17.01.2017
LJ
-0° / -2°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
natasaj1
Število vnosov: 17
29.11.2011 ob 12:38
 
Pozdravlejni, a je bil red desetimi leti še kdo tako naiven in se odločil (oziroma se je odločil delodajalec), da nam plačuje 5,8% dohodka v prvo pokojninsko družbo? Pred časom je veljalo še, da lahko po deseti letih dvigneš denar oz.izstopiš , zdaj pa so mi povedali, da je privarčevan znesek obdavčen 25%, 1% si vzamejo za svoje stroške, potem pa plačaš še dohodnino. Torej smo ob 40% privarčevanega denarja?Kakšen je pa vaš pogled na to zadevo? Lp,n
zoran13
Število vnosov: 15
29.11.2011 ob 17:35
*Odgovor na: natasaj1 +
 
2001

V letu 1999 so nam govorili, da se moramo pokojninsko zavarovati pri pokojninskih družbah, bankah in zavarovalnicah, kjer bomo lahko ugodno in donosno plemenitili denar za našo penzijo. To da so potem v te posle vključili sindikat, saj so morali dati soglasje, da to želi preko 50% njihovega članstva, da se priključujejo kolektivnemu pokojninskemu načrtu izbrane pokojninske družbe ali izbrane zavarovalnice. Poleg tega pa so morale družbe takrat zbrati vsaj 15000 zavarovancev, saj je bil to pogoj države za dodelitev vseh potrebnih dovoljenj in je bilo kar nekaj družb, ki niso presegle te številke in so kasneje prenašale celotne portfelje zavedenih zavarovancev v druge večje pokojninske družbe.
Glede na to, da je bila takrat določena tudi predpisana dovoljena naložbena politika in minimalna donosnost poslovanja družb, saj se je pokazalo, da kar veliko družb ni doseglo niti donosnosti, ki bi presegala vsaj letno stopnjo inflacije.

2011

Poleg tega, da so obljubljali največje davčne ugodnosti, se je pokazalo, da je v letu 2011 po 120 mesecih ali 10 letih varčevanja, nekdo močno držal fige v žepu, še hujše pa je, da jim je nekdo pri tem ves čas asistiral.

Res pa je tudi, da so takšno davčno novelo sprejeli v letošnjem letu meseca januarja, zato je bilo to vsekakor povezano s pokojninskimi družbami, bankami in zavarovalnicami, da bi čim manj zavarovancev zaradi diskriminatornih pogojev, zahtevalo enkratno izplačilo privarčevanih zneskov...

Poleg tega, da so bila sredstva na osebnih računih 10 let čas nelikvidna, moramo ob legitimnih morebitnih enkratnih izplačilih, plačati še astronomske davščine, ki v določenih primerih celo presežejo, plačilo davka od kapitalskih dobičkov od prodaje izvedenih finančnih instrumentov, ki znašajo pri prodaji v prvem letu 42%.

DAVČNI LABIRINT

Te davščine namreč znašajo:
Dvig sredstev v enkratnem znesku ter pred upokojitvijo pomeni izredno prenehanje zavarovanja.

Pregled stroškov, ki bremenijo enkraten dvig zbranih sredstev:

* 1 % izredni izstopni stroški
* 25 % akontacija dohodnine
* 16 % poračun dohodnine (predpostavljamo, da bo oseba v najvišjem dohodninskem razredu)
* Skupaj stroški in dohodnina: 42 %

Posebej pa ob takih informacijah vsi tisti, ki še niso stari vsaj 58 let ali niso že v penziji, še ne morejo dobiti pokojninske rente, tako, da gre samo za nek segment zavarovancev in neko neznano število zavarovancev, pa niti za te, ne morejo zagotoviti obljubljenih rent.

Tako so v tujini za podobno poslovanje finančnih družb, opredelili za t.i.ponzijevo shemo, kar najbolje ve za finančne malverzacije obsojeni Calisto Tanzi.

Poleg tega ne gre za pozabiti, da nosijo odgovornost tudi vse nadzorstvene institucije na čelu z AZN agencijo za zavarovalni nadzor, ki jo kljub očitanim napakam in pomanjkljivostmi, žal ob tem ni slišati ali pa premalo slišati...zato bi morali poiskati na Evropskem parketu vse potrošniške organizacije, ki bodo znale zaščititi svoje državljane...ali pa izvesti davčno državljansko neposlušnost...saj še dandanes ne vem, čemu si država prisvoji točno 1 unčo zlata, saj točno toliko znašajo obdavčitve enkratnega dviga po 10 letnem pokojninskega varčevanja...


kadulja
Število vnosov: 8
19.01.2012 ob 11:34
*Odgovor na: zoran13 +
 
Mnenja sem, da če pogodba, ki je bila sklenjena za dodatno pokojninsko varčevanje poteče da ne gre za IZREDNO ODPOVED VARČEVANJA ampak REDNI DOGODEK po katerem bi morale zavarovalnice zavarovance pozvati da lahko če hočejo varčevanje podaljšajo v nasprotnem primeru pa se privarčevana vsota brez posebnega obdavčenja, dvomim da je kdo dobil tolikšne obresti da bi jih bilo treba obdavčit, nakaže na osebni račun zavarovanca. Tako so vsaj pri TRIGLAVU ob sklepanju pogodb tudi zagotavljali in v ogodbe zapisali potem pa se država spomni, da bi bilo dobro tudi tu pristaviti piskrček in sprejme zakon o obdavčitvi teh sredstev in če že mora biti tako zakon lahko velja za sredstva po sprejetju zakona in ne za nazaj!!!
53daisy
Število vnosov: 6
24.01.2012 ob 17:28
*Odgovor na: kadulja +
 
ja, tako so pri Triglavu zagotavljali pred 10 leti pri sklepanju pogodb in se hvalili, da je to najboljša naložba za starost. Danes pa je možno ugotoviti, da so ves čas (polnih 10 let) delali z našim denarjem kar in kakor se jim je zljubilo, da so njihove evidence neažurirane, kaj šele, da bi zavarovance opozorili ali pozvali, kaj želijo storiti s svojimi prihranki po preteku 10 let, oziroma po izpolnitvi vseh njihovih pogojev.
Skratka hladno, nedostopno in nerazumno obnašanje, da o njihovih odgovorih na postavljenja jim vprašanje sploh ne izgubljam besed.
Skratka nateg nad nategi!
izrokava
Število vnosov: 7
02.12.2012 ob 11:31
*Odgovor na: zoran13 +
 
Odteglaj 25% je akontacija dorodnine, ki ti jo upoštevajo pri poračunu tvoje dohodnine za leto v katerem ti je pokojninska družba izplačala privarčevan denar z obrestmi! Glede na višino tvojih ostalih dohodkov, lahko dobiš od že plačanih 25% akontacije del tega denarja nazaj, ali pa moraš še nekaj doplačati! Vse ja odvisno od višine ostalih dohodkov in že plačanih akontacij za te dohodke! Ali enostavneje: Če si bogat boš doplačal, če si pa revež boš dobil nekaj nazaj!
bibka1
Število vnosov: 1
08.12.2011 ob 10:43
 
Sploh je to en nateg, tudi če upoštevaš donosnost teh sredstev, pa za upravljanje teh sredstev so si družbe za upravljanje tudi lep delež vzele. In še primerjava z zavarovalnimi premijami, te po preteku 10 letih let lahko dobiš nazaj brez plačila dohodnine! In glede plačila dohodnine (katere smo bili '"oproščeni'" vsako leto) bi moralo veljati, da je ob izplačilu po 10 letih ne plačaš v najvišjem razredu oz na skupen znesek, ampak sorazmerno višini letnega vplačila in tisti stopnji dohodnine, ki bi jo plačal v letu, ko si premijo vložil v 2.sklad. Nekdo bi moral sprožiti ustavni spor! In kje so sedaj '"resetiranci'", ki so se toliko angažirali ob problemu cene elektrike, tukaj naj se izkažejo!smiley
kamilica
Število vnosov: 1669
11.12.2011 ob 16:36
*Odgovor na: bibka1 +
 
Zavarovalne premije in vplačila v PPD se pač ne morejo primerjati. Zavarovalno premijo plačuje vsak sam od že obdavčenega dohodka, v PPD pa vplačuje delodajalec, ki si vsako leto za vplačano premijo zmanjša osnovo za davek na dobiček. V tem je razlika, v bistvu je plačal delodajalec boniteto in ta je na koncu obdavčena. Sicer pa, če bo šlo tako naprej bomo vsi ostali brez vsega.
zoran13
Število vnosov: 15
15.12.2011 ob 19:41
 
Glede na to da lahko vsak posameznik plačuje 5,844% v en kolektivni in en individualni pokojninski načrt od svoje bruto plače, pa še vedno velja, da za tisti znesek, ki ga plačuje sam od svoje neto plače, potem uveljavlja, kot še edino možno preostalo davčno olajšavo.

To kar je bilo že opozorjeno, da so se zakonodajalci očitno odločili, da bodo na tržišču povzročili neenakopravno obravnavo vseh naložbenih produktov, ki zajemajo varčevanje v vzajemnih skladih, življenjska naložbena zavarovanja, življenjska zavarovanja, nezgodna zavarovanja, bančne depozite, naložbe v plemenite kovine in surovine,...

Očitno je bilo veliko pritiskov bank, zavarovalnic ter ostalih finančnih institucij, doseženo, da se za naložbene produkte življenjskih zavarovanj in življenjskih ter nezgodnih zavarovanj, ki so sklenjeni za vsaj 10 let ali več, ne plačuje davka od zavarovalniških poslov 6,5% ter davka od dobička.

Prav gotovo pa so se zakonodajalci ušteli, saj so od nekdanje obdavčitve, ki je bila po 3 letih davkov prosta, za vse tiste, ki so vlagali direktno v vzajemne sklade, do vseh dodatnih obdavčitvah od 20%,15%,10%,5% in 0% od odvisnosti od časovnega poteka lastništva naložbe od o let, 5 let, 10 let, 15 let in 20 let.

Poleg vsega skupaj so zaradi tako sklenjenih davčnih olajšav, upravljalci skladov preselili svoje dejavnosti industrije vzajemnih skladov v bančnozavarovalniške produkte, oziroma naložbena ivljenjska zavarovanja, ki pa imejo eno veliko pomanjkljivost, to da zavarovanec podpiše klavzulo kjer piše: ˝ da v času trajanja zavarovanja, zavarovanec v celoti prevzema naložbena tveganja˝ .

Res pa je tudi, da naložbena življenjska zavarovanja prav letos praznujejo 10 let svojega obstoja in da je to primerjalno zelo kratko obdobje v primerjavi s tujino, ki ima na tem področju dolgoletno tradicijo. Kriza je tudi same ponudnike teh zavarovanj prisilila v to, da sedaj ponujajo naložbene produkte z garantirano glavnico, kar je glede na prve police tudi že lep napredek, saj prevzemajo naložbena tveganja tudi sami.

Šele sedaj se lahko zavedamo te takratne diskriminatorne klavzule, ki bo spričo enormnega padca VEPa velikega dela vzajemnih skladov, vse to občutili vsi vlagatelji, saj imajo ali bodo imeli na policah precej manj premoženja od tistega predvidenega ali obljubljenega.

Glede donosnosti pokojninskih polic pa marsikatera ne bo presegla praga donosnosti stopnje letne inflacije kar pomeni, da se nam bo vrednost našega premoženja zmanjšala, navkljub vsem njihovim obljubam o najbolj donosnih naložbah, kot so ga obljubljale pokojninske družbe, banke in zavarovalnice.

Še dosti bolj kompliciran je pogled na realno donosnost, saj imamo po zgolj 10 letih našega premoženja že precej manj, kot smo ga ali bi ga morali imeti:

Kaj ostane od vloženih 100 enot premoženja ob vplivu inflacije:

100 enot po 10 letih varčevanja:

85,97 enot ob inflaciji 1,5%
81,71 enot ob inflaciji 2%
77,63 enot ob inflaciji 2,5%
73,74 enot ob inflaciji 3%
70,03 enot ob inflaciji 3,5%
66,27 enot ob inflaciji 4%
63,10 enot ob inflaciji 4,5%
59,87 enot ob inflaciji 5%

100 enot po 20 letih varčevanja:

73,91 enot ob inflaciji 1,5%
66,76 enot ob inflaciji 2%
60,27 enot ob inflaciji 2,5%
54,38 enot ob inflaciji 3%
49,04 enot ob inflaciji 3,5%
44,19 enot ob inflaciji 4%
39,82 enot ob inflaciji 4,5%
35,84 enot ob inflaciji 5%

100 enot po 30 letih varčevanja:

63,55 enot ob inflaciji 1,5%
54,55 enot ob inflaciji 2%
46,79 enot ob inflaciji 2,5%
40,10 enot ob inflaciji 3%
33,14 enot ob inflaciji 3,5%
28,20 enot ob inflaciji 4%
25,12 enot ob inflaciji 4,5%
20,39 enot ob inflaciji 5%

* Dejansko dosežena donosnost pokojninske družbe po 10 letih vlaganja:
Vsota plačil zavarovanca: 4.872,53 €
Zajamčena vsota zavarovanca: 5.356.52 €
Vrednost premoženja zavarovanca: 5.667,36 €
* ob tem ob morebitnem dvigu še ni upoštevanih izstopnih stroškov, akontacija dohodnine ter poračun dohodnine, kolikor se bo kdo odločil za enkraten dvig...

53daisy
Število vnosov: 6
30.12.2011 ob 23:21
 
tukaj je potrebno dodati še dejstvo, da je poleg 1% izstopnih stroškov in 25 % akontacije dohodnine od skupne višine vplačil v 10-tih letih v kolikor se odločite za dvig vplačil v enkratnem znesku, pri Zavarovalnici Triglav obdavčena (z 25 % dohodnine) tudi rentna oblika izplačevanja privarčevanih sredstev, a ne v celoti pač pa le polovica izračunane rente.
Pa še nekaj - Zavarovalnica Triglav zahteva, da plačate 25% dohodnino tudi za vplačane premije v času, ko ste že bili upokojeni.
Sama imam situacijo, ko sem se upokojila konec leta 2009, a še nisem izpolnjevala vseh pogojev za '"zaključek police'". Seveda bi lahko za leti 2010 in 2011 zahtevala '"mirovanje'", oziroma ne bi več plačevala mesečnih premij, a sem naivno zaupala Zavarovalnici in pričakovala, da me bodo ustrezno obvestili. Ne, ravno nasprotno. Danes zahtevajo od mene, da plačam 25 % dohodnino tudi za sredstva, ki sem jih vplačala v letih 2010 in 2011, čeprav nisem uveljavljala olajšave.
Sramota, kaj delajo in kako lažejo, kako se okoriščajo z naivnostjo ljudi.
53daisy
Število vnosov: 6
30.12.2011 ob 23:25
 
pa še vprašanje: ali morda kdo ve, kam se bi bilo potrebno obrniti, oziroma kdo je tisti naslov, ki je pristojen za preverjanje zakonitosti tovrstnega poslovanja Zavarovalnice Triglav.
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje

 
calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?