KARIERA

Dve skrajnosti bolniških v Sloveniji

Natisni0
Na eni strani delavci, ki delajo bolni in jih je strah koristiti pravico do bolniškega staleža, ter na drugi nekateri, ki bolniške izkoriščajo.

Številni zaposleni ne gredo na bolniško. Ne gre za to, da jim ta po zakonu pripada, gre za to, da bolni ljudje ne smejo delati. Zakaj se torej delavci odločijo, da se na delo odpravijo bolni (in s tem tudi nezmožni za delo)? Nekateri ne želijo razočarati delodajalca, kolektiva, samega sebe ... ženejo se prek meja zmožnosti telesa.

Spet drugi, predvsem prekarni delavci, delajo bolni, ker se bojijo izgube dela in zaslužka. Bojijo se jeze delodajalca, zamere šefa, tega si preprosto ne morejo privoščiti. Marko Funkl, predsednik sindikata prekarcev, pripoveduje za 24UR Inšpektor, kako so celo nosečnice delale bolne, ker si niso mogle privoščiti ostati doma. Da, večina samostojnih podjetnikov ima nadrejene, ki jim določajo urnik, in so finančno odvisni od le enega delodajalca. O tem si lahko preberete več TUKAJ

"Ljudje so se iztrošili, pregoreli so, prekarnost nas sili v takšne situacije. Ne morejo na bolniško, delajo bolni, velikokrat v zelo slabih pogojih,"pravi Funkl. Bolezen tako le še bolj napreduje in ima še hujše posledice, zdravljenje pa traja dlje časa. 

Druga skrajnost: Tisti, ki niso bolni in so na bolniški

Obstaja pa še druga skrajnost: ljudje, ki v resnici niso bolni, bolniško pa izkoriščajo. O tem za 24UR Inšpektor govori tudi zasebna detektivka. Detektivi za delodajalce včasih preverjajo sume, da je nek delavec, ki je uradno na bolniški, v resnici zdrav in medtem dela na črno ali pa celo smuča v tujini. To so resnični primeri, ki so jih zaznali. Detektive za preverjanje, ali delavec bolniško le izkorišča in simulira, najemajo tako podjetja iz zasebnega sektorja kot tudi javni sektor. Tako lahko denimo preverijo, ali delavec, ki je na bolniški zaradi hudih težav s hrbtenico, v resnici seka drva v gozdu.

Bolniška ni domači zapor

Seveda pa, opozarjajo zdravniki, bolniška nikakor ne sme pomeniti, da mora biti delavec, ki je bolan, v 'domačem zaporu'. Ravno nasprotno, pri mnogih stanjih denimo sprehodi na svežem zraku običajno koristijo pri zdravljenju in podobno.

Kaj je torej dovoljeno, kaj je celo zaželeno, česa se mora delavec in bolnik držati in kaj bi pri zdravljenju in rehabilitaciji morali upoštevati tako bolniki kot zdravniki, delodajalci in država? Odgovori v dodanem prispevku! 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI