KORISTNO

Električni skiroji na udaru

Natisni2
V Franciji so se odločili, da bodo prepovedali električne skiroje na pločnikih. Strožja pravila za električne skiroje nameravajo uvesti tudi v Berlinu, v turistični Barceloni pa so izposojo tovrstnih skirojev popolnoma prepovedali.

V Franciji nameravajo septembra prepovedati vožnjo z električnimi skiroji po pločnikih, je sporočila ministrica za transport Elisabeth Borne. Po oceni ministrstva so namreč električni skiroji preplavili območja za pešce, ki jih je treba sedaj zaščititi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšna bo kazen za vožnjo z električnim skirojem po pločniku?

Ministrica je za časnik Le Parisien v soboto dejala, da bo od septembra vsakomur, ki se bo po pločniku vozil z električnim skirojem in drugimi podobnimi električnimi prevoznimi sredstvi, grozila kazen v višini 135 evrov.

Namesto pločnika bodo morali uporabljati cesto ali kolesarske poti, tako da pešci ne bodo več potisnjeni ob stene, je dodala.

Glede na ocene je v francoski prestolnici trenutno na voljo za izposojo okoli 15.000 električnih skirojev, glede na trend pa naj bi jih bilo do konca leta 40.000.

Pariška županja Anne Hidalgo je že prejšnji mesec predstavila ukrepe, s katerimi bi zaščitili pešce pred električnimi skiroji. Med drugim nameravajo uvesti kazni za neprimerno parkiranje skirojev, da bi omili ta problem pa bodo zgradili tudi parkirna mesta.

Strožja pravila za električne skiroje nameravajo uvesti tudi v Berlinu, v turistični Barceloni pa so izposojo tovrstnih skirojev popolnoma prepovedali.

V Španiji si lahko električne skiroje tudi izposodite.
V Španiji si lahko električne skiroje tudi izposodite.FOTO: Dreamstime

Posebna prevozna sredstva (vir: policija)

Zakon o pravilih v cestnem prometu določa, da so "posebna prevozna sredstva" invalidski vozički, otroška prevozna sredstva ter športni pripomočki in naprave, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, kakor so: skiro, kotalke, rolke, rolerji, smuči, sanke, otroško kolo, monokolo, motorne sani, miniaturna motorna vozila, gokart in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva, ki niso vozila po zakonu, ki ureja motorna vozila.

V 97. členu zakon določa, da se smejo posebna prevozna sredstva v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in na območjih umirjenega prometa, odvisno od njihove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci. Posebnih prevoznih sredstev prav tako ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil. Za promet posebnih prevoznih sredstev veljajo predpisi, ki se uporabljajo za pešce oziroma kolesarje.

Uporaba posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor, in ki presegajo hitrost gibanja pešcev (gokart, motorne sani, miniaturna motorna vozila ipd.), v cestnem prometu ni dovoljena. Izjemoma je dovoljena uporaba motornih sani v cestnem prometu, če je to potrebno za reševanje človeških življenj ali premoženja, preprečitev ali odpravo velike materialne škode ali odpravo posledic onesnaženja okolja. V takih primerih sme v skladu s prometnimi pravili, ki se uporabljajo za vožnjo motornih vozil, upravljati motorne sani oseba, ki sme voziti motorno vozilo.

Kot je razvidno iz zapisanega besedila, ki smo ga povzeli s spletne strani policije, jasnega zakona o električnih skirojih nimamo. Na to so pretekli mesec opozorili tudi pri časopisu Dnevnik, kjer so poudarili, da je potrebna nujna sprememba predpisov. 

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
marston 06.05.2019, 13:04:28
otroško kolo ne sme voziti po cestah? torej družina na skupen izlet po naselju, kjer praktično ni prometa, ne sme?
Miha Novak 1 05.05.2019, 19:59:39
kul je samo ne kopujte otrokom....raj tapravi skiro..rolarje...kolo...itd