16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
le_kdo
Število vnosov: 26
28.03.2011 ob 19:11
 
Zdravo,

letos sem se vpisala v 1. letnik Fakultete za matematiko in fiziko, vendar mi študij ne odgovarja in sem se prepisala na Biotehniško fakulteto. Prejemala pa sem državno štipendijo v vrednosti okoli 200€. Ker nisem vedela, kako je s štipendijo v primeru prepisa, sem pisala na ministrstvo, kjer so mi napisali, da štipendija miruje eno leto v primeru nedokončanja letnika, v primeru prepisa pa je treba štipendijo vračati, zato sem imela namen prekiniti pogodbo o štipendiranju da lahko začnem takoj vračati denar.
Nekaj dni nazaj pa mi je sodelavec omenil, da je tudi sam prejemal državno štipendijo in se je enkrat med letom prepisal na drug faks, vendar mu štipendije ni bilo treba vračati in jo je prejemal celo študijsko leto. Je pa res, da naslednje leto štipendije ni dobil odobrene.
Sedaj pa me zanima, če ima še kdo kakšne izkušnje s tem: je bilo treba vračati štipendijo, na kakšen način (je možno po obrokih ali je treba celoten znesek takoj vrniti) in pa zanima me, če ima kdo s tem izkušnje, koliko let nazaj je to bilo (v primeru spremembe kakšnega zakona ali česarkoli)?

Za kakršne koli informacije najlepša hvala!

Lpsmiley
abcdefghj
Število vnosov: 2
29.03.2011 ob 13:04
 
Če se boš prepisala na drug program na isti fakulteti potem ti ni treba vračati štipendija, vendar moraš drugo leto obvezno opraviti letnik. Če se pa boš vpisala na drugo lokacijo in fakulteto potem pa ti priporočam, da začneš takoj vračati štipendijo. Tako boš lahko drugo leto zaprosila za štipendijo in jo tudi dobila. Tako je bilo - mogoče so kaj spremenili.

Jaz tudi vračam štipendijo tako kot sem jo dobival. Če dobivaš 200€ potem boš vsak mesec vračala 200€ (+obresti - nekje 6€ na mesec). Načeloma so na teh centrih za socialno delo kar prijazni in takoj privolijo vračanje po obrokih. Da se marsikaj zmeniti z delavkami na centrih.

lp

Natasa Val
Število vnosov: 2
11.04.2011 ob 09:02
*Odgovor na: abcdefghj +
 
Zdravo
Če se prepis opravi med šolskim letom, na CSD izdajo novo odločbo, z razlogom spremenil izobraževalni program s soglasjem (nekako oni dajo soglasje za vaš prepis (VENDAR SAMO SREDI ŠOLSKEGA LETA) in štipendijsko razmerje se nadaljuje.
Ker tudi sprememba izobraževalnega programa spada med medletno spremembo.

V kolikor pa ste vpisani v letnik do konca šolskega leta in se z naslednjim letom prepišete v drug izobraževalni program, se smatra, da letnika za izobraževalni program, za katerega ste dobili odobreno štipendijo niste uspešno zaključili in je potrebno vrniti štip. za neopravljen letnik in program. Če vrnete denar za neopravljen letnik, ste spet kandidat za štipendijo za novi izobraževalni program.

Torej, če ste se v letu 2010/11 vpisali na Fakultete za matematiko in fiziko in se že med letom uradno vpisali na Biotehniško fakulteto, javite spremembo na CSD (potrdilo o vpisu oz. prepisu), da vam izdajo novo odločbo. In v tem primeru, če letnika na biotehnični ne boste opravili, vam bo mirovala eno šolsko leto, potem pa jo boste spet prejemali, ko se boste vpisali v višji letnik( če boste seveda izpolnjevali tudi druge pogoje (cenzus).
Če pa se boste šele v šolskem letu 2011/12 vpisali na biotehnično, potem imate možnost se odpovedati pravici do štipendije, seveda z dolgom (vračate do sedaj prejete štipendije). Štipendijsko razmerje se ukine. Za 2011/12 pa potem spet date novo vlogo za štipendijo (če boste denar vrnili, jo boste lahko dobili)
Lep pozdrav,
le_kdo
Število vnosov: 26
29.03.2011 ob 20:56
 
Ni mi toliko to problem, da naslednje leto ne bi imela štipendije, ampak me zanima, če je v primeru prepisa vračanje štipendije nujno? Bi mi bolj prav namreč prišlo, da bi do konca štipendijo prejemala in je naslednje leto ne bi imela, kot če jo sedaj vračam za nazaj. Mogoče veš, kako v takem primeru?
Sicer pa hvala za odgovor.
Lp
le_kdo
Število vnosov: 26
30.03.2011 ob 11:03
 
Najlepša ti hvala!smiley
SmileyGirl
Število vnosov: 1
31.03.2011 ob 03:07
 
Štipendijsko razmerje v primeru prepisa vedno preneha, posledica prenehanja pa je, da mora štipendist vrniti štipendijo za letnik, ki ga ni opravil.

Najbolj se ti splača, da narediš pogoje za višji letnik (lahko samo za izredni vpis v višji letnik!), saj se v tem primeru šteje, da si svojo obveznost do štipenditorja opravila in ti štipendije NE BO POTREBNO VRNITI pa še verjetno bi ti na novi fakulteti lahko priznali nekatere izpite (o tem se pozanimaj v referatu).

V primeru, da ti to ne bi uspelo pa lahko zaprosiš za odpis, odlog ali obročno vračanje štipendije. Več o tem si lahko prebereš v 50. in 51. členu Zakona o štipendiranju *

Želim ti čimveč uspeha! smiley
darko32
Število vnosov: 23
16.04.2011 ob 20:59
 
Hvala, da ste objavili probleme, katere je podtikal minister, da lahko dobi vsak štipenijo. To je lep dokaz, da je zavajal Slovensko javnost.

Nedopustno je, da izrablja študente in ostale, ki hočejo študirat in doseči izobrazbo. Sočasno pa jih izsiljuje z raznimi prevarami.

Predlgam, da čimveč napišite, in naj si minister prečita, da to, kar govori ni res.
fusbalerka16
Število vnosov: 2
27.04.2011 ob 12:25
 
Zdravo,

Bila sem dijakinja 4. letnika srednje zdravstvene šole iz katere sem se izpisala ker nisem zdržala predvsem psihičnega napora zaradi zelo groznih stvari ki so se in se dogajajo doma. Sedaj že skoraj dobro leto mirujem zanima pa me če moram oz. bom mogla štipendijo vračevati kljub temu da grem oktobra nazaj, da dokončam 4. letnik srednje zdravstvene šole vendar v programu Izobraževanju odraslih?

Prosim pomagajte! Hvala Vam!smiley
krenasjnivazno
Število vnosov: 21
11.08.2012 ob 16:10
 
Mislim da je vračat neboš rabla če boš nardila letnik to leto (napisala si da greš oktobra nazaj v šolo), ampak je pa tudi neboš mela eno leto.
Barbi&ribica
Število vnosov: 2
22.03.2013 ob 00:26
 
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če se mora štipendija vračat za nazaj iz srednje šole ali samo iz faksa, ker zdaj sem študentka 1.letnika in mi nekako ne gre ta študij in me zdaj skrbi, če bom moral vračati štipendijo še iz srednje šole ali samo zdaj 1. letnika faksa?
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?