KARIERA

Zaposlena na bolniško, šef ji je poslal to sporočilo

Natisni3
Bolniška zaradi slabega duševnega zdravja? Kaj na to poreče šef?

Ste pod stresom - zaradi dela ali osebnih težav? Preobremenjeni? Utrujeni ali depresivni? Ali pa se morda le psihično slabo počutite? 

Logično bi bilo, da bi si v teh primerih vzeli bolniško in poskrbeli za svoje počutje. A večina tega ne stori, saj se boji odzivov nadrejenih. 

En primer iz ZDA pa je delavcem vlil upanje. Spletna razvijalka Madalyn Parker je šefu in kolektivu poslala elektronsko pismo, s katerim jih je obvestila, da je na delovnem mestu ne bo dva dni. Razlog? Poskrbeti mora za svoje duševno zdravje. "Upam, da bom naslednji teden prišla na delo sveža in znova s 100-odstotno napolnjenimi baterijami," je sporočila. 

Šefov odziv jo je presenetil. Želel se ji je osebno zahvaliti za pismo, ki ga je poslala. Prepričan je namreč, da je treba bolniško odsotnost izkoristiti tudi za regeneracijo duševnega stanja. "Ne morem verjeti, da to ni standardna praksa vseh podjetij. Vsem nam si vzor," je zapisal Ben Congletonin pri tem poudaril, da je treba uničiti stigmo, ki je obdala vprašanje duševnega zdravja na delovnem mestu. 

Parkerjeva je izkušnjo delila na Twitterju in prejela velik odziv - eni so bili navdušeni, drugi so bili zavistni, da ima tako super šefa, spet tretji pa so opisali svoje negativne izkušnje z delodajalcem, ko so želeli bolniško zaradi duševnega zdravja. Četrti pa so jo spraševali, zakaj je morala delodajalcu in kolektivu sploh razkrivati, zakaj gre na bolniško. Parkerjeva je takim odgovorila, da je zelo pomembno skrbeti za sebe in da se nima česa sramovati.

Congleton je po javnem razkritju dejal, da živimo v letu 2017 ter da ne razume, zakaj bi se bilo sporno pogovarjati o duševnem zdravju in potrebi, da zaposleni poskrbi zase. Ko je telo poškodovano, počivamo, da se pozdravi, pravi in dodaja, da ne razume, zakaj bi bilo z možgani kaj drugače. 

Dopust nato zaposleni izkoristijo za polnjenje baterij - tako telesa kot duha - in ne za zdravljenje. Torej dopust je namenjen za polnjenje zdravih baterij! Za zdrave baterije pa poskrbimo z bolniško. 

So trenutki, ko je treba poskrbeti za duševno zdravje. Nadrejeni bi to morali razumeti in podpirati.
So trenutki, ko je treba poskrbeti za duševno zdravje. Nadrejeni bi to morali razumeti in podpirati.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (3)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Peter Solina 22.07.2017, 13:01:20
pri nas žal to ni mogoče, ker vsak šef vidi dealvca sam v štivilki ki jo bo zaslužil vsaki dan posebaj, tiste ki pa lepo izgledajo pa več ali manj njihove druge plati radosti in užitka če se lahko tako izrazimo. Še sam predsednik države velikokrat z katero svojo izjavo pride do same meje mobinga. kako naj bi bili ostali potem drugačni.
MathewM 28.02.2019, 18:01:33
Eh no, ni niti približno tako hudo pri nas. Sam nikoli nisem imel problema ali da ljudje ostanejo doma v takih primerih. Tudi na stran od teda sem jih že dajal, ko sem videl da so na odlični poti, da se skurijo na delovnem mestu (pa ne ker sem tako super dober človek, ampak ker izgoreli delavec dolgoročno ne koristi nikomur, pa če hočeš od zaposlenih kaj imeti, moraš valda zanje tudi skrbeti).
Antipolitik 19.07.2017, 21:03:12
Je blond in ima dober dekolte? Potem šefa razumem.