KRIPTOVALUTE

Napovedi v svetu kriptovalut v letu 2019

Natisni0
Saga o kriptovalutah in trgovanju z njimi traja že dlje časa, v zadnjih letih pa je še posebno aktualna. Čeprav se je svet kriptovalut začel z Bitcoinom že leta 2008, so se druge kriptovalute razvile kasneje, in s tem tudi celoten trg.

Investitorji bodo postali previdnejši

V zadnjih letih se je na gospodarskem trgu ustvaril "boom" podjetij, ki so za delovanje in uresničitev idej ustvarile svojo kriptovaluto oziroma žeton. Pred samo ustanovitvijo gospodarskih družb so idejni snovalci ustvarili t.i. white paper (belo knjigo), kjer so pojasnili njihov produkt in predstavili svojo idejo bodočim investitorjem. Ti so se na njegovi podlagi odločili za investicijo. To so storili tako, da so kupili žeton podjetja in tako bili deležni določenih ugodnosti na njegovi podlagi, predvsem v upanju, da bo vrednost žetona vedno višja in da imajo pri nadaljnji prodaji profit.

Izkazalo se je, da je veliko idej oziroma bodočih podjetij takšnih, da obljube niso uresničili. Tako so dobili veliko kapitala za idejo, ki se na koncu ni realizirala. S tem so lahko oškodovani številni investitorji. Predvsem iz tega razloga bo v prihodnje moč videti večjo previdnost v smislu, da se opravi temeljit pregled belih knjig oziroma idejnih zasnov. Na začetku so bile bele knjige zelo ohlapne in ideje zelo na široko napisane. To se bo verjetno v prihodnosti spremenilo. Ker če se bodoči podjetniki ne bodo potrudili na začetku, jim investitorji ne bodo zaupali, posledično pa ne bodo dobili sredstev za zagon podjetja.

Bitcoin
BitcoinFOTO: Profimedia

Regulacija trga kriptovalut se bo razvijala

Problematika regulacije je prisotna po celem svetu. V nekaterih državah že obstajajo zakonska določila, ki urejajo trgovanje, obdavčitev in splošni okvir sveta kriptovalut, nekatere jih celo priznavajo kot veljavno plačilno sredstvo. V Republiki Sloveniji so se do sedaj državne institucije že odzvale z različnimi priporočili in nasveti, a v zakonskih predpisih kriptovalute eksplicitno še niso urejene. Priporočila so bila npr. izdana pri davčni obravnavi, kjer je opredeljeno, kako in kdaj se dobiček pri trgovanju s kriptovalutami in rudarjenjem obdavči oziroma kako so ti dobički implicirani v trenutno veljavnih zakonih.

Čeprav se trenutno s kriptovalutami manj trguje, je vseeno regulacija še vedno aktualna. Trend se še vedno usmerja v davčno regulacijo ter v smer preprečevanja pranja denarja.

PREBERI ŠE
Furs: Če intenzivno trgujete s kriptovalutami, se morate vpisati v poslovni register

Prihodnost je nepredvidljiva

Čeprav nekatere trende lahko takoj opazimo, so ti še vedno nepredvidljivi. Na primer napovedati, kateri kriptožetoni bodo leta 2019 v porastu, ni mogoče, ker je to odvisno od številnih dejavnikov in vplivov. Z veliko gotovostjo pa lahko trdimo, da bodo investitorji bolj pozorni na to, v koga in za koliko bodo investirali, da se bo zakonska ureditev na državnih in mednarodnih ravneh še naprej razvijala, ter da bo blockchain tehnologija prisotna pri več gospodarskih in tudi državnih dejavnosti.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI