KORISTNO

UI bo odločila, ali ste dovolj stari za nakup alkohola

Natisni0
Prihodnost postaja resničnost: kamere bodo posnele in skenirale obraz na samopostrežnih blagajnah, umetna inteligenca pa bo razbrala starost kupca. Tako mladoletni ne bodo mogli kupiti cigaret in alkohola.

Tehnologijo nameravajo sprva uvesti v Veliki Britaniji, kjer imajo veliko težav, saj trgovci  ob nakupu alkohola in cigaret prevečkrat ne preverjajo starosti kupcev. Pilotno jo bodo preizkusili v nekaj samopostrežnih trgovinah, in sicer na pametnih blagajnah.

PREBERI ŠE
Tako roboti najemajo nove zaposlene

Doslej so morali kupci ob nakupu blaga za polnoletne poklicati trgovca, zdaj pa bo vse opravila tehnologija. Če bo umetna inteligenca ocenila, da je oseba mladoletna, ne bo mogla kupiti alkohola in cigaret.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kamere bo namestilo ameriško podjetje NCR, medtem ko so programsko opremo za prepoznavo obraza razvili v britanskem tehnološkem podjetju Yoti. Predvidevajo, da bodo konec leta namestili kamere v prve večje trgovine, prihodnje leto pa bodo širili mrežo. Po Veliki Britaniji nameravajo sistem uvesti tudi v ZDA. 

Izvršni direktor Yotija, Robin Tombs, je za The Telegraph razložil, da gre za hiter in inovativen način potrditve identitete v nekaj sekundah. Poudaril je, da se kupci ne bodo prej registrirali, da bodo anonimni in da bo sistem takoj po prepoznavi izbrisal fotografijo. Tako bodo zagotovili varstvo osebnih podatkov, je še dejal.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI