KARIERA

Otroci niso vedeli za početje slavnih staršev?

Natisni0
ZDA pretresa afera. Kateri zvezdniki so s prevaro otroke vpisali na najboljše univerze? Ali so otroci vedeli za njihovo početje?

V ZDA odmeva afera, ki so jo zakuhali slavni starši. Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je namreč obtožil in aretiral več slavnih in bogatih Američanov, ki so s pomočjo prevar svoje otroke vpisali na ugledne univerze. Med več deset aretiranimi sta igralki Felicity Huffman iz serije Razočarane gospodinje in Lori Loughlin iz serije Polna hiša ter glavni organizator prevar William Singer.

Kako je potekala prevara?

Singer je preko svojega podjetja Edge College & Career Network uredil, da je imel naraščaj bogatih in slavnih dostop do najboljše izobrazbe, ki jo je mogoče kupiti. Univerze pri prevarah glede na obtožnice niso sodelovale. Singer je enostavno našel nekoga, ki je namesto z denarjem staršev bogatega, a z znanjem revnega otroka, opravil sprejemni izpit za univerzo, in od staršev, ki so bili s tem seznanjeni, za to dobil zajeten honorar, ki je znašal od 200.000 do 6,5 milijona dolarjev. Skupno naj bi starši Singerju plačali okoli 25 milijonov dolarjev. Nekaj bogatih otrok pa je spravil na univerze kot nadarjene športnike s pomočjo trenerjev, čeprav sploh niso bili športniki. Bogati mladini so na ta način s prevaro med drugim omogočili vpis na ugledne univerze, kot so Georgetown, Stanford, Yale in druge.

Med obtoženimi je tudi direktorica marketinškega podjetja Trender in pisateljica Jane Buckingham. Pisala je o soočanju z vsakodnevnimi težavami, starševstvu in podobno. Je mati dveh otrok, sedaj pa imajo preiskovalci v rokah dokaze, da naj bi sinu s prevaro uredila vpis na izbrano univerzo. Ker je bila ta prevara več kot uspešna, je pri Singerju želela urediti tudi vpis za hčerko. Ali sta na koncu res vpisala in dokončala izbrane šole, mediji sicer še nimajo podatka.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Se pa je oglasil njen sin Jack Buckingham, ki je za Hollywood Reporter dejal, da ni vedel za početje matere. Je zelo pretresen, saj so ga proti njegovi volji vmešali v škandal, v katerem ne želi biti. Ve, da je ogromno otrok, ki nimajo denarja in vplivnih staršev, so pa nadarjeni, naporno delajo in bi se morali vpisati na študij. Na mesta, ki jih zasedajo otroci bogatih, čeprav si tega ne zaslužijo. Jack upa, da se bo v prihodnosti to spremenilo in da bodo vpisi pošteni. 

Zvezdniki na sodišču
Zvezdniki na sodiščuFOTO: Profimedia

Tarča kritik

Olivia Jade Giannulli je hči Lori Loughlin. Olivia, za katero se tudi ne ve, ali je vedela, na kakšen način ji je uspel vpis, je postala na spletu tarča ostrih kritik in žaljivk. 19-letnica študira komunikologijo, je vlogerka, ki ima na YouTubu kar 2 milijona sledilcev, na Instagramu pa 1,3 milijona. Sedaj jo zmerjajo, da je prevarantka, padale pa so tudi hujše besede. 

Sicer je res, da bi vsak starš za svojega otroka naredil vse, kar je v njegovi moči, a nekje obstaja meja. To, kar so storili bogati starši, je kriminalno dejanje. Soočajo se z obtožnicami o kriminalnem združevanju, pranju denarja, oviranju pravosodja in drugem. Poraja se tudi vprašanje, kako so ti otroci sploh opravljali izpite?

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI