KARIERA

Delavci iz BiH Srbom: Tako je delati v Sloveniji

Natisni8
DZ je sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji. Kaj so Srbom sporočili delavci iz BiH, ki delajo pri nas?

Konec maja je državni zbor sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji. Sporazum, ki začne veljati, ko ga ratificirata obe državi, med drugim določa pogoje in obseg zaposlovanja državljanov Srbije v naši državi.

Danes smo na srbski spletni strani Bliczasledili članek, v katerem svoje izkušnje z delom v Sloveniji razkrivajo delavci iz Bosne in Hercegovine. Nekatere so dobre, druge slabe. Tako kot obstajajo dobri in slabi delodajalci. 

Skoraj vsi, ki prihajajo iz nekdanjih republik skupne države, Slovenijo vidijo kot obljubljeno deželo. Pa je res?

Dejstvo je, da tujim delavcem lahko uspe le v primeru, če najdejo dobrega in poštenega delodajalca. Za Blicje spregovoril Nikola Milojević, voznik tovornjaka, ki je v Slovenijo prišel iz Banjaluke. Leta 2017 se je odpravil v Slovenijo s seznamom potencialnih delodajalcev. Ob prihodu je za nasvet prosil Borisa Perša iz Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije, ki zelo dobro pozna razmere prevoznikov, je pa tudi aktiven v Delavski svetovalnici. Perš mu je takoj s seznama prečrtal polovico navedenih delodajalcev. Nekateri ne plačujejo davka, nekateri zamujajo s plačami ali pa kršijo delavske pravice, je za Blicpovedal Milojević. "Dal mi je še nekaj nasvetov, ki so mi zelo pomagali, in za njih sem mu zelo hvaležen," je še dejal. 

Poudaril je, naj delavec premišljeno in previdno izbere delodajalca, pri katerem mora delati najmanj eno leto, saj bo po tem obdobju imel enake pravice kot slovenski delavci. Zakaj je obdobje enega leta tako pomembno in za sindikate tako pereče, si lahko preberete v nadaljevanju članka.

V sindikatu je tako slišal opozorilo, da nekateri delodajalci obdobje enega leta zlorabljajo, in sicer tako, da tuje delavce silijo delati številne nadure, v nemogočih pogojih. Vedo namreč, da bo tujci marsikaj potrpeli, da se obdobje enega leta zaključi in da pridobijo enake pravice kot slovenski delavci. 

PREBERI ŠE
'Plače v Sloveniji niso veliko višje od tukajšnjih. Toda ...'

Milojević je pri prvem delodajalcu delal več kot leto dni in bil je zelo zadovoljen. Vse prispevke je imel plačane, plača je bila redna, tovornjak varen, delodajalec pa je tudi spoštoval pravilo o obveznem počitku tovornjakarjev. A Milojević je imel doma dva otroka in ženo, katere je želel videvati pogosteje. Ker je bila narava dela taka, da pri tem delodajalcu ni bilo možno, da bi pogosteje odhajal domov v BiH, sta se sporazumno razšla in Milojević je začel delati drugje. Sedaj dela med tednom, vikende pa ne. 

A vozniki opozarjajo, da niso vsi delodajalci tako dobri: številni imajo težave s tem, da jih delodajalec sili v vožnjo, čeprav jim zakon zapoveduje obvezen počitek. Šefi zahtevajo, da delavci priredijo podatke tahografa, potnih nalogov in podobno. 

"Niso mi jasni ti ljudje. Kako lahko dopustijo, da jih nekdo prisili v kršenje zakonov! Prvič: tako sebe ogrožajo, saj ni iz trte izvita zapoved, da voznik mora počivati. Drugo: tvegajo, da jih zaradi kršenja zakonov, preženejo iz EU in da dobijo prepoved dela," poudari Milojević. 

PREBERI ŠE
Furs delavcem pošilja pomembna obvestila

Skoraj vsi, ki prihajajo iz nekdanjih republik skupne države, Slovenijo vidijo kot obljubljeno deželo. Pa je res?
Skoraj vsi, ki prihajajo iz nekdanjih republik skupne države, Slovenijo vidijo kot obljubljeno deželo. Pa je res?FOTO: iStock

Pozabite na dogovore z "našimi rojaki"

Obstaja še ena težava: sklepanje poslov z rojaki, ki živijo v Sloveniji. Ponavadi delajo na črno, posli se sklepajo s stiskom roke in na besedo. Delavci jim slepo zaupajo, saj jih imajo za poštene rojake, ki želijo pomagati. Delaš lahko le, če imaš pogodbo, drugače ne. 

Delo pod ceno

Nekateri tudi pristanejo na delo za zelo nizke zneske, brez odmorov, dopusta ... Tako ne delajo škode le sebi, temveč vsem v panogi. 

Previdno tudi v drugih panogah

Blicporoča, da so bili primeri gradbenih delavcev, ki so omenjenemu sindikatu zaupali, da jih šefi tepejo in jim jemljejo zaslužek. 

Perš je srbskim novinarjem dejal, da so v Sloveniji dobri in slabi delodajalci. Tako je povsod, tudi v drugih državah. Tisti delodajalci, ki spoštujejo zakone in pravice zaposlenih, se tudi zavzemajo za zaščito tujih delavcev v Sloveniji. Vedo namreč, da potrebujejo te delavce, saj pri nas vlada pomanjkanje kadra. 

Perš je poudaril, da tuji delavec ne sme podpisati dokumentov, ki jih ne razume. S papirji naj se obrne na sindikat, ki mu bo pomagal pri tolmačenju in razlagi. Prav tako ne sme podpisati praznega dokumenta. Perš je nanizal še nekaj nasvetov in poudaril, da se lahko tuji delavci zatečejo po pomoč na sindikat. 

PREBERI ŠE
Val tujih delavcev v Sloveniji: bomo spet priča izkoriščanju?

Kaj pravi sporazum med Slovenijo in Srbijo?

Po sporazumu se bodo lahko v Sloveniji zaposlovali samo tisti državljani Srbije, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih v Srbiji. Izjeme bodo pri zaposlovanju visoko strokovnih delavcev, ki jih bodo delodajalci želeli zaposliti in jih za to delo tudi primerno plačati.

Sezonski delavci se bodo načeloma morali vrniti v Srbijo, razen če bodo želeli nadaljevati zaposlitev pri istem delodajalcu, pri katerem bodo opravljali že sezonsko zaposlitev.

Iz sporazuma pa so izvzeti tisti državljani Srbije, ki imajo v Sloveniji pravico do dolgotrajnega prebivanja, ki v Sloveniji prebivajo na podlagi pravice do združevanja družine ali ki v Sloveniji prebivajo na podlagi zakona o mednarodni zaščiti ter še nekatere druge kategorije visoko kvalificiranih kadrov (npr. raziskovalci, šolarji, imetniki modre karte EU).

Letno število sprejetih delavcev bo na podlagi stanja in gibanj na trgu dela ter izraženih potreb delodajalcev določilo ministrstvo za delo.

Skladno s sporazumom bo delavec lahko dobil dovoljenje za tri leta. Delodajalec bo moral z njim skleniti pogodbo o zaposlitvi za najmanj eno leto. Pri tem bo imel možnost trimesečnega poskusnega dela, v tem obdobju bo lahko delavca, če z njim ne bo zadovoljen, odpustil brez posebnih razlogov, po trimesečnem obdobju pa ga bo lahko odpustil le po zakonu o delovnih razmerjih.

Pomembno eno leto

Po prvem letu bo imel delavec prost dostop do trga dela, torej ne bo več vezan na enega delodajalca in si bo lahko poiskal boljšo zaposlitev, ustanovil gospodarsko družbo ali se zaposlil pri agenciji za posredovanje dela.

"S tem želimo doseči večjo fleksibilnost in zmanjšati neskladja na trgu dela. Delavci migranti bodo po našem mnenju bolj stimulirani za npr. pridobivanje poklicnih kvalifikacij in bolj zaščiteni pred zlorabami delodajalcev," pravijo na ministrstvu.

Delavcu, ki bo odpuščen iz krivdnih razlogov, bo delovno dovoljenje razveljavljeno in se bo moral takoj vrniti v Srbijo, razen če bo izpolnjeval pogoje za nadomestilo za brezposelnost.

Delavcu, ki bo izgubil zaposlitev zaradi neizplačila plače ali drugih kršitev pogodbe na strani delodajalca, bo delovno dovoljenje še veljalo, če se bo v 30 dneh zaposlil pri drugem delodajalcu za enako delovno mesto, za katero je bilo dovoljenje izdano, ter se bo vključil v socialno zavarovanje.

Delavec bo v primeru brezposelnosti brez njegove krivde lahko iskal drugo zaposlitev, če bo imel pravico do nadomestila za čas brezposelnosti. Če v času prejemanja nadomestila ne bo našel druge zaposlitve, se bo moral vrniti v Srbijo.

Sporazum, ki sta ga takratna resorna ministra Slovenije in Srbije podpisala 1. februarja lani, naj bi spodbujal prostovoljno vrnitev v Srbijo po poteku veljavnosti dovoljenja. Omogoča sicer ponovno zaposlitev v Sloveniji vsem, ki se bodo prostovoljno vrnili v Srbijo in se skušali tam zaposliti ali začeti s podjetniškimi aktivnostmi. Srbija pa bo imela možnost zavrniti delavčevo ponovno zaposlitev v Sloveniji, če bo ta delavec zavrnil ustrezno (glede na njegovo izobrazbo, plačo in druge kriterije) zaposlitev v Srbiji. "Namen te določbe je v tem, da ima država izvora možnost nadzirati tokove delovnih migracij svojih državljanov ter uravnavanja neskladij na svojem trgu dela," pravijo na ministrstvu.

Kritično so se odzvali v društvu Delavska svetovalnica in opozorili, da gre za diskriminatoren sporazum. "'Čestitamo', ker ste omogočili, da se vzorec verižnih kršitev pravic delavk in delavcev migrantov, ujetih v sporazum o zaposlovanju med Slovenijo in BiH, po katerem mora biti delavec prvo leto zaposlitve zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja, oziroma pri njegovem pravnem nasledniku, sedaj prenaša še na delavke in delavce migrante iz Srbije," je zapisal vodja svetovalnice Goran Lukić.

"Prav tako vam čestitajo vsi slabi delodajalci, ki si že manejo roke, da bodo sedaj (najmanj) eno leto izkoriščali novo skupino delavk in delavcev migrantov, tokrat iz Srbije," je dodal.

KOMENTARJI (8)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
gongash 04.06.2019, 21:56:13
delodajalci v sloveniji predvsem v večjih firmah tako tujih kot domačih kršijo vsa možna pravila. potem se pa čudijo da nihče noče delati pri njih! na vsakem koraku svojim zaposlenim mečejo polena pa pod noge a pozabljajo da so oni tisti ki jim v prvi vrsti ustvarjajo promet. slovenija je še vsaj 30 let za avstrijo. mentaliteta je povsem napačna.
jesenvoyo 03.06.2019, 8:28:46
Če smo odkriti, mnogi delodajalci niso pošteni niti do domačih delavcev kaj šele do tujcev. Veliko zakonskih kršitev se dogaja tudi s prisiljenim sodelovanjem zaposlenih delavcev, ki bodisi delajo za manjši denar in vračajo že izpačani regres, potne stroše, itd. Strinjam se s tistimi, ki so mnenja, da dokazanim kršitelje zaprejo dejavnost vsaj za dobo deset let.
Maja Kajza 03.06.2019, 7:21:39
Delodajalec ki grobo krši človekove pravice in zakonodajo, bi mu morala država ( pristojni organ ) prepovedati vsakršno dejavnost zaposlovanja druge osebe za 10 let.
Kruh+sol! 02.06.2019, 21:26:05
Bolje Srbi kot kosovarji.
diocles 01.06.2019, 21:58:00
je pa tut vedno več tega da tut ti delavci ne ostanejo dolgo v sloveniji in je slovenija samo odskočna deska za nemčijo
diocles 01.06.2019, 21:57:18
tega bo vedno več ker se kao za boljše delavcev dviguje minimalna plača, pa tut socialna
Cesar Millan - Vodja krdela 03.06.2019, 8:30:26
Nimam komentarja ! Ker delodajalci !!! Nekateri ne ,da samo kradejo delavne imigrante !! Ti kradejo tudi nas !!! Delavna sodišča pa sedaj sodijo tako večinama kod jim naroči država !! Seveda državi pa delodajalci saj tako oni mislijo ,ko plačujejo DAVKE !!!! A JIH MI MOGOČE NE SE SPRAŠUJEM !!!!!!
oježeš 01.06.2019, 21:16:21
Čisto hitra rešitev problemov. Tisti delodajalec, ki goljufa delavce, jih ne plačuje, ali ne redno, ne plačuje prispevkov, sili delavce goljufati, itd., vzeti takoj obrt in jo ne sme odpreti v Sloveniji nikoli več. Lahko se edino še kje zaposli, če ga bo kdo želel zaposliti.