KORISTNO

Tako je videti trgovina, ki nima blagajn, prodajalcev in vrst

Natisni1
Bi tudi vi nakupovali v trgovini brez blagajn?

Včeraj so v ameriškem mestu Seattle za javnost odprli trgovino Amazon Go. Gre za poseben projekt, saj v trgovini ni prodajalcev in vrst na blagajnah. Že pred enim letom so jo začeli testirati zaposleni v podjetju Amazon, očitno pa so ocenili, da gre za odlično izkušnjo. 

Kako poteka prodaja?

Na vhodu trgovine se kupci prijavijo s svojim telefonom s kodo QR. Nato pa le izberejo produkte. Po odhodu iz trgovine dobijo na mobilni telefon račun, plačilo pa se opravi z bremenitvijo plačilne ali kreditne kartice kupca. Slednji mora le potrditi račun, nato pa sledi bremenitev izbranega bančnega računa. 

Kupci pravijo, da gre za dobro in tudi zabavno izkušnjo. "Ta dva artikla sem kupil v 30 sekundah," je dejal en kupec, drug pa je dodal, da tako privarčujejo ogromno časa. 

"Naša tehnologija 'enostavno odkorakaj' avtomatično zazna, kdaj so proizvodi vzeti s police ali vrnjeni nanje, in jim sledi v virtualni košarici. Ko končate nakupovanje, lahko enostavno zapustite trgovino. Kmalu zatem vam bomo nakup zaračunali na Amazonovem računu in vam poslali račun," so dejali pri Amazonu.

Če se odločite, da nečesa ne želite kupiti, artikel enostavno vrnete na polico in senzor iz vaše aplikacije ga bo zbrisal.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kupci pozdravljajo odprtje trgovine, a treba je dodati, da s tem številni prodajalci ostajajo brez dela. Ministrstvo za delo ZDA ocenjuje, da je blagajničarjev v trgovinah približno 3,5 milijona, od tega v trgovinah z živili skoraj milijon. Čeprav je koncept preskušal leto dni, za zdaj ne načrtuje širitve zamisli, na primer na verigo trgovin Whole Foods, ki jo je prevzel lani za skoraj 14 milijard evrov.

Trgovina Amazon Go
Trgovina Amazon GoFOTO: AP

A kaj, ko je treba čakati na vstop v trgovino:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
JohnyBii 25.01.2018, 14:26:48
Noro