KARIERA

Tudi za pravico do minimalne plače se je treba boriti

Natisni0
Svetovni dan dostojnega dela je letos osredotočen na plačilo za delo.

Danes obeležujemo svetovni dan dostojnega dela, ki je letos osredotočen na pravico do minimalne plače in višje plačilo za delo. Po podatkih republiškega statističnega urada je bilo med prebivalci Slovenije, starimi od 20 do 64 let, lani 73,4 odstotka delovno aktivnih, kar Slovenijo uvršča nad povprečje EU.

Delavec s prazno denarnico
Delavec s prazno denarnicoFOTO: iStock

Kaj je dostojno delo?

Svetovni dan dostojnega dela zaznamujemo od leta 2008, ko ga je razglasila Mednarodna konfederacija sindikatov.

Dostojno delo zajema različne vidike dela, delovnega okolja in pravic delavcev. Mednarodna organizacija dela (ILO) označuje z izrazom dostojno delo skupek naslednjih vidikov dela: priložnost za delo s poštenim dohodkom, varnost na delovnem mestu, socialno varstvo za posameznike in družine, možnost za osebni razvoj in socialne vključenosti, svoboda izražanja skrbi in težav pri delu ter sodelovanje pri odločitvah, povezanih z življenjem delavcev, in enake možnosti za vse, so spomnili na statističnem uradu.

Med prebivalci Slovenije, starimi od 20 do 64 let, je bilo lani 73,4 odstotka delovno aktivnih. Slovenija se je s tem kazalnikom uvrstila nad povprečje EU (72,1 odstotka).

Stopnja dolgotrajne brezposelnosti pove, koliko odstotkov aktivnih prebivalcev je bilo brezposelnih več kot eno leto. Lani jih je bilo v Sloveniji v starostni skupini od 15 do 74 let 3,1 odstotka (v celotni EU 3,4 odstotka).

PREBERI ŠE
Minimalna pokojnina 613, minimalna plača 700 evrov?

Neprostovoljno zaposleni za določen čas

V Sloveniji je bilo lani med zaposlenimi 9,4 odstotka takih, ki so bili neprostovoljno zaposleni za določen čas, kar je več od evropskega povprečja. V EU je bilo najmanj neprostovoljno zaposlenih za določen čas med zaposlenimi v Estoniji (0,4 odstotka) in v Avstriji (0,8 odstotka), največ pa v Španiji (22,7 odstotka) in na Portugalskem (18,1 odstotka).

PREBERI ŠE
V tej EU državi imajo 2000 evrov minimalne plače!

V Sloveniji je bilo v letu 2016 6,1 odstotka polnoletnih delovno aktivnih oseb, ki so bile pod pragom tveganja revščine. V Sloveniji je bil ta delež nižji od povprečja celotne EU, ki je bil pri 9,6 odstotka, še kažejo podatki statističnega urada.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI