KARIERA

'Zaposleni se pogosto ne zavedajo, da imajo večjo moč od delodajalcev'

Natisni0
Ali sploh veste, kaj vse vam na delovnem mestu pripada in katere brezplačne dejavnosti vam nudi delodajalec?

Delavska plača
Delavska plačaFOTO: Dreamstime

Če še niste slišali za ime Grant Sabatier, pozor! Gre za 34-letnega Američana, ki je še pred skoraj šestimi leti na bančnem računu imel le 2,26 dolarja, kar je 1,98 evra. Torej ni imel niti za en topel obrok. Sedaj pa ima na računu zajeten kup denarja. 

In kaj je njegova skrivnost? Ko je bil na popolnem dnu, se je odločil, da bo spremenil sebe in lastni odnos do življenja. Postavil si je cilj, in sicer, da bo v najkrajšem možnem času zaslužil milijon in da se bo upokojil. Cilj je dosegel v roku petih let, treh mesecev in šest dni. Privarčeval je 1,2 milijona dolarjev, kar je več kot milijon evrov. Vsako leto je namreč privarčeval kar 80 odstotkov osebnega dohodka, ves denar pa je nato vložil v trgovanje z delnicami. Sam sicer pravi, da se ključ njegovega finančnega uspeha skriva v discipliniranem varčevanju, a največjega nauka se je naučil nekje drugje. Na delovnem mestu!

Da prav ste prebrali: na delovnem mestu. Sabatier namreč pravi, da je lastno pot do uspeha začel tlakovati na takratnem delovnem mestu in na vztrajanju pri boljših delovnih pogojih. "Zahtevajte najvišjo možno povišico, ki jo lahko pričakujete glede na lastne izkušnje in sposobnosti," je dejal. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vztrajajte torej na tem, da ste za opravljeno delo pošteno plačani. Ena izmed raziskav, ki jo omenja Sabatier, pravi, da le 19 odstotkov vprašanih meni, da so plačani primerno svojim delovnim nalogam, obsegu dela, odgovornostim, izkušnjam ... Velika večina vprašanih meni, da jim povišica pripada, a je nikoli niso zahtevali, dodaja in razloži, da je temu tako zaradi strahu, da bodo dobili odpoved. 

"Zaposleni se pogosto ne zavedajo, da imajo večjo moč od delodajalcev. Dejstvo je, da je težje najti zamenjavo za kvalitetnega delavca, kot pa že uvedenemu odobriti povišico," razloži poznavalec. 

Prav tako morate izkoristiti vse ugodnosti, ki so vam na voljo v podjetju. Če vam nadrejeni prikriva, katere so to, pojdite do predstavnika kadrovskega oddelka in se pozanimajte, kaj vam vse pripada. Če so to brezplačna dodatna izobraževanja, jih izkoristite, saj nikoli ne veste, kdaj vam bo novo znanje prišlo prav. In ne pozabite na rek: več kot znaš, več veljaš. Tako se boste lažje pogajali o povišici, zanimivi pa boste tudi za druge delodajalce. To pomeni, da boste imeli več pogajalskih izhodišč. 

PREBERI ŠE
Preberite, da ne boste imeli najnižje plače na oddelku

In ne le izobraževanja, številna podjetja svojim zaposlenim ponujajo tudi brezplačne športne aktivnosti, določene popuste, morda imate pravico do službenega mobilnega telefona, prenosnika, avtomobila ...

Podobno je tudi v slovenskih podjetjih, ki vlagajo v svoje zaposlene. Vprašanje, kako dobrega delavca obdržati v podjetju, je v tem času, ko je pomanjkanje delovne sile na višku, zelo aktualno. 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI