21.02.2017
LJ
10° / 4°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
Urzi12
Število vnosov: 3
02.06.2009 ob 11:27
 
V uredništvo smo prejeli zanimivo zgodbo študentke, ki se že več kot polovico leta trudi izterjati dolg od podjetja, ki ji ni plačalo za opravljeno študentsko delo. Študentka, ki želi ostati neimenovana, je poskušala dolg za svoje opravljeno delo izterjati na različne načine in to po tem, ko je delodajalec vrnil in potrdil poslano študentsko napotnico. Kljub neprestanim vztrajanjem na študentskem servisu, da poskrbijo za izterjavo dolga, se zaenkrat še nič ni zgodilo. Do sedaj se je delodajalec njenih pritiskov otepal s prelaganjem odgovornosti na tretjo osebo ali pa je zatrjeval, da o celotni zadevi ne ve nič in da je poravnal ves dolg do zadnjega centa.

Kljub pogostim očitkom, da so študenti poceni in nelojalna konkurenca redno zaposlenim, pa se na lestvici zaščitenosti zagotovo uvrščajo v samo dno, saj se poleg dejstva, da so lahko nemudoma odpuščeni, sedaj lahko sprašujejo, ali sploh lahko iztržijo plačilo za svoje opravljeno delo. Če je kdo izmed naših bralcev imel podobno izkušnjo, lahko svojo plat zgodbe razloži tukaj na forumu in potrudili se bomo, da zadevo raziščemo.
marcjacobs
Število vnosov: 10
02.06.2009 ob 13:37
 
Lep pozdrav!
Sem 23 letni študent s podobno zgodbo. Že več kot leto dni, se namreč borim za svoje plačilo za novinarsko delo pri neki reviji, ki danes ne obstaja več. Moje delo takrat je bilo opravljeno v rokih in popolno, še več, poleg obsežnih člankov sem uredil tudi več fotografij, med drugim tudi tisto, ki so jo kasneje uporabili za naslovnico in na kateri je blestela naša zelo uspešna manekenka. Revija je izšla in doživela celo ponatis, kar pomeni, da se je dobro prodajala, navljub kar visoki ceni, saj je spadala med dražje in kvalitetnejše revije. Plačila ni dobil nihče od novinarjev, vendar sem bil tudi edini, ki je tako dolgo vztrajal, saj je znesek, ki mi ga je delodajalec dolžan (okoli 750€) za moj študentski žep zelo velik. Izdani sta bili 2 napotnici s strani študentskega servisa, vendar nobene ni vrnil. Takrat se je začela kalvarija. Delodajalec se ni javljal na telefonske klice, ko sem prišel v pisarno mi je samo obljubljal, da bo plačal, ali pa me je na hitro odslovil, do delavcev študentskega servisa, ki so ga klicali, pa se je vedel skrajno arogantno. Kakšna 2 meseca nazaj, ko sem se spet znašel pred njegovo pisarno, mi je končno podpisal in potrdil napotnico, saj se mu verjetno ni več dalo ukvarjati z mano. Od takrat z njim sodeluje služba za izterjave, ki deluje pod okriljem študentskega servisa. Dali so mu že več rokov, da poravna dolg, vendar ga do danes ni. Zadeva mi je vzela ogromno časa in živcev in vse manj verjetno se zdi, da bom denar kdaj dejansko dobil.
Urban
draganhoce
Število vnosov: 2
03.06.2009 ob 10:10
*Odgovor na: marcjacobs +
 
Daj, če ni prehudo mi prosim povej v keri firmi si delal to, ker bom namreč jaz začel podobno delat ...
hvala
Jani.
Število vnosov: 1
02.06.2009 ob 13:55
 
Problemi, ki jih ima študentka se pojavljajo prevečkrat! Osebno imam neslavni rekord, ko sem čakal na denar od 10 do 12 mesecev! Niti se ne spomnim več točno, ker sem se sprijaznil, da tistega denarja ne bom več videl. Delodajalci uporabljajo celo kopico na žalost uspešnih izgovor, zakaj do plačila še ni prišlo. Bil sem še mlad in premalo vztrajen, trmast in oster. Ponavadi pa itak čakaš na denar več tednov; mesec ali dva ipd. čeprav bi realno lahko dobil v nekaj dneh, kakor je bilo na začetku dogovorjeno! DEJSTVO je, da delodajalci še predobro poznajo postopke ŠS, ki nas PREMALO zaščiti. Lepo ste napisali, dokler ni vrnjene napotnice, ŠS ne more/ne naredi NIČ! Pol pa to traja nekaj tednov, da sploh vrne napotnico, pričkaš se za ure, pol vrnejo, še lepo trajajo tedni, da uskladiš ure, potem se pustijo da jim ŠS pošilja opomine ipd. Tak ti je postopek. Vem, da nekateri imajo pa lepe izkušnje. Za moje pojme iz osebnih izkušenj povedano, si najbolj problematični res manjši zasebniki (s.p. in d.o.o.), kjer recimo delaš za višje urne postavke fizična dela po 10 do 12h na dan, tam te skor pobere, delaš itak najslabše, kar zaposleni niti nočejo, pol se pa še tkole ma koncu zafrkavaš z njimi. Prej te terajo za vsakih 5 minut, kokr kaj ne delaš, čeprav ne veš kaj...pol bi se pa glihal za ure, ker nisi bil dovolj priden! Katastrofa. Njemu je pomembno vsakih 5min dela, ti bi pa lahko popuščal pri 12x tolkem torej ENI URI, da pač ti jih tolko in tolko nebi plaču, ker ni bil najbolj zadovoljen ali kaj drugega neumesnega. Kontradiktornost je popolnasmiley Moja rešitev je edino ta (velja tudi za primer študentke)...biti vztrajen, tečen, dosleden, natančen in trmast. V primeru, ko pa niti to ne zaleže pa tudi osebni obisk pri direktorju podjetja in enostavno ne oddideš brez potrdila napotnice oz. tistega kar ti pripada, pa naj si kliče kogar si hoče! To se lahko tudi ponovismiley
lp
j4n3k
Število vnosov: 1
02.06.2009 ob 15:47
 
Tudi sam imam podobno izkušnjo. V določenem podjetju sem junija nehal, delat, kr preprosto za svoje delo nisem dobival plačil. Plačo smo študentje čakali po 1mesec in več. Na koncu smo čakali že 2 mesca in smo preprosto zaradi stroškov bili prisiljeni nehat delat, saj nismo imeli več denarja niti za malico, kaj šele bencin za prevoz. No na plačilo sem po končanem delu čakal prebližno dobrega pol leta, nato so se nas usmilili in nam nekaj plačali. Sedaj je 1 leto odkar tam več ne delam in še vedno nisem dobil plače. Sedaj je podjetje šlo še v stečaj, seveda vrjamite da smo študentje zadnji na vrsti ki bomo kaj dobili iz stečajne mase.

Ok razumem da podjetje včasih nima denarja za plačilo, oz ga hrani za \'\"bolj\'\" pomembne stvari, kot plačilo svoje delovne sile (omenjeno podjetje je v času našega dela še imelo denar)
Pa pustimo sedaj to.

Jaz sem najbolj razočaran z delom študentskega servisa, ki ne stori ČISTO NIČ. Oni jim pač opomine pošiljajo, pravna služba študentskega servisa, newem zakaj se sploh tak imenuje, kr ne znajo dat niti ene koristne informacije, samo govorijo kak da bo itd....
Sramota je to da noben na servisu ne zna povedat oz razložit postopek, noben ne zna povedat kdaj če sploh boš dobil denar. In potem smo tukaj pri tako imenovanem rizičnem skladu študentskega servisa....pravljica za lahko noč...izplačila iz tega ne boste dobili pa če ste predsednik Slovenije, niti razložit ne zanjo zakaj je ta sklad in kdaj si opravičen do njega, kaj šele da bi kaj iz njega dobil. Res je za nas študente v sloveniji žalostno stanje, plačujejo nam ne, urne postavke so nizke, delamo včasih več ur kot redno zaposleni (za nižjo plačo), povrh vsega tega pa nam konec leta država še pobere dohodnino , ker imamo tako ali tako preveč dnarja.

Ni kaj ponosen sem da sem Slovenec.smiley
sk12
Število vnosov: 1
02.06.2009 ob 21:32
 
Imam podoben primer kot vsi drugi. Januarja sem zaključila z delom v trgovini. Še vedno nimam januarske plače. Decembersko plačo sem dobila komaj aprila. Vsak dan sem hodila k delodajalki v trgovino prosit, da mi nakaže vsaj nekaj denarja, ampak me je nagnala ven in rekla kaj si jaz mislim, da jo hodim nadlegovat za denar. Govorila mi je grde besede in me nagnala. Tudi na študentski servis sem hodila, kdaj ji bodo že končno izterjali ta denar, ker je napotnica stala že 2 mesca. Oni so samo govorili saj bo. Potem mi je teh 250€ nakazovala na tri dele. Ko sem še čakala na zadnjih 100€ s tiste napotnice, sem rekla na servisu, da naj izterjajo ta dolg, vendar so rekli da se njim to ne splača.
Delodajalka mi je še dolžna 600€. Šla sem na Inšpektorat za delo in sem jo prijavila, rekli so da mi ne morejo kaj dosti pomagati, ker sem študent, da bodo samo preverili kako posluje.
Sploh nevem kdo ščiti nas študente, očitno lahko delajo z nami kaj želijo. Ti študentski servisi pa tak samo lažejo, vseeno jim je za nas važno, da oni poberejo denar.
Zdaj delam v javnem zavodu, nikoli več ne bi šla delat k zasebniku. V javnem zavodu dobim vsaj plačo.
draganhoce
Število vnosov: 2
03.06.2009 ob 10:17
 
Ej, vi nimate pojma koliko je takih primerov. Sam sem imel že dve taki frki oz. ena še teče. Delal sem pri enem podjetniku, če koga zanima lahko povem točno komu, na koncu sem zarad njega ob stanovanje, pa še za fax si ne bom mogel našparat (izredno), kar pomeni, da lahko še eno leto čakam in delam.
In res, zelo lepo je napisano kaj vse naredi ŠS, a dejstvo je, da sam pošiljajo pošto. Kaj pa če pošte ne dvigne, ne dvigne telefona? Kaj potem narediti? Študente se jemlje kot gamad ničvredno, saj nismo na začetku industrializacije. Boli mene kurac če jaz dobim ta keš čez dve ali tri leta, zdaj smo itak na sodišču, jaz rabim keš zdaj, in to je to. Ne razumem, če je napotnica vrnjena, zakaj mi ne more ŠS dnarja nakazat - ja kao, saj mi je blo povedano, kaj se zgodi, če gre v stečaj, sam a ni dejstvo, da sem tam delal? To bo treba porihtat vse skup.
matic_18
Število vnosov: 1
03.06.2009 ob 20:16
 
lahko bi vsi napisali pri katerih firmah ste delali, da se še drugi ne opečemo
marcjacobs
Število vnosov: 10
04.06.2009 ob 10:03
 
Perla M. d.o.o.
ruparj
Število vnosov: 1
04.06.2009 ob 17:22
 
lep pozdrav

Dve leti sem s svojim statusom študenta delala v gostilni v okolici Novega mesta kot natakarica. Delala sem vsak dan, praznike, nedelje, pogostoma tudi po 16 ur in več. dve leti sem poslušala očitke kaj je narobe, zakaj zaloge ne štimajo, kje so gostje, ... Skorja dve leti sem vsak mesec poslušala vedno nov izgovor zakaj ni plače . \'\" študentski servis je kriv, banka je napačno navedla račun, že zdavnaj bi mogla prejeti nakazilo, pozabila sem nakazati denar, sem čist v minusu, in še in še izgovorov\'\", Vsak mesec sem si rekla da bom še malo potrpela, ker je le delo, ki ga imam čistu blizu doma in ker poznam ogromno ljudi, s katerimi se rada družim. Ponavadi sem čakala dva ali tri mesece da sem dobila 1/3 zasluženega denarja. Meseci so tekli. januarja 2009 sem bila obtožena da izgubljamo goste zaradi tega, ker sem dobila fanta, da kradem in gostom zastonj točim pijačo. Kmalu so mi popustili živci, in sem si rekla da takih ponižanj in sramote si pa res ne zaslužim. Nikomur nisem hotela nič hudega, pač pa sem le služila denar za svoje preživetje in plačilo študija. Februarja sem dobila novo službo, takrat pa so pravi problemi šele začeli. Ko sem povedala da odhajam na drugo delovno mesto, sem bila za vse na vasi lenuhinja, k...., ničvredna. Delodajalka mi je dolžna še 945 eur, kar pa je nič v primerjavi s tem, kar mi je naredila z njenim blebetanjem in
hinavščino.
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?