KORISTNO

Tako potuje Slovenec. Z avtom na Hrvaško

Natisni0
Slovenci se med prebivalci Evropske unije največkrat odločamo za potovanja z avtomobilom. Obenem tudi najbolj pogosto potujemo v tujino.

Prebivalci Evropske unije so opravili 1,3 milijarde potovanj oziroma štiri odstotke več kot v 2016. Povprečno potovanje je trajalo 5,1 dneva, tako da so na potovanjih ustvarili 6,4 milijarde prenočitev, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat za leto 2017.

Slovenci smo lani zasebno potovali več, najraje na Hrvaško, kažejo podatki statističnega urada.
Slovenci smo lani zasebno potovali več, najraje na Hrvaško, kažejo podatki statističnega urada.FOTO: Miro Majcen

Slovenci sicer po podatkih statističnega urada najraje potujemo na Hrvaško. In lani smo potovali več.

Skoraj tri četrtine (73 odstotkov) vseh potovanj so prebivalci Unije ustvarili znotraj držav, v katerih prebivajo. Med 27 odstotki potovanj v tujino jih je 80 odstotkov odpadlo na druge članice. Evropejci so za potovanja v največji meri uporabljali lastno ali najeto osebno vozilo (64 odstotkov primerov). Sledila so potovanja z letalom (17 odstotkov) in vlakom (11 odstotkov). V tujino so največkrat potovali z letalom (56 odstotkov primerov), doma pa z avtomobilom (76 odstotkov). Skoraj polovica (49 odstotkov) vseh potovanj je bila turistične narave, v 35 odstotkih primerov je šlo za obiske sorodnikov in prijateljev, 12 odstotkov je bilo službenih poti.

PREBERI ŠE
Greste z avtom v tujino? Zelena karta je ponekod še obvezna!

Osebna vozila so bila najbolj priljubljeno potovalno sredstvo za Slovence, ki so 85 odstotkov vseh potovanj opravili z motornimi vozili. Sledili so prebivalci Portugalske (80 odstotkov), Češke (79 odstotkov) ter Španije in Bolgarije (77 odstotkov). Na drugi strani so osebna vozila najmanj uporabljali v Luksemburgu in na Cipru (48 odstotkov) ter na Irskem (49 odstotkov). Letala so v največji meri uporabljali prebivalci manjših otoških držav, Malta (63 odstotkov), Ciper (49 odstotkov) in Irska (43 odstotkov), v šestih državah – Romuniji, Bolgariji, na Češkem in Hrvaškem ter v Sloveniji – pa je bil ta delež nižji od 10 odstotkov. Vlake so za potovanja v največji meri uporabljali v Franciji (15 odstotkov) in Nemčiji (14 odstotkov), ki sta obe znani po razvejanem železniškem omrežju.

PREBERI ŠE
Preverite, koliko boste dali za cestnino na dopustu

Največji delež potovanj v državi prebivališča med vsemi potovanji so beležili v Romuniji (94 odstotkov), Španiji (91 odstotkov), na Portugalskem (89 odstotkov), v Grčiji (88 odstotkov), Franciji (87 odstotkov) in v Bolgariji (86 odstotkov). V tujino so medtem v največji meri potovali prebivalci Luksemburga (98 odstotkov), Belgije (80 odstotkov), Malte (68 odstotkov) in Slovenije (62 odstotkov). Najdlje so v povprečju trajala potovanja prebivalcev Grčije (9,9 dneva), najmanj pa prebivalca Romunije (3,9 dneva). V Sloveniji je bila dolžina potovanja s 4,3 dneva nekoliko pod povprečjem EU.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI