18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
cekin1
Število vnosov: 47
07.09.2009 ob 15:54
 
Ker smo na cekin.si ugotovili, da vsak dan prinese tudi kakšnega jeznega potrošnika, vas vabimo, da svoje negativne izkušnje delite z našimi bralci. Na našem forumu lahko pišete o nepoštenih poslovnih praksah, previsokih cenah, neprofesionalnem odnosu prodajalcev, svetovalcev, tehničnih pomoči, vsiljivosti izvajalcev direktnega marketinga,.... Skratka vsem kar vas moti na našem prostem, odprtem trgu. Vabljeni!
cekin1
Število vnosov: 47
14.09.2009 ob 16:35
 
Objavljamo zgodbo, ki že nekaj časa kroži preko elektronske pošte, opazarja pa na nevarsnost internetnega poslovanja:

Pred nekaj tedni sem na slovenskem spletnem portalu avto.net oddal oglas za prodajo osebnega avtomobila. Čez nekaj dni se je name prek e-pošte obrnil Robert Smith, ki se je izdajal za potencialnega kupca iz Anglije. V vrsti e-poštnih sporočil, ki sva jih izmenjala, je z vprašanji ustvarjal vtis resnega kupca, in ko se je odločil, da vozilo vzame in pokrije celotne transportne stroške, se mi to ni zdelo nič sumljivega. Dokler nisem čez nekaj tednov prejel ček z veliko previsokim zneskom ...

Vse skupaj se je, kot rečeno, začelo z oglasom na samo slovenskem portalu rabljenih avtomobilov. Očitno nismo več tako lokalni, kot si mislimo.

V prvem e-poštnem sporočilu, na katero sem odgovoril bolj iz radovednosti kot iz upanja, da bom avtomobil prodal, me je pošiljatelj spraševal po namenih prodaje, ohranjenosti vozila, zadnji ceni, slikah ... Skratka, vse skupaj je zvenelo verjetno. Navsezadnje smo v EU in imamo prost pretok blaga in storitev. Na pošto sem odgovoril z želenimi podatki, sledilo je še nekaj izmenjanih sporočil, dokler me ni čez slab teden Robert obvestil, da živi v Dublinu in se ukvarja s prodajo vozil, da je svoji stranki, ki išče tako vozilo, pokazal moje odgovore, in da se ta strinja za nakup za vrednost, ki sem jo navedel (3.000 evrov). Obvestil me tudi, da bo glede transporta vse uredil kupec, saj da bo ceno transporta dodal k ceni vozila.

Skratka, da mi bo stranka poslala ček (Poziva me, naj mu sporočim točen naslov in telefonsko številko). Vesel sem odgovoril z želenimi podatki ...

Zaplet

Čez nekaj dni sem dobil e-pošto, v kateri me je Robert ( smithrobby35@yahoo.co.ukE-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript ) obvestil, da je bilo plačilo poslano in naj mu sporočim takoj, ko ček dobim.Zanimivo se mi je zdelo, da v dobi elektronskih nakazil (wire) še vedno operiramo s čeki, toda – kaj pa Angleži vedo, kajne? Vseskozi me je motilo še nekaj, pa nisem znal čisto pokazati s prstom, kaj točno ...

Nato sem čez nekaj dni iz Dubaja (!) prejel hitro pošto preko TNT-ja. V kuverti je bil le in samo ček za 8500 evrov, brez kakršnih koli priloženih dopisov. Še bolj sumljiv se mi je zdel ček francoske banke FORTIS.

Kaj za vraga ima Dubaj z angleškim oziroma irskim kupcem? Poleg tega je bil na čeku naveden račun nekega francoskega podjetja:

TOURISME ET TRANSPORT INTERNAT
9 ROUTE PRINCIPALE DU PORT
92230 GENNEVILLIERS
TOURISME ET TRANSPORT INTERNAT

Oziroma – kot mi je pozneje pomagal Google Translate – šole za turizem iz okolice Gennevilliersa v Franciji. Kam pa k tej zadevi sodi Francija in kam ta šola?

A ček je deloval pristno, na njem so bili moji podatki ... Pisal sem Robertu in ta mi je potrdil, da je to ček, ki sem ga čakal. Ko sem ga povprašal, zakaj je na njem znesek 8500 evrov, če pa sva se dogovorila za prodajno ceno 3000 evrov, mi je pojasnil, naj vnovčim ček, nato pa naj 3000 evrov zadržim zase kot plačilo, iz preostalih 5500 evrov pa naj krijem transportne stroške. Saj naj bi izbrano transportno podjetje (s katerim je že on uredil vse podrobnosti) zahtevalo plačilo od pošiljatelja pred prevzemom tovora. In da me bodo iz transportnega podjetja že obvestili in mi razložili ...

Še isti dan sem z novega e-poštnega naslova prejel dopis transportnega podjetja, kjer je med drugim navedeno, da bodo prišli po avtomobil, in da se mi bojo identificirali z ustreznimi papirji, da pa naj pred tem prek bančnega sistema nakazil Western Union nakazem dogovorjenih 5500 evrov na nek račun oz. neki osebi v Združenih Emiratih (Ha! Pa smo spet v Aziji!).

Od domnevnega transportnega podjetja se mi je oglasila predstavnica Amanda Anna ( globalgmtshippingagency@asia.comE-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript ), kjer so med drugim navodila, da naj 5500 evrov nakažem na njihov račun prek Western Uniona s podatki:

SENIOR ACCOUNTANT
NAME: TALABI FUNSHO BANDELE
ADDRESS: BUR DUBAI, DUBAI
UAE 00971
UNITED ARAB EMIRATES

Naslov podjetja pa naj bi bil:

Global Gmt Shipping Agency,

Centre mathings cross,

Belvis road, Abu Dhabi, UAE.

Tel 04 545 8884 ...

Verjetno je odveč povedati, da so zdaj v moji glavi že utripale rdeče luči.To je pa sumljivo! Zakaj bi nekdo kupil avtomobil za 3.000 evrov, za transport zanj pa plačal več kot še enkrat toliko? Ob tem velja poudariti, da prodajano vozilo ni nič posebnega, nobena redkost ali oldtimer, in verjetno bi jih v Nemčiji, če že ne na Otoku, dobili več in še ceneje.Zakaj se torej ukvarja z menoj?

Odkrivanje

Obrnil sem se na nekaj slovenskih bank in se pozanimal, kako je z vnovčevanjem čekov.Razložili so mi, da v večini primerov ček izplačajo, vendar pa da se mora prinašalec zavezati, da v primeru, da ni kritja oz. se kasneje izkaže, da je kaj narobe, banki jamči s tem zneskom (ga vrne).

Končno sem doumel, kako poteka goljufija:
1. Kandidat prejme ček.
2. Kandidat ček unovči v svoji banki in dobi denar.
3. Del denarja prek Western Uniona nakaže nekam v tujino.
4. Morda celo odda predmet nakupa.
5. Banka ga obvesti, da je ček ponarejen ali da gre za napačen znesek – skratka, nekaj je narobe.
6. Kandidat mora banki vrniti denar.
7. Kandidat ostane brez denarja (In če so goljufi hitri, še brez predmeta prodaje).

Pošiljanje denarja prek Western Uniona je namreč zelo enosmerno dejanje.
Denar lahko v ciljni banki dvigne kdorkoli, ki pozna geslo – tega pa naj bi po nakazilu sporočil transportnemu podjetju.
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?