KORISTNO

Kdo bo pa delal za 400–500 evrov?!

Natisni3
Sezona je odprta, turisti se zgrinjajo, na Hrvaškem pa še vedno premlevajo, kako do delavcev. Kaj pravita strokovnjaka?

Zadnje dni hrvaške medije polnijo novice o tem, da se delodajalci v turističnih središčih borijo s pomanjkanjem sezonskih delavcev. Porajalo se je tudi vprašanje, ali je s tem ogrožena cela sezona, saj so si od nje obetali res veliko. 

Za Index.hr sta svoje videnje trenutne situacije podala tudi dva strokovnjaka, in sicer Miroslav Dragičević iz podjetja Horwath Consulting in Nenad Ivandić iz hrvaškega Instituta za turizem. Za kaj torej gre? Ali delodajalci ponujajo premalo denarja? Ali res ne znajo ustvariti uspešnega poslovnega modela, v katerem bodo delavci zadovoljni, dobro plačani in srečni? Ali je država preveč obdavčila delo? Ali res ni ljudi?

Ali je sezona ogrožena? Vsaj tako namiguje nemški časopis Stuttgarter Nachrichten, ki je ta teden poročal, da je v hrvaškem turizmu nezasedenih kar 20.000 delovnih mest ter da to prinaša konkretne težave za izvedbo sezone. 

Dragičević izpostavlja mnenje, da je Hrvaška postala mlaka, v kateri se ljudje kopajo, ter da država potrebuje turizem z dodano vrednostjo. So le redki posamezniki in podjetja, ki so spremenili poslovni model ter zato lahko plačujejo delavce. A večina deluje po starem kopitu – Zimmer Frei opcije (proste sobe) in oddajanje apartmajev z najmanjšim možnim vlaganjem, a z željo po čim večjem zaslužku.

Sam meni, da ljudje več ne želijo delati v panogi, ki ne ponuja prihodnosti, razvoja in kulture. V takem turizmu zaposleni ne morejo pričakovati kariernega razvoja in primerne plače.  

Ljudje pač bežijo tja, kjer so višje plače. A ne gre le za denar. Gre tudi za odnos in delovne pogoje. 

Dragičević pravi, da so nekateri lastniki hotelov že ugotovili, kje tiči težava, tako da so povišali plače in ponudili plačano bivanje in prehrano. "Dojeli so, da je njihov kapital ogrožen, če ne bodo rešili te težave," je poudaril. Globalna konkurenca je huda, tako da mora Hrvaška na tem področju storiti mnogo več. 

Kdo bo pa delal za 400, 500 evrov?

Konkurenčnost se mora dvigniti. Prav tako bo potreben uvoz delavcev iz tujine. A če jim ponujate 3000 oz. okoli 405 evrov ali 4000 hrvaških kun oz. 540 evrov, se ne bo dobro končalo. Morda v Siriji ali Sudanu, je kritičen. 

Če bežijo iz ekonomskih razlogov, jih bodo ekonomski ukrepi vrnili nazaj

Ivandić ob tem pravi, da so hrvaški delavci zbežali v Avstrijo, in sicer zaradi ekonomskih razlogov. To pomeni, da jih lahko vrnejo le z ekonomskimi ukrepi. Meni, da bi morali podaljšati sezono s treh mesecev na sedem ali osem mesecev, saj bi tako ustvarjali stabilna in varna delovna mesta. Hrvaški delavci so dobri in težko jih bodo zamenjali tuji. 

Kljub temu opozarja, da zadeve niso tako apokaliptične, kot so morda videti. Sezona bo potekala normalno in ni ogrožena, poudarja. Gre za izkušena podjetja in podjetnike, ki bodo že organizirali obstoječe delavce, da bo vse narejeno. 

Na Cekin.siupamo le, da ne na račun celodnevnega dela, brez enega dneva počitka ...

KOMENTARJI (3)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
BŠK 02.05.2018, 9:30:13
In kaj je pri nas drugače? Danes si lahko sploh vesel, če karkoli počneš in dobiš vsak mesec 500€, samo kaj ko večina raje lenari in jamra. Jaz sem slovenec, a sem deloval tudi že na Hrvaškem, v BiH ter Italiji ter nabral izkušnje in zaslužil legende. Kdor pa noče delati naj ne je in naj ne potuje naokoli, predvsem pa naj ne jamra. Hudič je ker večina vidi delo ter ga išče samo v svoji stroki, namesto da bi delovali širše. Drugi problem pa je ker večina rine na eno in isto destinacijo ter si jo vzame kot svoj drugi dom, ko pa jim omeniš katero ugodno pa jamra kako jo ne pozna in se sprašuje kaj naj počne v njej. Narobe svet!
Ciymbalta 01.05.2018, 21:05:46
Isto je pri nas Sloveniji. Plača 630 denarna pomoč 385 evrov kaj se sedaj splača? Delat za 630 ali 385 doma?
gusar. 01.05.2018, 12:58:52
Ja kdor misli, da je 500€ plača dovolj velika, naj dela sam in naj dela vsak dan 3 izmene...