18.01.2017
LJ
/ -3°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
Punkka
Število vnosov: 98
13.02.2009 ob 10:53
 
Zanima me ali je še kdo med nami reveži, ki je dobil krasen povezetek obračuna dohodkov za Odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v SLO in EU v letu 2008 na katerem so zaposane tudi obresti večletnih varčevanj kot celokupen znesek ?
Meni osebno se zdi svinjarija, da moraš plačati dohodnino na obresti varčevanja (recimo Modro varčevanje), ki so prikazane kot enovit znesek, čeprav so se obresti nabirale več let.
Recimo :če celokupne obresti varčevanja presegajo 1000 E (pa čeprav so bile enoletne obresti skoraj da zanemarljive) in se je varčevanje sprostilo 2008 moras obresti prijaviti kot celokupen znesek.
1. Kličem banko kjer sem imela sklenjeno varčevanje : Odgovor: Ja tako pač je
2. Kličem DURS (3 različni ljudje). 1. odgovor: Ja seveda se ne upošteva doba 5ih let
2. odgovor: Nova regulativa je taka, da se obresti tako upoštevajo od 2005 naprej (kar pomeni, da se je ljuba država odločila tako)
3. Odgovor: Pošljite skupaj z napovedjo vse dokumente o varčevanju, ker še sami dejansko ne vem, kako bo to teklo
3. Kličem ZPS in Urad RS za varstvo potrošnikov: odgovor: preiskujemo situacijo, veliko besnih varčevalcev, vendar vam ne zmoremo ponuditi rešitve. Nek gospod mi je celo odgovoril, da to ni problem ki ga ureja urad - ker to ni potrošniški problem.

Res mi ni jasno, kako se lahko kar na enkrat odločijo, da bodo spremenili regulativo, saj če bi vedeli koliko bos dejansko dobil ven iz varcevanja, bi premislil 2x ali se varčevanje tistih nekaj fičnikov sploh splača!

Zanima me ali je še kdo v podobni situaciji in kakšne so vaše informacije.
Jaz sem predvsem besna.

Slavko Malek
Število vnosov: 124
14.02.2009 ob 17:08
*Odgovor na: Punkka +
 
Na žalost nas smrtnikov tako pač jesmiley, država hoče svoj delež na bilo kakšen način!
Sam ne bom nikdar varčeval na bankah v SLOsmiley Raje nekako oplemenjujem tisto malo, kar bom lahko, na povsem drug način za stara letasmiley Še malo pa nam bo država naložila davek še na vdihovanje kisika, na smeh, na jok, ..., ne vem kje se bo zaključila ta požrešnost države!!! Že tako in tako spadamo med države članic EU z največjimi davki, na državljana, če že nismo vodilni na tem področjusmileysmiley
Država zahteva krvni davek - državljane ( mislim na nas smrtnike) bo pa pustila izkrvaveti smiley, SRAMOTA ZA DRŽAVO V 21. STOL. smileysmileysmiley
komplikator
Število vnosov: 1
16.02.2009 ob 12:24
*Odgovor na: Punkka +
 
Žal gre za dve zadevi:
1. Obrest iz daljšega časovnega obdobja
2. poravnava za premalo izplačane obresti

Dursovo mnenje je jasno. Oboje je obdavčljivo v letu izplačila obresti.

V letu 2005 je bilo možno poslati banki obdazec zdoh-1, na osnovi katerega, je banka pripisovala letno.

Jaz sem banko povprašal, ali so nas o tem kaj obveščali. Njihovo ustno sporočilo je, da ja in sicer na izpisku stanja na tekočem računu. Pisno pa mi ne psoročijo, kdaj je to bilo. Mislim, da bomo davek plačali. Tako pač je pri NLB.
cekin1
Število vnosov: 47
16.02.2009 ob 11:57
 
Spoštovani!

Vaše težave bomo raziskali in vam odgovor s kupaj z mnenjem Davčne uprave posredovali v najkrajšem času!

cekin.si
cekin1
Število vnosov: 47
17.02.2009 ob 15:05
 
Spoštovani s strani službe za stike z javnostmi DURS smo prejeli sledeče obvestilo:

V zvezi z navedenim pojasnjujemo:

Iz postavljenega vprašanja je moč sklepati, da gre za pogodbo o dolgoročni vezavi denarnih sredstev ali pogodbo o dolgoročnem varčevanju, sklenjeno pred 1. januarjem 2005, zato naj uvodoma pojasnimo, da se obresti na denarni depozit, ki so obračunane za obdobje do 1. januarja 2005, ne obdavčujejo (prvi odstavek 149. člena Zakona o dohodnini). Do navedenega datuma te obresti niso bile predmet obdavčitve. To pomeni, da so v tem primeru obdavčene le obresti, ki so bile obračunane za obdobje po 1. januarju 2005 do izteka vezave oz. varčevanja.

