KORISTNO

Preverite, koliko boste dali za cestnino na dopustu

Natisni0
Pred odhodom je pametno poznati cestninski sistem države, v katero potujete. Preverite, kako je s plačilom cest v državah, kamor s svojim avtomobilom največkrat potujemo Slovenci!

Od leta 1997 je treba imeti v Avstriji za vožnjo po avtocestah vinjeto, ki jo lahko kupite na vseh večjih bencinskih črpalkah v Sloveniji. Za avtomobile so na voljo 10-dnevna za 9,20 evra, dvomesečna za 26,80 evra in letna za 89,20 evra, globa za vožnjo brez vinjete pa je 120 evrov. Ponekod je treba še dodatno plačati cestnino, in sicer za nekatere avtocestne odseke, predore in gorske ceste. 

Stanje na avstrijskih cestah ...

PREBERI ŠE
Morate vedeti, če greste v Avstrijo!

Na avtocestah v BiH se plačuje cestnina, ki na primer za približno 50 kilometrov avtoceste od Zenice do Sarajeva znaša šest konvertibilnih mark (tri evre). Za vstop v državo je obvezna zelena karta kot dokaz zavarovanja avtomobila. 

Stanje na bosanskih cestah ... 

V Črni gori je cestnina za avtomobile 2,5 evra, plačljiv pa je tudi predor Sozina na relaciji Bar–Podgorica. Za vstop v državo je tudi obvezna zelena karta.

Stanje na črnogorskih cestah ...

V Franciji ob vstopu na avtocesto dobite listek in nato ob izstopu plačate cestnino glede na prevožene kilometre. Pot do na primer Pariza vas bo stala okoli 25 evrov v eno smer. Posebej zaračunajo tudi predora Frejus in Mont Blanc.

Za vstop v nekatera francoska mesta – med drugim Pariz, Lyon in Toulous – je treba imeti tako imenovano ekološko vinjeto. Lahko jo kupite samo po spletu in stane približno 4,80 evra s poštnino vred. Kupiti jo je treba pravočasno pred odhodom, saj jo pošljejo po pošti na dom. Kazen za njeno neuporabo je 68 evrov.

Stanje na francoskih avtocestah ...

Na Hrvaškem zaračunavajo cestnino, ki jo vsako leto podražijo v visoki sezoni, ko pričakujejo veliko turistov, plačuje pa se tudi mostnina za Krk. Cestnina iz Zagreba do Reke je v obe smeri 154 kun (20,80 evra), mostnina za vstop na otok 46 kun (6,20 evra). Za cestnino v obe smeri do Zadra in nazaj bi plačali 266 kun (35,90 evra), do Splita pa 398 kun (53,80 evra).

Stanje na hrvaških cestah ...

PREBERI ŠE
Hrvaška, Grčija ali Turčija? Kaj je ceneje?

V Italiji se plačuje cestnina glede na prevožene kilometre, plačljivi pa so tudi nekateri predori. Za pot do Benetk bo cestnina okoli 10, do Rima okoli 50 evrov v eno smer. V starem mestnem jedru Rima je omejen promet za vozila z dovoljenjem ali prebivalce, v nekaterih mestnih središčih pa je treba za vstop z avtom plačati ekološko takso. Bolje je parkirati prej in se v center odpraviti peš ali z javnim prevozom. 

Stanje na italijanskih cestah ... 

Na Madžarskem imajo vinjetni sistem, vendar ne dobite fizične nalepke, temveč elektronsko potrdilo o nakupu, ki velja za vaše vozilo (glede na registrsko tablico). Na voljo je 10-dnevna za 10,70 evra, mesečna za 14,80 evra in letna vinjeta za 133,40 evra. Kupite jo lahko na nekaterih bencinskih servisih na pomurski avtocesti, pa tudi na črpalkah po Madžarskem. Globa za vožnjo brez vinjete je okoli 50 evrov. Navodilo za uporabo madžarskih vinjet ...

Stanje na madžarskih cestah ...

V Nemčiji ni cestnine za osebna vozila, a razmišljajo o uvedbi vinjet. Za vstop v veliko mestnih središč potrebujete ekološko nalepko. 

Stanje na nemških cestah ...

V Srbiji je cestnina, ki za pot Šid–Boegrad znaša 370 srbskih dinarjev (3,50 evra).

Stanje na srbskih cestah ...

Cestninska postaja pred Masleničkim mostom
Cestninska postaja pred Masleničkim mostomFOTO: Dreamstime

In še pametni nasveti ob odhodu v tujino:

V tujino vedno vzemite prometno dovoljenje, pri AMZS pa priporočajo tudi zeleno karto in morebitno pooblastilo za vožnjo tujega vozila, če niste lastnik.

PREBERI ŠE
Kdaj in kje potrebujemo zeleno karto?

Preverite, kako ravnati v prometni nesreči s tujcem:

PREBERI ŠE
Kako ravnati ob prometni nesreči v tujini?

Seznam evropskih mest, kjer za vstop potrebujete dodatne vinjete, nalepke, dovoljenja ...

Preverite cestnine in stroške po Evropi (AMZS) ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI