DAVKI

Tako boste vedeli, če nimate plačanih prispevkov

Natisni0
Če si na mobilni telefon naložite aplikacijo eDavki in vam delodajalec ni plačal prispevkov, boste dobili obvestilo na svoj telefon. Nič vam ni treba storiti, saj finančna uprava obvešča samoiniciativno.

Aplikacija eDavki je pripomogla k zmanjšanju neplačevanja prispevkov. V treh mesecih so davčni uslužbenci poslali 73 odstotkov manj obvestil o neplačanih prispevkih.

Če si davčni zavezanec na mobilni telefon naloži aplikacijo eDavki in mu delodajalec za pretekli mesec ni obračunal in/ali plačal prispevkov za socialno varnost, bo avtomatično prejel obvestilo na svoj telefon.

Po ugotovitvah finančne uprave dejstvo, da so delavci sproti seznanjeni o morebitnih neplačanih prispevkih, vpliva tudi na vedenje delodajalcev. "Doslej smo delavcem, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki, obvestila množično pošiljali trikrat. Vsakič pa smo jih pošiljali manjšemu deležu zaposlenih. Prvič - aprila - smo obvestila poslali 1557 zaposlenim, maja je obvestila prejelo 945 zaposlenih, včeraj pa je obvestila prejelo 426 delavcev," so sporočili s Fursa.

Datum pošiljanja

Število obvestil

Število prijavljenih v aplikacijo

Odstotek

26. april

1557

47.396

3,28

24. maj

945

49.073

1,93

4. julij

426

53.108

0,80

Finančna uprava torej vsak mesec obvešča uporabnike mobilne aplikacije eDavki o morebitnih neobračunanih in/ali neplačanih prispevkih za socialno varnost. Zato vsem zaposlenim svetujejo, naj si na svoje mobilne telefone naložijo brezplačno mobilno aplikacijo eDavki. "Tako bodo lahko brez skrbi, ali imajo obračunane in plačane prispevke za socialno varnost, saj jih bomo sproti in povsem samoiniciativno obveščali," so razložili.

Trenutno je v aplikacijo eDavki prijavljenih nekaj čez 53.000 zaposlenih.
Trenutno je v aplikacijo eDavki prijavljenih nekaj čez 53.000 zaposlenih.FOTO: Dreamstime

Davčni uslužbenci medtem ne počivajo in še naprej ukrepajo. Če delodajalec ne obračuna prispevkov, ga pozovejo, naj jih. Če ne plača, začnejo z davčno izvršbo.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI