KORISTNO

Kako se izogniti gneči na Hrvaškem? Zemljevid!

Natisni5
Bi šli na izlet na Hrvaško, pa ne greste, saj veste, da boste večino časa stali v zastojih?

Spremljajte prometne informacije.
Spremljajte prometne informacije.FOTO: Jani Dolinšek

Vsi se veselimo dopusta, a vožnja do lokacije zna biti peklenska. Gneče, zastoji, čakanje na mejnih prehodih, neznosna vročina ...

Zato je treba pot dobro načrtovati. Slovenska policija pravi, da se med poletno turistično sezono prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola, še dodajajo.

PREBERI ŠE
Preverite, koliko boste dali za cestnino na dopustu

 

► Kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanite strpni in upoštevajte cestnoprometne predpise! Do cilja vas lahko varno pripelje samo defenzivna vožnja.

► Spremljajte prometne informacije.

► Na daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov.

► Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čim prej ustavite in si odpočijte.

► Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno!

To je le nekaj nasvetov slovenske policije, mi pa dodajamo še zemljevid, ki ga je pripravil hrvaški avtoklub (HAK). S tem zemljevidom so želeli ustvariti orodje, ki bi domačim in tujim voznikom olajšalo potovanje po hrvaških cestah. Do njega lahko dostopate tudi preko mobilnih naprav.

Uporabniki lahko na zemljevidu hitro ugotovijo, na katerem mejnem prehod bodo čakali najmanj, prav tako bodo lahko preverili cene cestnin in trajekta. Tako bodo lahko že doma izračunali, koliko jih bo stala pot. 

KOMENTARJI (5)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
yokte 06.07.2019, 15:58:14
Rdeča zastava na plaži v Dubrovniku !!! Prepovedano kopanje. Na gladini morja plavajo fekalije. Pri nas na hrvaškem gre še vse direktno v morje tako iz ulic kakor vsa kanalizacija, ki so jo so zgradili še Rimljani. Kakor, da smo še vedno v srednjem veku.
SkokecPokec 05.07.2019, 20:41:12
lahko bi na hrvaško šli peš. sej migranti tud k nam peš pridejo, če jim rata.
SkokecPokec 05.07.2019, 20:39:53
Gneči na hrvaško se izogneš najlažje tako, da ne greš na hrvaško.
severnik 04.07.2019, 17:00:43
Najlažje tako, da greš za manj denarja z letalom v azijo.
waco 04.07.2019, 21:05:58
genau tole sem hotu napisat