KORISTNO

Minimalna pokojnina 613, minimalna plača 700 evrov?

Natisni12
Kaj vse se pogovarjajo in dogovarjajo bodoči koalicijski partnerji?

Bodoči koalicijski partnerji načrtujejo večje spremembe in nadgradnje pokojninskega sistema, ki bo dolgoročno finančno vzdržen. Vzpostaviti želijo demografski sklad, povišati pokojnine, socialno pomoč in nadomestilo za brezposelnost ... Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije bodo preučili tudi možnost vzpostavitve UTD.

Želijo si izvesti večje spremembe ter nadgradnje pokojninskega sistema, ki bi tako bil dolgoročno finančno vzdržen. Med ukrepi za okrepitev finančne vzdržnosti pokojninskega sistema je preoblikovanje Kada v neodvisen demografski sklad.

Da je ta nujen, se strinjata tudi sogovornika STA, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik in Srna Mandič s Fakultete za družbene vede, sicer predstojnica Centra za proučevanje družbene blaginje. Kot je navedla Mandičeva, imajo takšen sklad vse urejene evropske države. "Vloga sklada je v tem, da z njim družba obvlada dolgoročnejše in predvidljive spremembe strukturnega staranja prebivalstva. V letih 'debelih krav' nekaj naloži v ta sklad ter z dolgoročnim obrestovanjem ta sklad plemeniti in nameni bodočim generacijam upokojencev," je pojasnila. Pomemben pa je tudi simbolično, saj kaže skrb in načrtovanje prihodnosti, s katero se večina današnje generacije mladih sploh ne želi soočiti, dodaja sogovornica.

Seniorska olajšava

Glede na javnofinančne zmožnosti nameravajo koalicijski partnerji znova uvesti seniorsko olajšavo. Prispevno stopnjo pokojninskega in invalidskega zavarovanja za delodajalce pa nameravajo poviševati za 0,8 odstotne točke na leto. Spodbujati nameravajo večjo vključenost in višja vplačila v dodatno pokojninsko zavarovanje.

PREBERI ŠE
Tako bi po novem uredili študentsko delo

Izredno usklajevanje pokojnin

Kriza na trgu dela: V koalicijskih načrtih je tudi nova strategija ekonomskih migracij, ki bi v primeru primanjkljaja domačega kadra olajšala pridobivanje kadra iz tujine.

Izredno usklajevanje pokojnin bi vezali na gospodarsko rast. Ob več kot triodstotni gospodarski rasti bi se pokojnine usklajevale enoodstotno, ob štiriodstotni rasti 1,5-odstotno ter ob petodstotni rasti dvoodstotno.

Predsednik Zdusa Sušnik nad takšnimi načrti ni navdušen. "Zdaj je konjunktura. Napovedujejo pa recesijo. Če Slovenija slučajno izgubi kakšnega od zunanjih trgov, bo gospodarska rast zelo nizka," je opozoril. Bolj bi bili zadovoljni, če bi bilo navedeno, da se bodo pokojnine usklajevale redno, po možnosti pa tudi izredno, da se nekoliko pokrije dolg iz preteklosti.

PREBERI ŠE
Najnižja pokojnina je januarja znašala 207, najvišja izplačana pa skoraj 2700 evrov

Minimalna pokojnina 613, minimalna plača 700 evrov

Minimalno pokojnino za polno pokojninsko dobo nameravajo koalicijski partnerji postopno povišati nad prag revščine, ki je trenutno pri 613 evrih. Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe pa bi postopno določili v višini najmanj 63 odstotkov. Za primerjavo: dvig minimalne plače je predviden za 4,5 odstotka vsako leto, na 700 evrov leta 2021. Bodoči koalicijski partnerji želijo takšno minimalno plačo, da bo ta omogočala dostojno življenje. Zajamčeno minimalno plačo naj bi uvedli tudi za agencijske delavce. Udarili bodo še po prekarnih oblikah zaposlitev. 

Preberite tudi: Novoizvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec ima težave z iskanjem ministrskih kandidatov, ki bi prevzela zdravstveni in finančni resor.

Višina socialne pomoči

Več ukrepov načrtujejo tudi za mlajšo generacijo - med drugim koalicijski partnerji predvidevajo programa brezplačnega vrtca in brezplačnih obveznih učbenikov v prvi triadi.

Višino socialne pomoči nameravajo povečati na 385 evrov, minimalni dohodek oz. cenzus za uveljavljanje socialne pomoči pa na 442 evrov do leta 2020. Prav tako naj bi povišali minimalno nadomestilo za brezposelnost. Preučiti nameravajo pogoje in javnofinančne posledice morebitne uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka.

PREBERI ŠE
Višja socialna pomoč: 385 evrov do konca leta, nato pa ...

Po mnenju Mandičeve gredo spremembe glede pokojnine, socialne pomoči in nadomestila za brezposelnost "absolutno v pravo smer". Je pa skeptična glede univerzalnega temeljnega dohodka. "Boljša je novejša Van Parijsova ideja o univerzalnem evropskem dodatku kot sredstvu za večjo identifikacijo ljudi iz EU," je ocenila.

KOMENTARJI (12)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
IS58 27.08.2018, 17:27:09
Pomeni, da bodo morali spremeniti odmerni odstotek tudi tistim, ki so jim sedaj odmerili za polno delovno dobo 57%. Edino to je pravično. Upam, da vedo kaj bodo delali.
Marjan Ledinek 25.08.2018, 19:11:20
največje penzije znižat pa bo za vse dovolj
dho 25.08.2018, 7:57:23
Sedaj dobe tisti s polno delovno dobo, dobrih 500 €, toliko bi morali dobiti tisti, ki dobe najnižje pokojnine, to je dobrih 200 €, oziroma dobiti bi morali najmanj 100 % več kot sedaj, tistim s polno delovno dobo, pa najmanj 600 €. V ustavi imamo napisano, da smo socialna država, po prejemkih najnižje plačanih, je to čista laž.
Nexy zation 24.08.2018, 16:16:16
Plače naj raje dvignejo, ne rečem za tiste ki ne morejo delati da dvignejo socialko. Vidiš pa polno lenuhov (mladih) na socialki delali pa nebi nikoli
weber1 24.08.2018, 15:05:46
Kdo bi le verjel Serpentinšeko, ki je v parih letih za devet miljonov zapufal svojo občino Kamnik....
Terezinka 24.08.2018, 15:00:18
Komentiramo proti dvigu plač ma smo sami reveži. Če ne bo primernih plač ne bo potrošnje, ne bo osnov za zdravstvo in za pokojnine. Če ni davkov ni tudi denarja v proračunu. Reveži se s tem, da zagovarjamp niske plače borimo za bogate, za tajkune
brabusednet 24.08.2018, 13:13:47
Spet delajo krivice med upokojenci dvig stopnje na 63 procentov,kaj pa tisti,ki so jim odmerili 57 procentov.Levičarji brez goljufij ne znajo prosperirat.
Terezinka 24.08.2018, 14:53:14
kAJ PA DVIH NA 500 eur? Kdor je socialno ogrožen naj mu dajo socialno pomoč. Vsem dvig brez osnove v plačevanju ni pošten. Veliko je predvsem samozaposlenih, ki so si plačevali minimalno osnovo sedaj pa avtomatično dobijo pokojnino brez upoštevanja osnov. Zavedati se moramo, da vsi tisti, ki9 imajo osnovo manj kot 1000 EUR netto ne bodo imeli osnove za pokojnino niti današnje minimalne. Mislim, da bi minimalna plača MORALA ZADOŠČATI VSAJ ZA MINIMALNO POJKOJNINO
Transformerji 23.08.2018, 13:22:21
Če nimaš prav dobrih oči, je na zemljevidu nad Slovenijo - Sirija!
profesormarck 23.08.2018, 11:49:46
Prvoaprilska šala,levaki lažnivi,nas že "krmijo".
Terezinka 24.08.2018, 14:57:12
Nehaj govoriti o levih in desnih in kritizirati. Vsi so enaki. Red pa je treba enkrat narediti. Si želiš še večjo revščino? Lastniki kapitala, delodajalci so dobili premoženje naj sedaj plačujejo tudi primerne plače in bo za vse urejeno. Trgovec, ki prodaja v trgovini v Italihji in Avstriji ima bistveno višjo plačo kot pri nas. Prodaja izdelke po istih ali približno istih cenahj (včasih še ceneje) bruto plača in neto plača trgovca pa je višja.- Zakaj? Davki na dobiček so tam višji
weber1 24.08.2018, 15:02:32
Terezinka...se strinjam.. vsi so enaki, zato od te moke nikoli ne bo kruha...