KRIPTOVALUTE

Ne morejo do milijonov: geslo odnesel s seboj v grob

Natisni0
Po smrti ustanovitelja platforme za kriptovalute blokiranih 120 milijonov evrov.

Na kanadski digitalni platformi QuadrigaCX je zaradi smrti njenega ustanovitelja blokiranih okoli 180 milijonov kanadskih dolarjev (120 milijonov evrov) v kriptovalutah. Ustanovitelj Gerald Cotten je imel namreč edini geslo za dostop do teh sredstev. Cotten, ki je bil star 30 let, je nenadoma umrl decembra v Indiji, kjer je prostovoljno pomagal v sirotišnici. Umrl je za posledicami Chronove bolezni, so sredi januarja sporočili iz podjetja QuadrigaCX, ki upravlja platformo.

PREBERI ŠE
S kriptovalutami iz milijona ustvaril blazno bogastvo. Toda ...

Platforma, na kateri se lahko trguje s kriptovalutami bitcoin, litecoin in ethereum, je zato konec januarja na vrhovnem sodišču v kanadski provinci Nova Škotska vložila zahtevo za zaščito pred upniki. Na današnjem zaslišanju na sodišču pa bo zaprosila tudi za neodvisno tretjo stran, ki bi nadzorovala postopke.

QuadrigaCX ima 363.000 registriranih uporabnikov, vsega skupaj pa 115.000 prizadetim uporabnikom dolgujejo 250 milijonov kanadskih dolarjev (167 milijonov evrov), je v zahtevi v imenu podjetja zapisala ustanoviteljeva vdova Jennifer Robertson.

PREBERI ŠE
Tako bodo vaši dediči ostali brez kriptovalut

Kot je še pojasnila, je na Cottenovem računalniku t. i. hladna denarnica, ki je dostopna samo fizično, in ne prek spleta. Na njej je okoli 180 milijonov kanadskih dolarjev (120 milijonov evrov). Dodala je, da ni bila vključena v njegovo delo, dokler je živel, in nima gesla za dostop ali ključa za njegovo obnovo. "V minulih tednih smo obsežno opisali naše likvidnostne težave, pri čemer smo skušali locirati in najti zelo pomembne rezerve kriptovalut v hladnih denarnicah," so pojasnili v družbi. "Na žalost nismo bili uspešni," so dodali.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI