KARIERA

'Zato se ne želim poročiti in imeti otrok'

Natisni2
Delaj in nosi denar domov. Bodi žena in skrbi za moža. Bodi mati, rojevaj in skrbi za otroke. Skrbi za moža, starše, njegove starše, otroke, šefa, državo ...

V Južni Koreji se vse več mladih žensk odloča, da bodo živele brez partnerjev in otrok. Zakaj? Starejši pravijo, da gre za nepremišljenost, sebičnost in da jih bo nekega dne že srečala pamet. Da morajo rojevati za državo, saj rodnost drastično pada, so kritični. 

A kaj pravijo mlade ženske? Ne le, da se ne želijo poročiti in imeti otrok, tudi partnerjev oz. fantov ne želijo imeti. 24-letna Jang Yun-hwa je za britanski BBCdejala, da bi materinstvo škodovalo njeni karieri, v katero je že sedaj ogromno vložila. In ona ni edina, ki verjame, da kariera in materinstvo nista združljiva. 

Choi Moon-jeong je zaposlena in noseča. Ko je nadrejenemu sporočila, da je zanosila, jo je z odzivom šokiral. Rekel ji je, da ji bo, ko bo rodila, otrok na prvem mestu, posledično pa ne bo dobra delavka. Ves čas je ponavljal vprašanje, kako misli delati, če ji bo otrok in družina na prvem mestu. Delala je kot računovodkinja v finančni službi podjetja. Ko je šef izvedel, da je noseča, je popolnoma spremenil odnos do nje. Nalagal ji je ogromne količine dela, kričal nanjo ... Ko ga je opozorila, da ji nalaga preveč nalog, ji je odvrnil, da ni več sposobna. 

Njeno zdravje je bilo že načeto. Zgodilo se je, da je kričal nanjo in je doživela napad panike. Sodelavci so poklicali reševalce, ki so ugotovili, da je bila tik pred spontanim splavom. Ko se je vrnila na delovno mesto, se je tortura nadaljevala. Šef je delal vse, da bi ona sama dala odpoved. Pravi, da njen primer ni edini in da čuti velik pritisk tudi iz drugih strani, saj vse več žensk ne želi otrok. 

PREBERI ŠE
Matere z majhnimi otroki - kot delavke jih odrivajo na rob

V Južni Koreji je normalno, da delavci delajo po cele dneve ter da so popolnoma posvečeni delu - brez osebnega in družinskega življenja. Slabše plačana delovna mesta zasedajo ženske, ki delajo do onemoglosti. Nato pa družba od njih še pričakuje, da bodo same skrbele za družino. Torej ženska mora sama poskrbeti za otroke in tudi moža in njegove ostarele starše. Moški se želijo osredotočiti na služenje denarja, pri tem pa zahtevajo, da nimajo nikakršnih obveznosti doma in da jih žena podpira v karieri. Čeprav je tudi sama zaposlena in domov nosi primerljivo plačo z moževo, mora ženska vse druge obveznosti prevzeti na sebe. 

Raziskave so pokazale, da moški v Južni Koreji le 45 minut na dan opravljajo naloge, ki niso povezane s službo. Ženske petkrat več. 

PREBERI ŠE
VIDEO: Tako delodajalci odpuščajo noseče delavke

Ena ženska je novinarjem dejala, da karakterno ni taka oseba, ki bi ves čas skrbela za druge in nudila podporo moškemu. Pri tem pa, da ne dobi ničesar nazaj. Ne le zakonskega življenja, ne želi si niti partnerskega odnosa. Pravi namreč, da so moški zelo maščevalni in tudi nasilni. Da na ženske gledajo kot na zasebne sužnje.

Južnokorejski inštitut za kriminologijo je namreč objavil rezultat ankete, ki so jo opravili lani in so ugotovili, da je kar 80 odstotkov vprašanih moških priznalo, da so že bili nasilni do svojih partnerk. 

Raziskovalci so ugotovili, da je nastala t.i. sampo generacija - generacija, ki se je odrekla partnerskim odnosom, zakonskim zvezam in starševstvu. Yun-hwa sicer poudarja, da se tem stvarem ni odrekla, temveč se ne bo trudila za njih. Da je skrajni čas, da se družba spremeni oz. da spremeni odnos do žensk. 

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
ričet 11.11.2018, 7:13:21
saj pri nas ni kaj dosti drugače,dedi sedijo pred tv,še krožnika ne pospravi iz mize,kje je še vse ostalo......
RamzesII 17.08.2018, 16:39:34
Saj poroka ni pogoj za imeti otroke.