KORISTNO

Tukaj boste uživali tudi septembra. Pa še blizu je

Natisni1
Zakaj si ljudje želijo še neodkritih in tihih krajev, kjer se bodo res lahko spočili in napolnili baterije - za razumno plačilo?

Tisti, ki si želijo potovati v kraje, ki niso (še) turistično oblegani in so poceni, stavijo na Albanijo. 

Gre za državo, do katere številni še vedno gojijo veliko predsodkov. Na žalost, saj je država res čudovita in tudi poceni. Tirana je pisano mesto, polno zgodovinskih obeležij. V prestolnici boste odkrili čudovite restavracije, kjer boste za kosilo plačali manj kot 5 evrov, za pol litra piva pa 1,08 evra. 

Čudovita je tudi njihova obala. Ko smo pregledali objave članov Facebook skupine "Kampiranje je zakon!", smo ugotovili, da je Albanija kar priljubljena destinacija slovenskih kampistov. Poročajo o cenovno zelo dostopnih kampih in tudi hotelih. Turistov ni veliko, kar pa naj bi se kmalu spremenilo, saj vse več ljudi odkriva Albanijo. 

PREBERI ŠE
Raj, ki je cenejši od Hrvaške

Albansko morje
Albansko morjeFOTO: Reuters

In zakaj si ljudje želijo še neodkritih in tihih krajev, kjer se bodo res lahko spočili in napolnili baterije - za razumno plačilo?

Poglejmo nekaj dejstev: letalski potniški promet še naprej ruši rekorde. Lani so v letalskem prevozu našteli 4,1 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016. Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) rast pripisuje boljšemu globalnemu gospodarskemu okolju in nižjim cenam vozovnic.

Največjo rast so na letni ravni zabeležili v azijsko-pacifiški regiji, od koder je bilo 1,5 milijarde potnikov, kar predstavlja 10,6-odstotno rast. Evropski letalski prevozniki so našteli 1,1 milijarde potnikov, kar je 8,2 odstotka več kot leto prej. Rast je bila precejšnja kljub temu, da sta se Air Berlin in britanski Monarch Airlines znašla v insolventnem postopku.

V Severni Ameriki je bila rast lani 3,2-odstotna, v Latinski Ameriki 4,1-odstotna, na Bližnjem vzhodu 4,6-odstotna in v Afriki 6,6-odstotna.

IATA poroča tudi o 20.000 letalskih linijah, ki so lani povezale mesta po svetu. Tudi s tem je letalska industrija podrla nov rekord.

Prvi mož mednarodnega združenja Alexandre de Juniac je izpostavil, da letenje še nikoli ni bilo dostopnejše. Medtem ko je leta 2000 povprečen prebivalec letel enkrat na 43 mesecev, zdaj ljudje letalski prevoz uporabijo vsakih 22 mesecev, je še dodal.

In prav to je razlog, da so določene turistične destinacije dobesedno oblegane. 

Priljubljeni blog The Discoverer je sestavil seznam mest, ki so že tako oblegana, da se več ne splača potovati tja. Obenem pa so na blogu ponudili alternativo tem destinacijam. 

Španija: ne potujte v Barcelono, obiščite raje špansko regijo Extremadura. 

Tajska: izogibajte se tajskemu zalivu Maya Bay, obiščite Ao Sabai na otoku Koh Muk. 

Ekvador: izogibajte se Galapaškim otokom, obiščite otok Magdalena v Čilu. 

Peru: izogibajte se lokaciji Machu Picchu, obiščite Moray. 

In še: The Discoverer pravi, da ne potujte v hrvaški Dubrovnik, temveč se raje odpravite na makedonski Ohrid.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
mariomandzukic 16.09.2018, 8:33:55
v Dalmaciji dans 30 stopinj,morje 24.drgace pa Albanija se ne more primerjat z Hrvasko