KORISTNO

Apartmaji na hrvaški obali dražji kot lani

Natisni0
Cene apartmajev na hrvaški obali za dva do osem odstotkov višje kot lani. Najvišja povprečna cena je bila z 79 evri v srednji Dalmaciji, sledila sta Istra z 72 evri in širše območje Kvarnerja z 71 evri.

Pogled na Pag
Pogled na PagFOTO: Dreamstime

Na Hrvaškem so lani prvič ustvarili več kot 10 milijard evrov prihodkov od tujih turistov.

Cene dnevnega najema apartmaja ob hrvaški obali so v letošnji poletni sezoni, odvisno od regije, za dva do osem odstotkov višje kot lani, je pokazala analiza oglasnega portala Njuškalo. Povprečna oglaševana cena dnevnega najema apartmaja v celotni južni slovenski sosedi, torej ob obali in v celinskem delu, je bila v letošnji sezoni 67 evrov oziroma približno štiri evre več kot lani.

Najnižja je bila cena v celinskem delu Hrvaške, okoli 50 evrov. Najvišja je bila medtem v srednji Dalmaciji, kjer je bila z 79 evri za šest evrov višja kot lani. Povprečna oglaševana cena 72 evrov v Istri je bila za tri evre višja kot lani, 71 evrov na območju Kvarnerja pa je bilo za en evro več kot lani. V severnem delu Dalmacije je bila povprečna oglaševana cena 64 evrov, v južnem delu pa 68 evrov. Tudi v teh dveh regijah je bila za nekaj evrov višja kot lani.

Podrobnejša analiza po posameznih turističnih krajih kaže, da se cene močno razlikujejo. Na priljubljenem otoku Pag je tako povprečna cena na primer okoli 60 evrov, v Novalji, kamor prihajajo številni zabave željni iz vse Evrope in sveta, pa dosega skoraj 80 evrov. V srednji Dalmaciji se cene gibljejo od 40 evrov do 86 evrov, na primer v Splitu, v južni Dalmaciji pa se povprečne cene gibljejo od 54 evrov na Korčuli do 77 evrov v turistično obleganem Dubrovniku. Manjše razlike med kraji so v Istri in Kvarnerju, še ugotavlja omenjeni portal.

PREBERI ŠE
Toliko denarja vzemite s seboj na Hrvaško

Hrvaška je daleč najbolj priljubljena poletna destinacija za Slovence. Država zadnja leta doživlja hitro rast turističnega obiska, tako da iz mnogih krajev poročajo o veliki turistični gneči v sezoni. Je pa letos po poročilu medijev kljub nadaljnji rasti obiska in nočitev sezona precej zahtevna. Na eni strani sive lase gostincem in turističnim delavcem povzroča pomanjkanje razpoložljivega kadra v turizmu, po drugi strani pa zaradi pospešene, pogosto stihijske gradnje zasebnih nočitvenih zmogljivosti v zadnjih letih mnogi poročajo o velikih težavah pri polnjenju apartmajev.

PREBERI ŠE
Preverite, koliko boste dali za cestnino na dopustu

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI