KARIERA

Španci so se dogovorili o višini minimalne plače

Natisni0
Španija bo do 2020 postopno zviševala minimalno plačo.

V Španiji so se socialni partnerji dogovorili za postopno zviševanje minimalne plače. Skladno s podpisanim sporazumom se bo minimalna plača prihodnje leto zvišala za štiri odstotke, nato pa se bo postopno zviševala vse do leta 2020, ko naj bi dosegla 992 evrov bruto.

Prihodnje leto se bo tako minimalna plača zvišala s sedanjih 825 evrov na 858 evrov, do leta 2020 pa naj bi postopno dosegla 992 evrov.

Dogovor med vlado, delodajalci in sindikati sicer vsebuje varovalko - minimalna plača se bo zviševala ob pogoju, da bo gospodarska rast vsaj 2,5-odstotna in da bo letno na novo ustvarjenih vsaj 450.000 delovnih mest.

Letos bo Španija po napovedih tamkajšnje vlade zabeležila 3,1-odstotno gospodarsko rast, v celotnem letu pa bo ustvarjenih skoraj 600.000 novih delovnih mest. Kot je poudaril premier Mariano Rojoy, je dogovor s socialnimi partnerji razumen in vzdržen.

Čeprav je podpis dogovora dobra novica, pa je treba vedeti, da še vedno gre za izredno nizke zneske.
Čeprav je podpis dogovora dobra novica, pa je treba vedeti, da še vedno gre za izredno nizke zneske.FOTO: iStock

Z letošnjim letom je sicer Španija minimalno plačo zvišala za osem odstotkov oz. največ v zadnjih 30 letih. Kljub temu ta ostaja med nižjimi v Evropi.

Stopnja brezposelnosti v Španiji, ki je še v začetku leta 2013 dosegala kar 27 odstotkov, je sicer v zadnjih letih močno padla, a ostaja ena najvišjih v območju evra - v tretjem letošnjem četrtletju je znašala 16,4 odstotka.

K zmanjšanju brezposelnosti je pomembno vplivala Rajoyeva reforma trga dela v letu 2012, ki pa je po drugi strani vplivala na povečanje prekarnih oblik dela.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI