KARIERA

Vas šef nadleguje? Storite to!

Natisni0
Telesna govorica, skrbno izbrane besede, darila in favoriziranje so znaki, ki lahko nakazujejo, da šef goji do vas posebna čustva – no, morda je zanj vse skupaj le igra ali pa je tudi v resnici zaljubljen. Na delovnem mestu preživimo velik del časa, zato ni nič čudnega, če se razvijejo tudi globlji odnosi. V tem primeru vaš položaj ni zavidljiv, saj morda takšno stanje doživljate kot neprijetno ali pa se počutite celo nadlegovani. Ko se prepričate, da si vas je šef izbral za trofejo, potem so nujno potrebni ukrepi, ki vodijo k razrešitvi nastale situacije.

Se vas šef nenehno dotika?
Se vas šef nenehno dotika?FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Vaš šef misli, da ste robot brez zasebnega življenja?

Osebni pogovori, ki gredo preko vseh meja

Vsi vemo, da so nekateri šefi zelo sproščeni in o svojem življenju delijo več osebnih podrobnosti, kot bi se spodobilo za njihov položaj. Velikokrat presegajo meje korektnosti, saj se jim zdi, da bodo tako bližje svojim zaposlenim. Vse lepo in prav, a bodite pozorni, ko šef tudi od vas zahteva določene informacije, ki so izključno vaša stvar in ne sodijo na delovno mesto. Šef, ki vam nenehno postavlja vprašanja o vašem statusu, medosebnih odnosih, zmenkih ali z vami celo deli intimne podrobnosti, morda namiguje, da si želi z vami imeti kaj več kot le poslovni odnos. V tem primeru jasno postavite mejo.

Telesna govorica vam zbuja nelagodje

Telesna govorica pove več kot 1000 besed. Če se vaš šef pogosto smuka okoli vas ali vas brez posebnega razloga kliče v pisarno, je to jasen znak, da mu vaša družba prija in si vas želi ob sebi. Večkrat ujamete njegov dvoumen nasmeh? Vam nagajivo pomežikne in ne more skriti iskrivega pogleda, ki se sprehaja po vašem telesu? Morda se vas celo mimobežno dotakne? V tem primeru vse kaže na to, da ga privlačite. Če vam njegovo vedenje zbuja neprijetne občutke, lahko to precej vpliva na vašo produktivnost pri delu.

PREBERI ŠE
Šef ne more kar tako pregledovati vaših sporočil

Jasen znak, da si želi nekaj več, so vabila na večerje in pijače zunaj delovnega časa.
Jasen znak, da si želi nekaj več, so vabila na večerje in pijače zunaj delovnega časa.FOTO: Dreamstime

Darila, vabila in favoriziranje

Poleg telesne govorice in intimnih pogovorov na njegovo zanimanje in namere kažejo tudi druga dejanja. Eno od njih so občasna darilca, s katerimi vas nagrajuje in želi povedati, da ste mu všeč. Če podarja vsemu kolektivu, potem stvar ni problematična, je pa, ko ste vedno le vi obdarovani. Prav tako bodite pozorni na morebitna vabila zunaj delovnega časa – kavice, kosila, morda večerje in druge aktivnosti, ki jih lahko počneta skupaj. Morda vam celo piše sporočila alivas kliče ob urah, ko ste že zaključili z delom. Jasen znak je tudi očitno favoriziranje na delovnem mestu, kar lahko povzroči nemalo težav med vami in sodelavci.

Kaj storiti in kdaj ukrepati?

Vse našteto je lahko precej neprijetno, sploh če ste v partnerskem razmerju vi ali vaš šef, in veste, da gre le za nesmiselne čustvene igrice, ki ne vodijo nikamor. Včasih je nekaterim v življenju preprosto dolgčas in si želijo le malce popestritve, drugi morda zares iščejo nekoga, a na povsem napačnem mestu. Če vas vedenje vašega šefa spravlja ob pamet in bi radi postavili meje, potem ukrepajte hitro kot le lahko. Najprej seveda začnite pri njem, še prej pa se seveda prepričajte, da so vaše slutnje upravičene. Zahvalite se mu za vse, a dajte jasno vedeti, da imate doma urejeno življenje. Če še vedno vztraja ali se vam morda začne zaradi ranjenega ponosa maščevati, potem ukrepajte drugje. Pri njegovem šefu ali v kadrovski službi. Nič ni hujšega kot to, da hodite v službo pod kakršnim koli pritiskom, ki se nanaša na vaše zasebno življenje in pravice.

Favoriziranje je jasen znak, da ste pri šefu visoko na lestvici. Zaradi rezultatov ali preprosto zato, ker ste mu všeč?
Favoriziranje je jasen znak, da ste pri šefu visoko na lestvici. Zaradi rezultatov ali preprosto zato, ker ste mu všeč?FOTO: Dreamstime

Kaj je še pomembno?

Na delovnem mestu se obnašajte korektno in profesionalno. Ne bodite preveč sproščeni v komunikaciji, pač pa ohranjajte profesionalno distanco. Ne razlagajte vse povprek o svojem zasebnem življenju, ki je izključno vaša stvar. Prav tako ne iščite potrditev z morebitnim spogledovanjem, naj bo še tako nedolžno. Na ta način le še podžigate domišljijo predstavnikom moškega spola, ki delajo v vaši bližini. Takšno vedenje ne sodi k pravilom profesionalnega obnašanja in kar kliče k odnosnim igricam. Naj bosta vaša svetova – zasebni in poslovni – jasno razmejena.

PREBERI ŠE
Previdno pri parčkanju v službi!

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI