KARIERA

Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to pomembno?

Natisni5
Osvojil je Wimbledon, zdaj preživlja dopust na Hrvaškem.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, ki je osvojil turnir v Wimbledonu, se te dni z družino mudi na dopustu na hrvaški obali. Dopust preživljajo na luksuzni jahti v Dalmaciji. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Družina je obiskala tudi priljubljeno restavracijo na otoku Vela Stupa, kjer se je Novak fotografiral z osebjem. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sicer pa je Novak Đoković znan po tem, da veliko dela in tudi veliko počiva. Prav to ravnovesje je zelo pomembno za uspehe. Tako športnikov kot podjetnikov in zaposlenih. V nasprotnem se gonja za uspehom spremeni v izgorelost. Po vsakem napornem delu si morate vzeti čas zase in za svoje najbližje. Podjetniki in zaposleni se velikokrat ženejo iz projekta v projekt, ne da bi si vmes privoščili regeneracijo telesa in duha. Na dolgi rok je to zelo nespametno, saj si s tem delajo škodo. 

Poglejmo na primer menedžerje, ki so pod velim stresom. Imajo zahtevno in odgovorno delo, delajo pod hudim časovnim pritiskom. Zagotoviti morajo plače in dovolj dela za zaposlene. Ukvarjajo se z morebitnimi konflikti med sodelavci. Večkrat se (pre)malo gibajo in nepravilno prehranjujejo. Imajo visok pritisk, so prekomerno težki. Grozijo jim srčni infarkt, možganska kap, sladkorna bolezen, bolezni črevesja, depresija, odvisnost, rana na želodcu, pa tudi nevrološke bolezni in rak.

Kljub vsemu se malo ali skoraj nič ne govori o naštetem. Lahko bi se celo reklo, da so preobremenjenost, napadi tesnobe, doživljanje stresa in izgorelost med menedžerji tabu tema. Namreč, mnogi doživljajo menedžerja kot šibkega, če potarna, da je vsega preveč, da ne zmore. Nekateri mu celo privoščijo (konkurenca in neredko tudi sodelavci v lastnem podjetju). A nekateri so spregovorili: med njimi je tudi nekdanji predsednik uprave v Steklarni Rogaška Robert Ličen. Opisal je primer, ko ga je šestletni sin ob prihodu domov objel okoli nog. "Vedel sem, da je moj sin, nisem pa vedel, kako mu je ime," je povedal. Spomni se, da ga je telo sicer opominjalo na težave, ampak ga ni poslušal. Do ključnega trenutka. "Takrat sem se opogumil in odšel k zdravniku." Zdravnica mu je povedala, da mu bodo verjetno naredili lep nagrobnik, vendar da bo nekega dne sin prišel k njegovemu grobu in mu očital, da je imel raje podjetje kot njega. Danes coach in mentor podjetnikom še čuti posledice preteklih dni. "Predvsem ko grem na dopust, ko mi vse pade dol."

PREBERI ŠE
'V službi vam ne bodo postavili spomenika'

Novak Đoković je znan tudi po tem, da zelo skrbi za svojo redno in zdravo prehrano. 

PREBERI ŠE
Ne greste na odmor in jeste malico med delom?

Vsekakor pa se morate znati "odklopiti" – izključite telefon, računalnik ... bodite nedostopni, saj je to vaša pravica. 

PREBERI ŠE
Tudi vi počnete to, ko končate z delom?

PREBERI ŠE
Če se vam zaradi dela začnejo pojavljati ti znaki, je čas za ukrepanje

PREBERI ŠE
'Zjutraj takoj vzamem v roke telefon.' Vi tudi?

PREBERI ŠE
Pol leta delala 80 ur na teden. To so posledice!

Najpogostejši znaki izgorelosti, ki kažejo, da je treba v življenju preokviriti trenutno stanje, si postaviti prioritete in se posvetiti sebi. 

Splošna izčrpanost

Jasen znak izgorelosti je občutek nenehne utrujenosti, ki tudi po krajšem počitku ali dopustu ne mine. Izčrpanost pa ni samo fizična – lahko je tudi čustvena in mentalna. Izgoreli se počuti popolnoma prazen, iztrošen in brez trohice energije.

Izguba motivacije

Poleg občutka, da smo popolnoma izpraznjeni, se običajno pojavlja tudi izguba motivacije in zagona za vse, kar nas je v življenju veselilo. Običajno se to kaže v obliki težav pri jutranjem vstajanju in občutku globokega nezadovoljstva, ko je spet treba na delo. To pa se sčasoma le še stopnjuje.

Splošna izčrpanost in izguba motivacije sta le ena od znakov. Še več jih lahko odkrijete v dodanem članku. 

PREBERI ŠE
Tadej: Delal sem dneve in noči – dobesedno