KRIPTOVALUTE

Blockchain bodo spodbujali, kriptovalute zatrli

Natisni4
Indija je bankam prepovedala transakcije s kriptovalutami. Sicer pa oblasti razmišljajo o uvedbi lastne digitalne valute.

Indija sicer razmišlja o uvedbi lastne digitalne valute, pri čemer bi šlo za uradni denar. Komisija, ki je v banki zadolžena za pripravo poročila o možnostih uvedbe take valute, bo poročilo pripravila do konca junija.

Indijska centralna banka je entitetam pod svojim nadzorom prepovedala sodelovanje s posamezniki oziroma podjetji, ki trgujejo s kriptovalutami. Tiste banke, ki so že v tovrstnem odnosu, morajo delovanje s to odločitvijo uskladiti v treh mesecih, poročajo tuji mediji. 

Odločitev pomeni, da indijski rezidenti ne morejo več kupovati ali prodajati kriptovalut prek svojih domačih bančnih računov, pojasnjuje ameriški CNN.

Kriptovalute zbujajo pomisleke, povezane z zaščito potrošnikov, integriteto trgov in pranjem denarja, je v izjavi zapisala centralna banka. Če bi zadeve prešle določene okvire, bi lahko celo ogrozile finančno stabilnost, je novinarjem dejal namestnik guvernerja BP Kanungo.

Zaradi tveganj se je centralna banka odločila komercialnim bankam prepovedati sodelovanje oziroma opravljanje storitev za posameznike ali entitete, ki trgujejo s kriptovalutami.

Banka je sicer priznala potencialne prispevke tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain), ki je tudi osnova digitalnim valutam, k izboljšanju učinkovitosti in inkluzivnosti finančnega sistema. To tehnologijo bo banka spodbujala.

CNNdodaja še, da se je obseg trgovanja s kriptovalutami v Indiji v zadnjih mesecih že skrčil za okoli 90 odstotkov, saj so banke že same začele omejevati možnosti za prodajo in nakupovanje kriptovalut.

Kriptovalute
KriptovaluteFOTO: iStock

KOMENTARJI (4)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Mateja7070 18.04.2018, 18:07:59
A mi kdo pomaga pri izbiri kripto menjalnice ki je varna? hvala
ilegal 20.04.2018, 12:30:25
bitstamp, binance,... praktično so vse dokaj varne, vsaj prvih 20 na lestvici, sicer so pa že tudi v banke vdirali...
ilegal 12.04.2018, 12:16:17
"Blockchain bodo spodbujali, kriptovalute zatrli" To je skoraj tako, kot, če bi rekli imeli jajca, vendar kokoši ne potrebujemo..
ilegal 12.04.2018, 12:16:52
"Blockchain bodo spodbujali, kriptovalute zatrli" To je skoraj tako, kot, če bi rekli, imeli bi jajca, vendar kokoši ne potrebujemo..