KARIERA

'Zakaj bi delal za 950 evrov, če lahko dobim 3500?'

Natisni22
Tudi naši sosedi se borijo s pomanjkanjem delovne sile.

Skoraj cela Evropska unija se sooča z dejstvom, da nima dovolj delovne sile, za nekatere delavce pa se odvijajo prave bojne strategije, kako jih pritegniti v državo oz. podjetje. Spomnimo na varilce, sezonske delavce, zdravstveno osebje, razvijalce in podobno. Številni se zato želijo prekvalificirati, saj s svojim poklicem v matični državi ne dobijo zaposlitve. Nato pa lahko dobesedno izbirajo, za koga in kje bodo delali. 

Oster boj se odvija tudi med državami in podjetji. Tisti, ki ponudi več, dobi dobre in kvalificirane delavce. Tako na Hrvaškem zaskrbljeno gledajo v prihodnost, saj se s svetlobno hitrostjo približuje turistična sezona, a delavcev močno primanjkuje. Slednji gredo namreč tja, kjer bodo delali zakonito, kjer se bodo njihove delavske pravice v celoti upoštevale in kjer bodo dobili višjo plačo. Torej v tujino. 

Tudi na Hrvaškem imajo težave z varilci. Zavod v hrvaškem mestu Karlovac je plačal prekvalifikacijo 15 osebam, a eden od njih je že povedal, da odhaja v Italijo. Poudarja, da ne bo delal za 950 evrov na mesec, če lahko v sosednji državi za enako delovno mesto prejme kar 3500 evrov. 

Varilec
VarilecFOTO: iStock

Tudi v Sloveniji poteka pravi boj za nekatere delavce, številni delodajalci pa državo opozarjajo, da bo treba zakone o zaposlovanju tujcev prilagoditi. Trenutno so postopki pridobivanja vseh ustreznih dovoljenj zelo dolgotrajni, oni pa potrebujejo delavce takoj.