BANKE

Pozor: Nova KBM zaznala nakazila, ki so zaskrbljujoča

Natisni4
Nakazila so se večinoma opravljala v Turčijo.

500 evrov
500 evrovFOTO: Thinkstock

Strokovne službe Nove KBM so v decembru in januarju zasledile nakazila v tujino, ki ustrezajo tako imenovani tipologiji ljubezenskih prevar. Nakazila so se večinoma opravljala v Turčijo. Zato so se pri banki odločili za nujne ukrepe: vse zaposlene, ki imajo stik s strankami, so s posebnim obvestilom seznanili glede morebitnih prevar in da naj bodo pozorni na nenavadno vedenje oziroma poslovanje strank. Pri vseh transakcijah, ki bi lahko bile povezane s to tipologijo, pa so vzpostavili tudi dodatne ukrepe. 

V banki so odkrili 14 primerov, ko so Slovenke denar nakazale osebam, ki so jih spoznale prek spleta, skupno več kot 200.000 evrov. Banka sama takšnih nakazil ne more ustaviti, lahko le opozori na previdnost. Zneski, ki jih goljufi zahtevajo, se najprej gibljejo od 100 do 200 evrov, zelo hitro pa se povzpnejo tudi nad 10.000 evrov. Med omenjenimi 14 primeri je bil tudi takšen, ko je bilo nakazanih v tujino več kot 60.000 evrov. Večinoma gre za nakazila v Istanbul, med drugim pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo.

Po besedah Tadeja Hrena iz SI-CERT gre najverjetneje za račune denarnih mul, ki nato ta denar pošljejo naprej. "Sled denarja se zelo hitro izgubi," je opozoril.

Prvi primer takšne prevare so v Sloveniji zasledili leta 2013, lani pa je viden izrazit porast v njihovi pojavnosti. Medtem ko je bil prej eden ali dva primera na leto, so lani prejeli 40 prijav. "Te prijave so najverjetneje le vrh ledene gore, ker marsikdo ne želi govoriti o tem," je dodal. Velika težava pri odkrivanju tega nezakonitega početja, ki ima znake kaznivega dejanja prevare in pranja denarja, je namreč to, da žrtve ne želijo sprejeti resnice. Nekatere ženske so priznale, da se jim je zadeva zdela sumljiva, a je niso želele ustaviti, ker so bile srečne. "Ne boli jih toliko izguba denarja kot pa zavrnitev," je dejal Hren.

Goljufi ponavadi ciljajo na ženske srednjih let, ki so osamljene, pogosto ločene in živijo same. "Stalno so pripravljeni govoriti z njimi. Vsak dan jim pošljejo srček in jim obljubljajo srečo," je še pojasnil. Žrtve si denar za ta nakazila pogosto sposodijo ali celo najamejo bančno posojilo. "Bil je celo primer, ko je goljuf prepričal žrtev, da je prodala svojo nepremičnino," je dodal strokovnjak, izvajalec nacionalnega programa Varni na internetu.

Kaj je sploh ljubezenska prevara?

Je način prevare, pri katerem prevaranti navežejo stik z žrtvijo preko družbenih omrežjih ali na spletnih straneh. Komunikacija se začne preko družbenih omrežij, spletnih mest ali klepetalnic in forumov. Prevaranti z žrtvijo vzpostavijo stik pod pretvezo, da želijo z njo prijateljevati ali pod pretvezo možnosti romantičnega razmerja.

Njihova komunikacija je izredno prijazna, prijateljska in razumevajoča. Zgodba, ki jo predstavijo tarči, je zelo čustvena ter podkrepljena z različnimi  fotografijami. Žrtvi želijo vzbuditi občutek, da je v tej osebi našla partnerja ali prijatelja. Njihov cilj je, da žrtev pripravijo do tega, da stori vse, da bi tega partnerja ali prijatelja pripeljala v svoje življenje. Značilno je, da se običajno nahajajo v oddaljenih krajih, na različnim "misijah" – vojaških, humanitarnih in podobno.

Ko pa se zaupanje vzpostavi, se začne ... Nenadoma izbruhnejo težave na misiji, so v nevarnosti oni ali njihovi družinski člani, gre za življenje ali smrt ... Zato žrtev prosijo za denar. Nato za še denarja in še ... Težavam in zapletom ni videti konca, zato je potrebno čim več denarja. 

V kolikor posumite v resničnost njihove zgodbe, pa pričnejo groziti, da bodo obvestili domače, da ste sodelovali pri pranju denarja in/ali bodo obvestili oblasti. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kako prepoznati prevaro?

V Nova KBM opozarjajo na nekaj značilnosti ljubezenskih prevar. Kontakt vzpostavi oseba, ki je ne poznate in s katero nimate skupnih prijateljev ali poznanstev. Predstavi se s polnim imenom in so običajno vdovci/vdove z otroki ali ločeni z otroki. 

Sprašujejo vas o vašem finančnem položaju: koliko imate privarčevanih sredstev, ali ste kreditno sposobni, ali si lahko denar od koga izposodite ...

Izogibajo se video komunikaciji in vztrajajo na video klicih preko aplikacij. Poslane fotografije si ne sledijo v logičnem zaporedju in/ali so v nasprotju z naravnimi značilnostmi lokacije.

Ko želijo, da  jim nakažete denar, želijo da se nakaže na drug račun in sicer osebi, ki so jo v zgodbi predstavili kot zaupanja vredno osebo.

Kaj svetuje ekipa Varni na internetu"?

"Nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na lokalni policijski postaji. Zavedati se morate, da je edini cilj kriminalcev, da od vas dobijo še več denarja, zato prekinitev komunikacije ne bo lahka. Poskušali vas bodo kontaktirati na najrazličnejše načine. Pri tem bodo proti vam uporabili vse podatke, ki jih imajo o vas, ter vsa druga možna sredstva. Lahko vam celo zagrozijo, da vas bodo ubili, "saj imajo znance v vojski povsod po svetu". Vse z namenom zastraševanja in psihološkega pritiska na žrtev, da bi ta na koncu "za ljubi mir" popustila in poslala denar. V nobenem primeru pa ne nasedajte njihovim zgodbam; tudi če bi poslali denar, se izsiljevanje ne bi končalo, samo še bolj bi pritiskali na vas. Zato je res zelo pomembno, da prekinete povsem vso komunikacijo z njimi. Če boste po nekaj dneh popustili pritisku in jim odgovorili, jim boste na ta način samo dali vedeti, da vas imajo še vedno v primežu," je zapisano na spletni strani Varni na internetu. 

Zanimivi pa so tudi komentarji bralcev pod člankom, ki je objavljen na omenjeni spletni strani. To kaže, da je teh primerov res veliko. 

1. primer: "Sama sem letos maja imela to neprijetno izkušnjo. Pisal mi je kao general iz Afganistana, na sliki zelo prijeten človek, 55 let.Torej pisal mi je v prevajalnem jezik-ang-slo in seveda tako prepričljivo, da sem bila resnično zatrapana - dokler ni prišlo do prošnje, naj mu pomagam pri prenosu njegovega premoženja - denar, nakit, ki ga mora transportirati na moj domači naslov, ker
da bojo njegovo oporišče zbombardirali ...."

2. primer: "Na facebook se je javil kot kapitan v Afganistanu, vdovec, revež brez staršev. Prosil je za prijateljstvo. Tako mi je pihal na dušo, da me je zmešal totalno. Prinesel me je okoli za kar nekaj denarja ..."

3. primer: "Zdravo, tudi jaz imam neprijetno izkušnjo. Mi je pisalo dekle, mlado iz Rusije. Diana, se je predstavila. Pod pretvezo, da bi me rada spoznala, da bi prišla v Slovenijo, v Maribor. Da ji pošljem 600 evrov za potovanje v Slovenijo ..."

In še ogromno drugih primerov. 

 

KOMENTARJI (4)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Tomvojo 21.02.2019, 17:06:38
To so majhna pranja cvenka, mogoče bo pa šlo skozi brez razkritja.
Nightrider 21.02.2019, 13:14:57
Banke opazijo transakcije 200.000e od različnih oseb. Ne opazijo pa pranja denarja 1.000.000.000€ 🤔
jesenvoyo 21.02.2019, 8:43:16
Ok, sto, dvesto € še razumem, ali tiče € kar tako pošiljat nekomu pa bolj težko, posebej, če se je za ta denar moralo pošteno delati, odrekati, to je marljivo varčevati.
glava2 20.02.2019, 17:40:50
babe....