KORISTNO

To so prednosti potovanja z avtodomom

Natisni4
Če še niste potovali z avtodomom, je letošnje poletje idealna priložnost, da izkusite prednosti tovrstne dopustniške avanture. Ne le, da vam približa povsem drugačen način spoznavanja neke države, spoznali boste, koliko svobode in neodvisnosti omogoča takšen način potovanja.

Počitnice z avtodomom imajo to prednost, da omogočajo družinam, tudi parom in skupinam prijateljev, večjo povezanost in možnost sodelovanja.
Počitnice z avtodomom imajo to prednost, da omogočajo družinam, tudi parom in skupinam prijateljev, večjo povezanost in možnost sodelovanja.FOTO: Shutterstock

Če v svojem spominu hranite prizore še iz časa 80. let, ko so bili avtodomi bolj podobni peklenskim škatlam, v katerih smo komaj dihali, kaj se šele premikali, potem kolikor se le da hitro izbrišite to moro. Današnji avtodomi so namreč pravi luksuz na kolesih, saj omogočajo nadvse udobno potovanje, z vsem, kar potrebujete. Na voljo imate različno opremljene različice avtodomov, ki so lahko večji ali manjši, bolj ali manj opremljeni – izberite takšnega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in finančnim zmožnostim. In kar je najbolj pomemben podatek – ni vam ga treba kupovati, pač pa si ga lahko enostavno izposodite in družino zapeljete na katero od evropskih avantur.

PREBERI ŠE
Kako ugodno potovati po Evropi

Prednosti počitnic v avtodomu

- Bližje ste naravi: Poznavalci pravijo, da je avtodom neke vrste glamurozno kampiranje, a z dodatnim udobjem doma. Ustavite se in prenočite lahko praktično kjerkoli – v objemu gozda, na plaži, v kampu … In kaj je lepšega za otroke kot to, da imajo igrišče tik pred sabo. Za popestritev lahko ob avtodomu postavite šotor, kar omogoča še več družinske zabave in pestrosti. Da ne izgubljamo besed o čudovitih razgledih, ki ste jim lahko priča.

- Več stika in povezovanja: V današnjem tempu življenja, ko vsi hitimo in živimo drug mimo drugega, pogrešamo več stika z najbližjimi. Počitnice z avtodomom imajo to prednost, da omogočajo družinam, tudi parom in skupinam prijateljev, večjo povezanost in možnost sodelovanja. Vsak ima svoje zadolžitve, vsak skrbi za določeno stvar, kar skupaj tvori večjo sinergijo, občutek povezanosti in pripadnosti.

- Dostopnost: Najem avtodoma, tudi tistega malce bolj razkošnega, je za štiričlansko družino cenejši od bivanja v hotelu, kar je še en razlog več, da poskusite tudi vi. Nekateri so nad tovrstno izkušnjo tako navdušeni, da se kasneje odločijo kar za nakup. Ali se v to splača vložiti denar ali ne, je stvar presoje vsakega posameznika. Če ste ste radi neodvisni, svobodni in avanturističnega duha, potem je brez vsakega dvoma naložba koristna.

- Prilagodljivost: Ena od glavnih prednosti počitnic z avtodomom je vsekakor prilagodljivost in večji občutek svobode. Odpravite se lahko kadarkoli, saj pri tem niste odvisni od razpoložljivosti hotelov, apartmajev, počitniških hišic … Prav tako niste omejeni samo na točno določen čas v letu – odpravite se lahko, kadarkoli se vam zahoče in imate z družino čas. Prav tako lahko na določenem kraju ostanete tako dolgo, kot vam ustreza. Če imate doma hišne ljubljenčke, jih lahko brez težav vzamete s seboj, s čimer se izognete iskanju varstva ali dogovarjanju s hotelom.

PREBERI ŠE
To so skriti stroški počitnic z avtodomom

- Prtljaga: Če potujete z avtodomom, vam ni treba razmišljati, ali boste morda presegli dovoljeno težo prtljage za na letalo. Tudi če ste se prej na počitnice odpravljali z avtomobilom, imate v avtodomu kljub vsemu več prostora za kakšno stvar več – kolesa, športne pripomočke, več iger za otroke, kitaro za romantične večere ... Kljub vsemu pa ne pretiravajte, saj se večkrat zgodi, da nekaterih stvari na dopustu nikoli ne potrebujemo.

Današnji avtodomi so pravi lukzus na kolesih, saj omogočajo nadvse udobno potovanje, z vsem, kar potrebujete.
Današnji avtodomi so pravi lukzus na kolesih, saj omogočajo nadvse udobno potovanje, z vsem, kar potrebujete.FOTO: Shutterstock

Kaj so PZA točke (camper stop)?

Gre za urejena in prilagojena postajališča, ki so namenjena za krajše ali daljše postanke z avtodomom. Praktično je to, da lahko na teh točkah poskrbite za svežo vodo, uporabite elektriko, izpraznite WC kasete. V tujini je na nekaterih točkah potrebno plačilo, a so cene sprejemljive. Takšna postajališča za avtodome boste našli po vsej Evropi, veliko jih boste opazili ob bencinskih črpalkah in blizu kamp površin. V izogib morebitnemu iskanju, si že vnaprej oglejte, kje so točke.

Nekaj idej za potovanja po Evropi:

- Če vas mikajo hladnejše države severneje od nas, se iz Slovenije odpravite preko Avstrije, Nemčije, pa vse do Nizozemske; druga možnost je iz Slovenije, preko Madžarke, pa vse do Romunije.

- Če ste bolj mediteranski tip, vam bo morda bližje raziskovanje Italije, pri čemer jo raziščite vse do skrajnega juga; druga možnost je tudi pot preko severa Italije, Francije, vse do Španije.

- Če vam je ljubše počasnejše odkrivanje države, se lahko odpravite v Francijo in raziščite njene skrite vasi.

- Če vas mika Balkan, je odlična pot tudi preko balkanskih držav: iz Slovenije, preko Hrvaške, Bosne, Albanije, vse do Grčije.

Preden se odločite za končno destinacijo, naredite načrt, ki bo ustrezal vsem. Naredite okvirni plan, a si vzemite tudi prostor za improvizacijo. Pred odhodom je smiselno prebrati čim več potovalnih blogov in nasvetov drugih popotnikov, saj se lahko na ta način izognete morebitnim zapletom. Naj bo vsak dan posebno doživetje, o katerem boste pripovedovali drugim.

PREBERI ŠE
Preverite, koliko boste dali za cestnino na dopustu

KOMENTARJI (4)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Testttecddd 09.07.2019, 10:15:32
dsadas
matevzk 08.07.2019, 15:29:44
Čeprav sem ljubitelj potovanja z avtodomom, pa se moram delno strinjati z @mmickica. Da bi v poletni vročini silil v neka obmorska središča, po možnosti Hrvaška, kjer lahko spim izključno v kampu -- ne hvala. Zame je potovanje z avtodomom tako potovanje, kjer se nikoli ne rabim priključiti na elektriko (kar bi se pa za klimo moral), in kjer lahko raziščem kakšne bolj skrite kotičke podeželja tistih držav, ki ne komplicirajo glede tega, kje spim. (Brez skrbi, ne bom postavil mize ven in raztegnil tende in scal kar malo naokrog.) Po možnosti v zmernih letnih časih, ko ne rabim klime, ampak le nekaj dogrevanja (marec - maj, september - november). In seveda, vsak dan ali dva se bom peljal nekaj 10 kilometrov naprej; kaj je poanta "kampiranja" po teden ali dva na istem mestu z dragim avtodomom, mi res ni jasno. Je veliko ceneje najeti sobo.
mmickica 08.07.2019, 14:54:47
Bla bla bla..., potem pa iščeš parkinge, ki morajo biti izključno taki za avtodome, saj sicer plačaš kazen. Ti parkingi so večinoma brez sence, da se o praznjenju WCja sploh ne pogovarjamo. In ko končno najdeš nek parking in želiš iti v center mesta na primer, plačaš taxi, ali greš z javnim prevozom, ker z avtodomom pač ravno zaradi posebnega parkinga ne moreš... In še nekaj je, s seboj vlačiš vse vredne stvari, ves denar in plačilne kartice, ključe o avta, prometno in vozniško, itd..., ker v avtodome na veliko vlamljajo, zato nihče ne upa več v avtu pustiti ničesar. V glavnem lep, brezskrben in sproščujoč dopust z avtodomom vam želim...! Ne, hvala, pa če je zastonj! Pa ni, najem je drag ko žafran.
Igorogi 08.07.2019, 19:52:05
To o svobodi potovanja z avtodomom je čisti piar za Adrio in ostale proizvajalce. Ne poznam večje in dražje neumnosti kot je potovanje z avtodomom.