KARIERA

Pol leta delala 80 ur na teden. To so posledice!

Natisni7
Učite se na tujih primerih!

Paula Bellostas Muguerza je delala v londonskem svetovalnem podjetju, v katerem so od zaposlenih zahtevali, da delajo 80 ur na teden. Paula je ta tempo sledila pol leta. Potovala je po ZDA in Evropi. Dogajalo se je, da je v enem tednu obiskala dve ali tri mesta, konec tedna pa je delo opravljala iz Londona. 

"V Londonu bi se moj delovni dan začel že ob 6. uri, in sicer s konferenčnim klicem. Ob 7. uri sem že bila v taksiju in na poti v pisarno. Cel dan sem imela sestanke, z adrenalinom pa sem se polnila s pomočjo HIIT telovadbe. Menila sem, da mi ta telovadba koristi, a sem nato dojela, da mi je zaradi tega stres še bolj divjal," je svojo zgodbo razkrila Paula. 

Po vsem tem je šla domov in tam še delala do 2. ure zjutraj. 

Tako je nekega dne končala v bolnišnici. Ko so zaposleni na urgenci opravili triažo, je bil prvi zaključek, da je Paula doživela možgansko kap. Opravili so preiskave, a te so pokazale, da na srečo ne gre za pravo diagnozo. Nato je v njihovi oskrbi doživela še tri zelo nespecifične napade, tako da so jo v oskrbo vzeli kar trije nevrologi. Njihov zaključek je bil, da ima hudo obliko migrene. Njena bolezen je že postala kronična, tako da je v roku enega tedna beležila kar 15 napadov. 

Paula je dejala, da je bolezen v njej mirovala ter da se je morala pod določenimi pogoji prebuditi in izbruhniti. Da se je to zgodilo, se lahko "zahvali" delu in stresu, ki ga je ob tem doživljala. In izgorelosti, ki jo je doživela. Dva meseca je bila v zanikanju, nato pa si je vzela pet mesecev premora. 

Zaposlena je šla na bolniško, njen šef pa ji je poslal to sporočilo

"Veliko tega stresa je prišlo iz dejstva, da nisem znala reči ne," pravi Paula. Vse več delovnih obveznosti je prevzemala nase, saj nič ni želela zavrniti. Bala se je namreč, da bodo nadrejeni mislili, da česa ne zmore. Vse naloge je sprejemala, bila je preobremenjena, izmučena in na koncu se je zlomila. Bolezen je izbruhnila in z njo bo morala živeti do konca življenja. 

Prepoznajte znake izgorelosti: Vaš šef misli, da ste robot brez zasebnega življenja?

Paula si je vzela čas za okrevanje. Zdaj ravna drugače. "Ves čas pazim na štiri stvari: razgibavanje, prehrana, počitek in stanje duha. Še posebej na zadnjo stvar. Naučite se, kako postaviti meje in reči ne. Pri tem pa da ne skrbite, kaj si bodo ljudje mislili o vas. Prav to je bila zame velika zmaga," je dejala Paula. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kako preprečiti izgorelost?

- Zdravje postavite na prvo mesto: ko ste preobremenjeni z delom in izčrpani, se velikokrat zgodi, da preskočite kosilo in telovadbo, spite le nekaj ur. Ne ukvarjate se z družino ali svojimi hobiji. Zato iztrgajte svoj prosti čas iz krempljev dela in se posvetite sebi in zdravemu načinu življenja. Jejte zdravo in redno, gibajte se, sproščajte in uživajte v svojem življenju. 

- Bodite realni: niste robot in niste super junak. Potrebujete počitek in delate napake iz katerih se tudi učite. Če slabo počutje vztraja, potem je morda čas, da se pogovorite z nadrejenim. Če vas slednji zasipa z delom in zahteva od vas, da ves čas opravljate brezplačne nadure, mu povejte, da ste preobremenjeni. 

- Postavite si vprašanje, ali naj ostanete ali odidete: vašemu delodajalcu se morda ne bo zdelo vredno odzvati se na vaše prošnje po spremembi, saj vas muči izgorelost in imate zdravstvene težave. V tem trenutku si boste morali odgovoriti na zelo težko vprašanje: ostati ali oditi? Vemo, da je to zelo radikalen korak, a zavedajte se, da boste pregoreli. Ko se vam bo to zgodilo, pa vam bo delodajalec obrnil hrbet, odpustil vas bo in poiskal novo žrtev. 

- Vzemite si dopust: nekateri delavci ne izkoristijo celotnega dopusta, ki jim je na voljo. Nikar ne počnite tega. Lepo je, če ste lojalen delavec, a bodite tudi lojalni sebi in se spočijte.

KOMENTARJI (7)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Neopredeljeni 20.05.2018, 15:14:26
Mehkužci. Naj probajo delati v sloveniji v privat podjetju. Osebno sem pregorel "komaj" po desetih letih dela od 60 do 80 ur na teden...
brusilec 18.05.2018, 8:36:12
no, kakšno sporočilo ji je poslal šef??? hm.. nekaj manjka
DeBill 20.05.2018, 10:11:37
izgubljeno s prevodom
Frane Šajn 16.05.2018, 20:04:35
Slovenec bi na tem njenem mestu umrl od kapi ali pa bi se sam fental, in bi bil ves čas tiho kot rit v cerkvi!
bebo2 16.05.2018, 15:20:27
zakaj pa mu kaže jezik?
3xCeplen 16.05.2018, 12:31:33
Tipičen primer izgorelosti. Pa bi se lahko reklo, da jo je zelo hitro doletelo. Marsikateri podjetnik tako dela desetletje ali dve. Če se hočeš nekam prebit in si navajen, da se stvari dosežejo z delom, potem je garanje edina pot. Imamo pa tudi druge ekstreme. Naprimer za zaposlene na CSD-jih je pred leti direktorica potožila, da so izgoreli ... verjetno od ure in ure dolgih ponavljajočih se gibov ... gledanja na uro.
igor2408 20.05.2018, 15:09:41
arbeit macht frei, to je to