BANKE

Toliko vas bo stal dvig na bankomatu v tujini

Natisni2
Slovenci v tujini največ dvigujemo denar na bankomatih na Hrvaškem. Preverite, koliko provizije vam zaračuna banka ob dvigu in koliko denarja lahko največ dvignete. Pa še nekaj - bolje bo, če ne dvigujete gotovine s kreditnimi karticami!

Komitenti Abanke bodo ob dvigu s plačilno kartico na bankomatu v državah z evrom, švedsko krono in romunskim levom plačali 0,55 evra nadomestila, drugod v tujini pa odstotek dvignjenega zneska oziroma najmanj 2,50 in največ 22,10 evra.  

Pri Addico banki je nadomestilo ob dvigu s plačilno kartico na bankomatu v državah z evrom, švedsko krono in romunskim levom 0,52 evra, drugod v tujini pa odstotek zneska dviga oziroma najmanj 2,10 in največ 22,80 evra. Dražji je dvig s kreditno kartico, in sicer je pet odstotkov od zneska dviga oziroma najmanj 11 evrov.

V prihodnjih dneh na Cekin.si preberite, katero možnost je treba izbrati - ali dvig s ali brez konverzije! In še nekaj o prikritih stroških!

Nadomestilo za dvig gotovine na katerem koli bančnem avtomatu bank v euroobmočjih s plačilno kartico je pri Deželni banki 0,55 evra. Na bankomatih izven euroobmočja pa znaša dvig gotovine 2,30 evra, če se uporabnik na bankomatu odloči za dvig gotovine brez konverzije.

PREBERI ŠE
Zakaj bi plačali več, če to sploh ni potrebno?

Komitenti Gorenjske banke za dvig gotovine z bančno kartico na bankomatu v tujini v državah z evro valuto, švedsko krono, romunskim levom plačajo 0,52 evra provizije. V ostalih tujih državah plačajo odstotek dvignjenega zneska oziroma minimalno 2,73 evra, medtem ko so na bankomatih AIK banke v Srbiji dvigi gotovine brez nadomestila. Za dvig gotovine s kreditno kartico je provizija povsod enotna - pet odstotkov zneska oziroma minimalno 14 evrov.

Ob dvigu gotovinena bankomatih v tujini pri NKBM trenutno znašajo provizije v evroobmočju 0,52 evra, na Hrvaškem, v Srbiji, Turčiji in Egiptu pa 2,75 evra. S 1. julijem 2019 bodo spremenili tarife, in sicer: v evroobmočju bo dvig 0,55 evra, drugod pa odstotek dvignjenega zneska oziroma najmanj 2,5 in največ 15 evrov.

Preverili smo, ali se vam bolj izplača vzeti denar s sabo na dopust, menjati v tujini ali plačevati predvsem s kartico! V prihodnjih dneh na Cekin.si!

Dvig gotovine z bančno kartico na bankomatu NLB Skupine je za njihove komitente brezplačen. Na bankomatu druge banke v Sloveniji in v državah Evropske unije v evrih, švedskih kronah in romunskih leuih z bančno kartico znaša 0,55 evra na dvig. V preostalih državah je dvig 1,03 odstotka na znesek oziroma minimalno 2,50 in maksimalno 23 evrov. Dvig na bankomatu s kreditno kartico znaša pet odstotka od zneska dviga oziroma najmanj 14 evrov. Pri NLB so še opozorili, da se na nekaterih bankomatih zaračunavajo tudi tako imenovani "Surcharge Fee" ali "Access Fee", kar pomeni za imetnika kartice še dodatno nadomestilo. Poravna ga skupaj z zneskom dviga s svojega računa, če se je strinjal ob izvedbi dviga gotovine. Praviloma mora biti znesek naveden na zaslonu bankomata pred opravljeno transakcijo.

Banka za dvig v tujini zaračuna provizijo.
Banka za dvig v tujini zaračuna provizijo.FOTO: Cekin.si

Pri Sberbank je provizija za dvig z bančno kartico 2,50, za dvig s kreditno kartico pa je pet odstotkov od dvignjenega zneska oziroma minimalno 10 evrov.

Na bankomatih v območju Evropske unije, kjer je evro plačilno sredstvo, znaša cena dviga za komitente SKB banke praviloma 0,60 evra, pri določenih vrstah bančnih kartic pa je dvig brezplačen. Drugje v tujini je provizija pri dvigu z bančno kartico 1,1 odstotka od višine zneska dviga oziroma najmanj 2,50 in največ 22,50 evra.

Za komitente UniCredit je brez nadomestila dvig na bankomatih UniCredit skupine (Zagrebačka banka na Hrvaškem). Nadomestilo za dvig na drugih bankomatih v evroobmočju znaša 0,65, izven Unije pa odstotek zneska oziroma najmanj dva in največ 21 evrov. Znotraj njihovih paketov imajo nekateri že vključene določene količine dvigov na drugih bankomatih v državah z evrom in so v okviru količin dvigi brezplačni.

In še nekaj. Verjetno se sprašujete, koliko denarja največ lahko sploh dvignete na bankomatu v tujini. Toliko kot doma, torej, kolikor vam dovoli domača banka. Na primer - komitenti NLB lahko s kartico osebnega računa na bankomatu dvignejo največ 450 evrov, pri čemer je znesek seveda omejen s stanjem na računu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
borigi 04.07.2019, 11:42:55
letos so hrvati začeli z neko nenavadno politiko namreč ob dvigu z ba katrico na njihovih bankomatih kar prištejejo še neke stroške in čeprav ne izbereš njihove konverzije te oberejo za dodatne kune! Tako da tale članek ni ravno verodostojen! Ravno danes sem dobil obvestilo, da je nekdo dvigoval 1000HRK z BA kartico, izbral je BREZ konverzije na listku pa začudeno prebral: "Isplata 1060HRK" čeprav je dobil samo 1000HRK.... ČISTA KRAJA
KAPIBARA 26.06.2019, 13:02:04
Delavska hranilnica, za dvig na bankomatih drugih bank, v evro območju, strošek: NADA ali po domače , znak za Fi- poševno prečrtana nula.. :-)