18.01.2017
LJ
/ -3°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
myworld
Število vnosov: 47
22.06.2009 ob 11:07
 
Po besedah Yu Yongdinga, nekdanjega svetovalca Kitajske centralne banke, je možno, da bo nadaljevanje že tako neizogibne globalne finančne krize dodatno povzročila izguba zaupanja v ameriško valuto, predvsem v kolikor ameriška gospodinjstva ne bodo prekinila s trendom zmanjševanja prihrankov in če bodo nadaljevala z že tako nizkim povpraševanjem potrošnikov.

„Ameriško gospodarstvo še vedno prevladuje nad ostalim svetom in zato je povsem pričakovano, da je cel svet zaskrbljen zaradi ameriških vladnih izdatkov in načrtovanega rekordno visokega primanjkljaja v državnem proračunu,“ je povedala Šárka Jarc Rydziová, predstavnica za odnose z javnostjo za Inves, d.o.o. Timothy Geithner je na obisku v najbolj naseljeni državi na svetu izjavil, da Obamova uprava v tem letu načrtuje zmanjšati proračunski primanjkljaj na približno 3 % bruto domačega proizvoda (BDP) od načrtovanih 12,9 %. Ameriški finančni minister je na Kitajskem zagotovil, da so marsikatere njene investicije v ameriška finančna sredstva popolnoma varne, prav tako vzdrževanje AAA ratinga bonitetnih agencij Moody\'\'s, Standard in Poor\'\'s a Fitch, saj je Obamova uprava prepričana, da bo moč dolarja ohranila na primerni ravni. Pa vendar se Yu sprašuje, če ni Geithnerjev načrt za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja nekoliko nerealen. „Predvideva se, da bo 30. septembra letos primanjkljaj znašal 1,75 bilijonov ameriških dolarjev, kar je za spoznanje več od primanjkljaja v istem obdobju lani, ko je znašal 455 milijard ameriških dolarjev,“ je povedala Šárka Jarc Rydziová.

ZDA bi potrebovale večjo stopnjo varčevanja in manjši primanjkljaj na tekočem računu, ki pa je največje merilo za trgovanje. „V nasprotnem primeru pa bi šibek dolar po Yongdigovem mnenju lahko ustvaril dobre pogoje za nadaljevanje krize,“ je povedala Šárka Jarc Rydziová, predstavnica za odnose z javnostjo za Inves, d.o.o. in dodala: „Ameriški primanjkljaj na tekočem računu se je v zadnjem letu zmanjšal za 673,3 milijarde ameriških dolarjev, tj. za 4,47 % BDP od 731,2 milijard ameriških dolarjev, tj. 4.91 % BDP prejšnje leto.“

Kitajska je največji tuji imetnik ameriških obveznic, njihova skupna višina je marca letos znašala 768 milijard ameriških dolarjev. Premier Wen Jiabao je marca letos ZDA pozval, da bi zagotovile varnost kitajskih naložb. Podobnih misli je bil tudi kitajski guverner centralne banke Zhou Xiaochuan, ki pa je šel še dlje in predlagal uvedbo nove svetovne valute, da bi tako zmanjšali odvisnost od ameriškega dolarja. „Ameriški davčni prihodki se verjetno zaradi recesije ne bodo kaj dosti povečali, tudi zaradi izdatkov in stroškov, ki so jih imeli zaradi dveh vojn,“ je povedala Šárka Jarc Rydziová, predstavnica za odnose z javnostjo za Inves, d.o.o. Kitajska bi rada vedela, kako se bodo ZDA lahko znebile odvečne likvidnosti svojega finančnega sistema, tako da bi obšli visoke stopnje inflacije v trenutku, ko se bo gospodarstvo začelo pobirati od tal. Kitajski svetovalec Yu je FED opisal kot največjega „svetovnega junk vlagatelja“.
Slavko Malek
Število vnosov: 124
22.06.2009 ob 19:42
*Odgovor na: myworld +
 
A mi lahko prosim navedeš vir tega članka smiley
Hvala in lep smiley
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?