KARIERA

Milijarder, ki ne da službe najboljšim. Preverite, zakaj!

Natisni5
Ne strokovnjakov, ne najboljših študentov. Pa tudi visok inteligenčni količnik ni dovolj, da bi dobili službo v Alibabi. Jack Ma izbira sodelavce po svoje in je prepričan, da ima prav.

Lastnik Alibabe Jack Ma je na predavanju v Indoneziji razložil, kako je na začetku svoje poklicne poti naredil veliko napako. Zaposlil je ogromno vrhunskih strokovnjakov, ki so gradili kariere v največjih multinacionalkah. Ko so začeli delati zanj, se nikakor niso mogli prilagoditi delu v njegovem podjetju.

PREBERI ŠE
Lastnik Alibabe razkril, zakaj ste revni

Ko je uvidel napako, je uvedel spremembe in pravila, kako izbrati najboljše sodelavce. V Alibabi zato nikoli ne zaposlijo "strokovnjakov" in "najboljših". "Bolje je dati priložnost kandidatom, ki se želijo še kaj novega naučiti in ki se ne bojijo delati napak. Ne želim zaposliti strokovnjakov, saj niso strokovnjaki za prihodnost, temveč za preteklost. Najboljši zaposleni se vedno skrivajo v vašem podjetju, vi pa jih lahko oblikujete v genije," je razložil.

Jack Ma
Jack MaFOTO: Profimedia

Tudi za "najboljše" pri njem ni prostora. Tako imenovana "univerzitetna elita" po njegovih izkušnjah namreč hitro odpove, ko se sooči z oviro. Po njegovih besedah raje vzame kandidata, ki je pameten in iznajdljiv, da bi se lažje spopadal z izzivi njihove dinamične panoge.

Ceni ljudi z visoko čustveno inteligenco, ker so timski igralci in pozneje tudi dobri vodje. Zaveda pa se, da brez kognitivne inteligence ne morejo daleč prilesti. Med osebnostnimi lastnostmi je izpostavil optimizem. Pravi, da ne bi nikoli ustanovil Alibabe, če ne bi bil optimist. Po njegovem mnenju znajo ljudje ravno zaradi optimizma izzive spremeniti v nekaj pozitivnega. "Podjetnik pesimist ima lahko hude težave. Zato morajo biti vsi moji zaposleni optimisti," je poudaril.

PREBERI ŠE
Ni bil dovolj dober za 30 služb, danes pa je najbogatejši Kitajec

Vredno ga je poslušati. Namreč, iz nič je ustvaril mednarodnega giganta in je eden najbogatejših na svetu. Očitno nekaj ve.

KOMENTARJI (5)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
PSIHOTERAPEVT 10.11.2018, 21:40:09
Tip zgleda ko fakin alien
PSIHOTERAPEVT 10.11.2018, 21:39:26
Potem noben Slovenc ne bi mogel biti pri njemu zaposlen hhahahAHAHHAHahah
Bjonda13 08.11.2018, 12:12:32
Ja, ker za Slovence je pa res najbolj pomembno, kako zgledaš. Ne kaj znaš ... Gospodu kapo dol, od kje je prilezel ... vsaj nekdo, ki ve za kaj ima možgane. Vi, ki ste pa dosegli več kot on, pa itak najdete samo tisto slabo, negativno, kar vam paše: izgled ... mah
Alex Trefalt 08.11.2018, 10:29:12
Sej če ga pogledaš ti je vse Jasno...................Klap
MojsterSplinter 08.11.2018, 8:40:21
Svojih principov se drži tudi pri izbiri lepotnega kirurga.