obo333 14.06.2012 14:46:48
Če bi si prebrala kaj sm napisu, pol bi vidla da nism napisu, da je v tem kaj pozitivnega. Maš pa v življenju sigurno dost pozitivnih reči, pa se raj na une osredotoč ;)
MajaZmaja007 14.06.2012 15:15:26
obbo333, si kaj 'posebnega' vzel? Kakšen LSD ali kaj podobnega?
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes