DAVKI

Loto: davek na dobitke

Natisni
Če slučajno zadanete milijonski loto dobitek, v svoji sreči in veselju ne boste sami. Z vami se bo zagotovo veselila tudi državna blagajna.

Komu bo prineslo srečo?
Komu bo prineslo srečo?FOTO: Reuters

In kako je z davkom? 25.3.2008 je začel veljati Zakon o davkih na dobitke pri klasičnih igrah na srečo. Zakon določa, da se dobitek od klasičnih iger na srečo ne obdavči, če je vrednost dobitka manjša od 300,00 evrov. Pri izplačilu dobitkov nad to vrednostjo se obračuna 15 odstotni davek. Za davčno osnovo se šteje vrednost vsakega posameznega dobitka, in ne skupna vrednost večih dobitkov.

Novost v letu 2009: Od 1.1.2009 mora za prevzem obdavčljivega dobitka na glavni blagajni in regijskih blagajnah dobitnik predložiti osebni dokument in davčno številko. Če skupna vrednost neobdavčenih vezanih dobitkov v igri Loto (dobitki 4, dobitki 5) na sistemskem listku preseže 800,00 evrov, se dobitki izplačajo le na regijskih blagajnah ali glavni blagajni Loterije Slovenije.

Dobitkov se NE prijavlja v napoved za odmero dohodnine. Pravica do izplačila dobitka pri igrah Loto, 3x3 plus 6, Astro in Deteljica zastara v roku 67 dni od datuma žrebanja, pri igrah Hip loterija, Ekspres loterija, Kviz srečka in Izredna srečka pa v roku 60 dni po zaključku prodaje posamezne serije, so jasno zapisana pravila na strani Loterije Slovenija.

Razlika med dobitkom in nagrado: dobitek je obdavčen s 15 odstotno stopnjo. To je edini davek, ki ga je potrebno plačati; nagrada pa je obdavčena s 25 odstotno stopnjo in jo moramo prijaviti v napoved za odmero dohodnine.