DAVKI

Velika novost pri oddaji dohodnine

Natisni0
Do Fursovega sistema eDavki lahko zdaj dostopate tudi prek mobilne aplikacije.

Informacijski sistem eDavki finančne uprave je za fizične osebe na voljo tudi prek mobilne aplikacije. Prek nje lahko zavezanci dostopajo do vseh obrazcev s področja delovanja Fursa ter tudi elektronsko vročajo tiste, ki jih je tudi sicer mogoče oddati prek sistema eDavki.

PREBERI ŠE
Furs bo delil: 25.000 evrov, električna kolesa in skiroje!

Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni, so pojasnili na finančni upravi. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo.

Predstavitev mobilne aplikacije eDavki:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Mobilna aplikacija eDavki je za naprave z operacijskim sistemom Android na voljo v trgovini Google Play, za tiste s sistemom iOS pa v App Store. Aplikacija je namenjena boljšemu informiranju in lažjemu poslovanju fizičnih oseb s finančno upravo. Kot so pojasnili, se uporablja isti uporabniški račun kot za spletni portal eDavki. Zavezanci, ki so se v eDavke že registrirali preko spletnega portala eDavki, torej v mobilni aplikaciji uporabljajo isto geslo.

Mobilna aplikacija fizičnim osebam prinaša tudi številne nove funkcionalnosti. Med njimi je denimo personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, kot je denimo obvestilo o izteku roka plačila določenega davka. Aplikacija bo posredovala tudi opozorila, če delodajalec zavezancu ne bo obračunaval in/ali plačeval prispevkov za socialno varnost.

Če bodo zavezanci mobilno aplikacijo uporabili za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, bodo edino v njej našli že predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Obenem bodo vračilo dohodnine prejeli štiri dni prej kot sicer, sodelovali pa bodo tudi v nagradni igri. Vlogo je seveda mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata, v vseh primerih pa je rok za oddajo 5. februar.

Zavezanci lahko informacijski sistem eDavki uporabljajo že od leta 2003 in čeprav ga stalno nadgrajujejo in posodabljajo z novimi funkcionalnostmi, je bil prve večje prenove deležen šele lani jeseni, ko so na Fursu portal eDavki tudi grafično prenovili. Za letos napovedujejo še dodatne nadgradnje sistema.

Sistem eDavki trenutno uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona.
Sistem eDavki trenutno uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona.FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI