KORISTNO

Politična šola Kumrovec gre v kitajske roke

Natisni1
Znano je, da se Kitajci močno zanimajo za Hrvaško. Podjetnica Jiang Yu pa se je odločila za nakup poslopij bivše jugoslovanske politične šole v Kumrovcu.

Da si Kitajci želijo čim več projektov na Hrvaškem, ni skrivnost. Pretekli mesec je tako kitajski premier Li Keqiang v družbi hrvaškega kolega Andreja Plenkovića obiskal gradbišče mostu na Pelješac, ki ga gradi kitajski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC). Takrat so kitajske družbe izkazale interes tudi za druge infrastrukturne projekte na Hrvaškem.

Med njimi je bila tudi lastnica pekinške družbe Z-Run WellTon Industry Jiang Yu, ki je aprila obiskala Kumrovec in jasno dala vedeti, da si želi prevzeti zapuščena poslopja bivše jugoslovanske politične šole in nekatere druge objekte. 

Sedaj je tudi uradno

Jutarnji list pa danes poroča, da je Yujeva edina vložila ponudbo za nakup nekdanje Politične šole Kumrovec oz. hotela Zagorje. Za nakup je ponudila več kot 1,9 milijona evrov. Aprila so sicer hrvaški mediji poročali, da država za objekt zahteva več kot 1,6 milijona evrov. 

Yujeva v Kumrovcu načrtuje gradnjo turističnega kompleksa, zanima pa se tudi za gradnjo hotela v Krapinskih toplicah, še navaja zagrebški časnik.

Morda pa ne bo ostala le pri tem, saj je podjetnica prepotovala celotno Hrvaško in se sestala s številnimi predstavniki državnih in občinskih oblasti. V pogovoru za Novac.hr je aprila dejala, da je bila v Krapinskih toplicah, Istri, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Iloku in na Bjelolasici v olimpijskem centru. Poudarila je, da v Hrvaški vidi velik potencial, njeno podjetje pa je zelo zainteresirano za investiranje v turizem, še posebej zdravstveni. Zanima jih tudi kultura, šport, izobraževanje in tehnologija. 

Poudarila je, da spoštujejo zgodovino, a da posla ne bodo gradili na temelju lika Josipa Broza Tita. Kumrovec jim je zanimiv zaradi turizma, narave in čudovite okolice. Bodo pa zgodovino negovali, saj gre za spoštovanje, tradicijo in znanje za bodoče generacije. 

V Kumrovcu in njegovi okolici je veliko za videti: hiša Josipa Broza Tita je le en delček zanimivosti, ki ga nudi ta kraj.
V Kumrovcu in njegovi okolici je veliko za videti: hiša Josipa Broza Tita je le en delček zanimivosti, ki ga nudi ta kraj.FOTO: Dreamstime

PišeBibaleze.siVnukinja Josipa Broza - Tita Saša Broz je svoje sledilce na družbenem omrežju presenetila s fotografijami, na katerih je skupaj z dedkom. Mi pa smo se osebno prepričali, da spomin nanj še živi.

Piše Moskisvet.comJosip Broz Tito je umrl 4. maja 1980. Še danes, 39 let po njegovi smrti, na plano prihajajo nove podrobnosti iz časa njegove življenja, ki dvigujejo prah, novo kost za glodanje pa je vrgel njegov nekdanji vohun Dragiša Ivelja, ki meni, da je grob v Hiši cvetja v resnici prazen.

Kaj je politična šola v Kumrovcu?

Politična šola v Kumrovcu, ki je bila zgrajena leta 1981, je bila osrednja izobraževalna institucija jugoslovanskih komunistov. Med številnimi mentorji in predavatelji so bili tudi Milan Kučan, Stane Dolanc, Ciril Ribičič, Lev Kreft in Slavoj Žižek, so v različnih reportažah o uničeni zgradbi kumrovške politične šole poročali hrvaški mediji.

Politična šola je imela v času delovanja veliko dvorano s 380 sedeži, pet kabinetov, knjižnico, restavracijo, 150 sob, športno dvorano in protijedrsko zaklonišče.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Mladen sir 07.05.2019, 19:42:03
Kitajka ima denar jaz pa nisem dobil centa pa bi moral pa sem edini živ njegov ssssss