Pri tem je potrebno tudi povedati, da Zakon o dohodnini daje možnost, da je, v primeru dolgoročno vezanih denarnih sredstev in dolgoročnega varčevanja na računu pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s prepisi v Sloveniji, in pri bankah drugih držav članic EU, pri katerem zavezanec ne more razpolagati s privarčevanimi sredstvi pred potekom datuma vezave oziroma poteka varčevanja brez bistvenega zmanjšanja obresti, DAVČNA OSNOVA enaka obrestim, obračunanim za obdobje davčnega leta, če se zavezanec rezident tako odloči in o tem v roku in na predpisan način obvesti banko ali hranilnico in davčni organ.

Davčni zavezanec predloži obvestilo, glede vštevanja obračunanih obresti v davčno osnovo, ob sklenitvi pogodbe o vezavi oziroma varčevanju, vendar najpozneje do konca davčnega leta, v katerem je bila pogodba sklenjena. Predlagano obvestilo zavezuje banko ali hranilnico in davčnega zavezanca, da v davčnem letu obračunane obresti davčnega zavezanca, ki predloži takšno obvestilo, obravnavata enako, kot da so izplačane. Obvestilo zavezuje banko ali hranilnico in davčnega zavezanca do poteka datuma vezave denarnih sredstev, do poteka varčevanja ali pa do prekinitve pogodbe (327. člen Zakona o davčnem postopku).

Zavezanci, ki so imeli pogodbe o dolgoročni vezavi denarnih sredstev ali dolgoročnega varčevanja sklenjene pred 1. januarjem 2005, pa so morali to obvestilo banki ali hranilnici predložiti do 31. januarja 2005.

V primeru, da zavezanec tega ni storil, bodo predmet obdavčitve celoten znesek doseženih obresti (razen tistih, ki so obračunane do 1. januarja 2005), dosežene ob izteku vezave oz. varčevanja.

Povezava do obvestila, ki ga zavezanec lahko prilaga banki ali hranilnici ob sklenitvi pogodbe o vezavi ali varčevanju z ročnostjo daljšo od enega leta:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe/dohodnina_za_fizicne _osebe_obrazci/dohodek_iz_kapitala/obvestilo_o_uveljavljanju _davcne_osnove_po_84_clenu_zdoh_2_od_obresti_od_dolgorocno_v ezanih_denarnih_sredstev_in_dolgorocnega_varcevanja_pri_bank ah_in_hranilnicah/.Na drugo vprašanje, ki se nanaša na obresti iz naslova Modrega varčevanja, je bilo s strani DURS že dano pojasnilo, zato vam posredujemo samo povezavo do njega: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodn ina_pojasnila/dohodek_iz_kapitala/obresti/davcna_obravnava_o bresti_iz_naslova_modrega_varcevanja_dosezene_na_podlagi_izv ensodne_poravnave/.


s spoštovanem,

cekin.si

babček
Število vnosov: 2
17.12.2009 ob 23:15
 
Pozdravljeni
Prosila, bi za mnenje glede dodatnega pokojninskega zavarovanaj.
Začela sem pri SPIZ nato pri Kapitalski družbi. Sedaj pa mi Kapitalska ponuja rento zavarovalnice po izbiri. Čudno mi je če se pri njih zbiral denar, bi tudi oni morali izplačevati
Če pa bi dvignila denar me zanima če je obdavčitev enkratna ali pa se upošteva pri dohodnini za leto 2009.
Upam, da se bila jasna.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
babček
Število vnosov: 2
17.12.2009 ob 23:16
 
Zanima me glede dodatnega pokojninskega zavarovanja. Varčevala sem od leta 1995 (ZPIS nato pa Kapitalska družba) Rento ne izplačuje Kapitalska družba temveč izbrana zavarovalnica.
Sredstva so vedno enaka. Že tu da ne izplačuje Kapitalska mi se zdi zelo čudno.
Zanima obdavčitev denarja v primeru, da dvignem v celoti znesek.
Zanima me če je obdavčitev enaka dividendam, ali pa se upošteva znesek pri izračunu letne dohodnine.
Lepa hvala in lep ppzdrav
tekstilna
Število vnosov: 1
10.02.2010 ob 07:17
 
Na koga je potrebno nasloviti vlogo za prijavo davka na obresti od denarnih depozitov?
Kje lahko najdem obrazec?smiley
Ali se davek obračuna od celotnega zneskA ALI SAMO OD VREDNOSTI NAD 1000€?
Nauders
Število vnosov: 125
26.02.2010 ob 21:49
 
država bi lahko bila srečna da sploh še kdo varčuje
ta država je sramota sama sebi
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?